2014-08-19 2275 浏览
每次想食串烧,第一时间就想起南亭,但今晚朋友提议试试五谷,就不防试一试吧!!我地一向至爱烧牛舌,当然要试,牛舌厚度适中,因为曾经试过太薄嘅牛舌好干,又试过太厚时中间有点生,这里嘅牛舌厚度刚刚好之外,熟嘅程度亦控制得很好,因为略有厚度嘅牛舌中间应该有少少粉红色而外面又烧得轻微烧焦嘅效果就最好,又不会太硬,真的值得一试 另外第二推介就一定系烧白鳝,软硬适中,有少少外脆内软嘅效果,除牛舌之外,就会选择白鳝。另外点了店员推介的鸡软骨棒配温泉蛋,佢地推介将鸡软骨棒沾上温泉蛋嘅蛋汁一齐食,其实味道没有很特别,而且始终较牛舌及白鳝逊色。。烧饭团亦系我嘅至爱之一,但始终觉得南亭嘅烧饭团较好味。。。不过较钟意五谷嘅环境,好似日本居酒屋嘅感觉,好适合几个朋友倾计之余边食串烧边饮sake!!!

烧饭团亦系我嘅至爱之一,但始终觉得南亭嘅烧饭团较好味。。。

2014-08-18
  • 烧牛舌,烧白鳝,烧粟米