以為restaurant week已經完曬?咁你就錯啦😉事實上,4月16到5月2號期間,restaurant week唔同種類嘅贏家們係會繼續serve restaurant week menu比各位嘅,佢地貴為restaurant week嘅best of the best,小金又點可以錯過呢💁🏻‍♀️今次去左位於上環嘅日本餐廳Honjo,去到先知原來又係pirata旗下嘅,繼pirata, optimist, chaiwala之後,今次係我去嘅第4間Pirata Group旗下餐廳😂Restaurant week lunch menu-$198pp1️⃣STARTERSEdamame Hummus (v)🍘記得細個食嘅紫菜脆片嗎?exactly就係個隻,不過比想像中厚左啲。Hummus主要由鷹嘴豆,枝豆磨蓉而成,充滿豆香。Fried chicken🍗咬落好嫩滑,仲有啲位係脆嘅!個汁唔會太鹹亦唔會過量,真心好食唔heavy😍Hamachi🍣呢個係餐廳嘅熱門推介‼️‼️小金一向都鐘意食油甘魚刺身嘅,呢個刺身上面舖左小小薑同辣椒,可以捲埋再點由青檸,豉油同味噌調製嘅醬汁,食落除左帶岀魚嘅鮮味之外,

1️⃣STARTERS
Edamame Hummus (v)🍘

Fried chicken🍗

Hamachi🍣
呢個係餐廳嘅熱門推介‼️‼️小金一向都鐘意食油甘魚刺身嘅,呢個刺身上面舖左小小薑同辣椒,可以捲埋再點由青檸,豉油同味噌調製嘅醬汁,食落除左帶岀魚嘅鮮味之外,仲增加左層次感。加上醬汁有青檸嘅關係,食落好開胃😛

2️⃣MAINS
Salmon teriyaki🐠
切開就會發現煎嘅時間預得剛剛好,唔會好熟,食落嫩滑帶魚油香,唧埋青檸食落更滋味🥳

200g USDA Prime Ribeye Steak(+$88)🥩
Medium rare嘅肉眼扒,食落唔會好油,可以點旁邊嘅燒肉醬,不過個人覺得都係點鹽同小小辣嘅香料好食啲

3️⃣DESSERT
Yuzu & Umeboshi Curd🍨
食落係似蛋白霜嘅,但無蛋白霜咁痴牙,亦無咁膩,我係徹底被呢塊嘢驚艷到,因為個texture真係好特別,做得好薄,唔會太甜,配雪糕係超夾,亦完滿結束左我嘅Honjo experience❤️

最後餐廳會放一個小箱子係你張枱,而3層係分別裝住唔同嘢嘅,大家又估唔估到有邊3樣嘢呢?💁🏻‍♀️