2018-06-26
Happy Friday同一班朋友食飯,有時口味嘅嘢好難夾,一於食放題,各取所愛。地點也揀方便大家,旺角大家都沒異議吧。今次選擇在旺角創興廣場八樓的大滿喜,來一餐豐富放題!早些到達餐廳好處係唔使排隊等lift,繁忙時間要早些來等啊!入門口先會見到自助區,有齊甜品、飲品及部份冷盤。朋友進場時,已急不及待順手拎盒飲品才入座。飲品種類多,溫度亦分冷、熱和常溫,照顧不同食客需要。 點餐選擇都多,有刺身、壽司、手捲、串燒、一品料理、炸物等等,一應俱全。餐廳free wifi任用,方便打卡。呢晚可能見返朋友,食得開懷,食咗出奇地多,就記錄返記得嘅食物。雜錦海鮮班戟同埋金沙蟹王壽司都係創作壽司,應該係餐廳大廚精心傑作,坊間不常見。 前者同班戟皮包住海鮮刺身, 咬緊班戟皮嘅時候,以為自己食緊甜品;但當咬到三文魚刺身,又發現並唔係甜品,感覺好神奇。手卷係迷你size,唔怕被浪費太多。呢個係海膽手卷。左邊炙燒芝士軟殼蟹卷略嫌燒得未夠火侯,有機露筍和牛卷就幾香口。芝麻雞翼非常香脆,加上芝麻更加滋味。黃金炸生蠔炸漿略厚,蠔亦略細。 御品鮑汁燴花膠,感覺矜貴,比較少響放題見到。另外比較少可以響放題食到嘅珊瑚蚌,
手卷係迷你size,唔怕被浪費太多。呢個係海膽手卷。
御品鮑汁燴花膠,感覺矜貴,比較少響放題見到。
另外比較少可以響放題食到嘅珊瑚蚌,咬落爽口,微微辣香,就夠惹味。
仲有一個第一次喺放題見到,係炸鮮奶天婦羅,即叫即炸新鮮熱辣,而且外層炸漿好薄,減少油膩嘅感覺。
放題雖然可以食得好開心好放任,不過都唔適宜浪費食物,落單嘅時候,最緊要適可而止。