-Fuwa Fuwa Cafe-@荃灣.經過見到呢間Cafe有期間限定的焙茶Menu,身為焙茶愛好者的我即刻決定試下。.一入門口見到有個小角落放左好多寵物相關的寄賣產品,有食物有小首飾等。原來哩度係Pet Friendly 的Cafe,而今晚哩度的店員係守宮「香蔥炒蛋」😆同Cafe的Logo一樣樣架。.好少接觸爬蟲類,本身有點害怕。店員好熱情好詳細咁介紹店長俾我地,聽得出佢對爬蟲類真係有滿滿愛心,了解過後又好似無咁驚。.Cafe以甜品為主,有幾款素食飯的選擇。食完成餐,我同寶寶一致覺得佢地真係好抵食,無論賣相定質素,就算佢地定價再高一點都會願意再去試的。.素紅酒燉牛肉飯 ($65)完全食唔出係素食,個紅酒汁煮得味道剛好,加埋薯仔紅蘿蔔的配料調味,伴飯食一流。.睇落覺得好細份量,但原來好夠飽。.焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕 ($62)超精緻的甜品,放係黑色石碟上賣相一流。.焙茶千層蛋糕好香濃焙茶味,唔會好甜,但一點都唔苦澀。每層的班戟皮都做得好薄身,中間搽滿平均的忌廉,而忌廉軟滑得來又好輕身,食晒成件都唔會好漏。.個人覺得千層蛋糕就咁已經好好食,但如有覺得茶味太濃,配埋甜甜的朱古力雪糕,就剛
-Fuwa Fuwa Cafe-
@荃灣
素紅酒燉牛肉飯 ($65)
睇落覺得好細份量,但原來好夠飽。
焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕 ($62)
超精緻的甜品,放係黑色石碟上賣相一流。
個人覺得千層蛋糕就咁已經好好食,但如有覺得茶味太濃,配埋甜甜的朱古力雪糕,就剛好。
曲奇都係守宮店長的造型,好可愛好有心思。
點焙茶甜品或素食飯餐就可以$20優惠價加配焙茶特別,超級抵飲,所以我地加配2款試晒。
焙茶拿鐵配特製茶凍 ($20)
鍾意茶香的千萬叩錯過。完全唔甜的Latte,焙茶味好香,加埋順滑牛奶和勁重茶味的茶凍,一試愛上。
香濃朱古力焙茶特飲配特調奶蓋($20)
哩杯有香濃朱古力同奶蓋,所以茶味無咁突出。朱古力好濃滑,淡淡帶點焙茶香,味道又幾夾喎。加埋厚身奶蓋,岩晒怕茶味的朋友仔。