2019-12-11 288 浏览
今日去中環同fd lunch順便傾下一個trip行程, 實係揀LKF貪地點方便, 但又想環境靚而靜, 就去其中一間想去list嘅bar x restaurant啦🤩. >豐富嘅lunch set包括南瓜包, 日式糖心蛋同餐湯, 餐茶選擇夠唒多, 是日有四款main course揀, 入座時會serve三款水: still, sparkling, tap, 好有fine dining感覺. >南瓜薑湯原個南瓜🎃加入薑打成嘅濃湯一點湯渣都無, 口感勁幼滑味道超級甜呢, 天氣咁凍, 有薑味嘅湯零舍暖胃.>日式糖心蛋x魚子x泡沫薯仔🥔有驚喜嘅開胃菜👍🏻, 半流心嘅糖心蛋以打成泡沫嘅薯仔襯托, 加上一粒粒薯仔嘅口感, 配合大粒魚子咬破嘅咸香, 幾重味道優雅地勁match. >鰻魚意大利飯 (HKD218)意大利飯大多數都忌廉汁高滑底一定無失手, chef以蒲燒汁燴意大利米配鰻魚li個創新配搭, 意大利飯並無燴得太腍口感非常正宗帶點Q彈感). 鰻魚大大片蒲燒汁味道勁濃, 當中醃漬大根(白蘿蔔)切成粒粒, 每一口意大利飯總有一兩粒醃大根酸酸的味道, 大大減低食riso

日式糖心蛋x魚子x泡沫薯仔🥔
日式糖心蛋

鰻魚意大利飯 (HKD218)
鰻魚意大利飯

意大利飯大多數都忌廉汁高滑底一定無失手, chef以蒲燒汁燴意大利米配鰻魚li個創新配搭, 意大利飯並無燴得太腍口感非常正宗帶點Q彈感). 鰻魚大大片蒲燒汁味道勁濃, 當中醃漬大根(白蘿蔔)切成粒粒, 每一口意大利飯總有一兩粒醃大根酸酸的味道, 大大減低食risotto嘅heavy感👍🏻.
美國肉眼扒 (HKD248)
美國肉眼扒

感覺並唔係非常大塊嘅肉眼扒其實食完好飽. 我prefer五成熟, 切開exactly我想要嘅內裡有點紅而外邊位煎脆嘅, 值得讚讚讚係整塊肉眼扒完全食唔到筋位, 五成熟點切都一咬就咬得開, 食材真心高質. 面頭金黃色切片焗薯仔🥔好好味, 薯仔焗得又香又夠腍身仲好有層次感呢.
餐茶我地飲熱檸水同earl grey tea, 温馨提示order時一次過嗌埋因為個茶以100度熱水沖泡唔攤一陣熱到飛起, 佢以玻璃茶壺serve, 邊吃邊飲就perfect.
Earl  grey

餐廳lunch hour坐到全滿, 事先book枱先有個靚靚窗口景位jaaa. 另一邊係個set好樂器嘅表演stage, 夜晚黎食一定更有氣氛.
2019-12-11
日式糖心蛋