2010-01-22
本身食飯個日有個朋友想去食粥底打邊爐, 但有人放左飛機, 所以改約其他人黎左焱川度食飯, 因為呢度有得Happy Hour Special... 為左呢個Happy Hour Special (包括either一壼sake或一支大啤酒或一壼梅酒, 4串任選指定款式的串燒, 一碟沙律) 我地特登約左七點半, 趕及八點前的last order! 我地總共點左8個Happy Hour Special, 點左32串串燒, 有雞軟骨, 雞皮, 雞肉, 豬頸肉, 煙肉蕃里茄, 海蝦, 白菌, 香菇, 多春魚... 好似仲有一兩款, 所以指定選擇都蠻多的啊! 其中我至激賞係豬頸肉同白菌, 兩樣食落都好juicy, 唔係燒得很乾, 其他食物都保持水準, 唔錯呀! 而另外個碟沙律, 我地只係要了五份, 每人一碟, 剩餘的叫佢地唔洗拎比我地, 因為要留番肚食其他野 之後我地另外再點左:燒海膽 - 朋友話似d蝦熟左既膏咁味道, 海膽係用個疑似飽魚穀承裝住黎燒燒大蜆 - 用白酒煮, 加些鹽吊味好很多呀!燒魚鮫 - 勁正, 我主力食晒咁制, 佢地整到剛好半熟狀態, d魚肉好滑口 牛肋骨 - 同豬頸肉一樣咁jui
之後我地另外再點左:
燒大蜆 - 用白酒煮, 加些鹽吊味好很多呀!
牛肋骨 - 同豬頸肉一樣咁juicy, 更好咬感
牛舌 - 無吃, 未知味道如何
牛肉包葱(唔記得係咩名) - 唔夠味, 只係好大片牛肉包住一大堆葱
雞腎 - 無話變左雞干, 正
雞心 - 估唔到都好好味喎, 不過唔係個個朋友夠膽食
雞泡魚干 / 沙甸魚干 - 好味, 送酒一流
一開頭諗住點個冷烏冬, 但去到尾聲當然無能為力, 唯有下次再黎幫襯先至吃過啦~