2023-07-21 319 浏览
又是接老公放工時間,由於老公今日午餐太邪惡,所以今晚要食健康一點~原本想叫素紅酒燉牛肉飯,可惜售罄🥲和風檸檬素雞絲意粉 $58主力由sauce帶領味蕾,不像中式素食,意粉味道不會太濃烈,讓人吃下去感覺清新,少許酸味更加開胃~素雞雖然不像真真,經過煎香後味道卻有點相似!是日精選:日式蘋果咖喱太陽蛋飯 $70同樣是味道清新,沒有平日日式咖喱那麼搶味,飯是珍珠米,略嫌米有點硬!香濃朱古力焙茶配特調奶蓋 $40這個比較濃味,朱古力與焙茶非常匹配,喝下去感覺沒有糖份,卻做到香濃,好喝~焙茶拿鐵配特製茶凍 $40同樣沒有糖分,這個相對較淡,美味的奶味香滑~加上茶凍過癮啊~焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕 $62這個最好吃,好奇問店員才知道,所有東西都是自家製作,連餅乾也是,真心欣賞。雪糕原來是全素,在沒有奶的情況下,更能品嘗朱古力的香味,好吃到不肯!其實我有點唐突的問店員幾個問題,店員很用心回答,真的是一家用心的餐廳~

和風檸檬素雞絲意粉 $58

素雞
香濃朱古力焙茶配特調奶蓋
焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕
2023-07-17 158 浏览
食完飯,唔想番屋企住最好就係食個甜品,食個糖水。荃灣有間食開pancake 出名嘅,就黎試試似日本幸福pancake 都似70~80%menu 唔花巧,都係食d 必食果d焙茶拿鐵 配 特製茶凍(凍)$40季節限定,唔錯,唔會太甜香濃朱古力焙茶特飲配特調奶篕(凍)$40都係季節限定,甜過上一杯,個奶篕好rich, 好正火焰雪山 (朱古力)$150貴左小小,不過都合理嘅。咁大個,打卡一流士多啤梨厚 Pancake $80伴粒粒藍莓醬及士多啤梨雪糕兩個人最多可以叫一份,所以點都要叫份試下幾飽肚嘅,好soft, 重蛋味,點個醬就啱啱好
食完飯,唔想番屋企住
最好就係食個甜品,食個糖水
荃灣有間食開pancake 出名嘅,就黎試試
似日本幸福pancake
都似70~80%

menu 唔花巧,都係食d 必食果d

焙茶拿鐵 配 特製茶凍(凍)$40
季節限定,唔錯,唔會太甜

香濃朱古力焙茶特飲配特調奶篕(凍)$40
都係季節限定,甜過上一杯,個奶篕好rich, 好正

火焰雪山 (朱古力)$150
貴左小小,不過都合理嘅。
咁大個,打卡一流

士多啤梨厚 Pancake $80
伴粒粒藍莓醬及士多啤梨雪糕
兩個人最多可以叫一份,所以點都要叫份試下

幾飽肚嘅,好soft, 重蛋味,點個醬就啱啱好

2023-07-13 143 浏览
今日去呢間係主打素食同埋甜品既café,入到黎成個感覺係好溫馨! 第一次熱食麻醬! 係配埋素雞絲炒烏冬,原來都幾夾,同埋好好食,烏冬吸曬醬汁既味! 素雞絲幾有趣,有種似平時食腐皮卷既味道! 焙茶朱古力甜品塔係我最期待!!!一上台少女心大發,好靚! 佢每款都有2件,好岩同埋朋友仔黎食! 焙茶凍好滑,入面都幾多架! mini焙茶拿破崙,擺左一陣先食個皮都仲係好酥脆,同埋D cream唔會太甜! 朱古力焙茶馬卡龍勁大個! 覺得比出面既少糖左~ 幾好! 佢個brownie 上面有粒mochi仔,夾番食幾正! 我最鐘意就係佢個焙茶waffle ,我會配埋佢個朱古力雪糕咁食! Waffle既焙茶味好香濃,皮少少脆,入面好軟熟,加埋凍冰冰既雪糕,成個口感一流!! 焙茶拿鐵配特製茶凍都係呢期既推介,鐘意佢係唔會好甜,感覺好似健康D。水蜜桃紅茶仲有得簡少甜! 而且呢到D staff都好有禮貌!
2023-07-08 99 浏览
✨芝士白汁黑松露意粉素雞超好食!食落口感,同埋味道都好似真嘅雞肉!對於我呢啲唔係食開素食嘅人來講簡直係大開眼界!黑松露味好濃郁,意粉質地啱啱好,好食到一條都冇剩低!✨焙茶拿鐵 配 特製茶凍(凍)朋友唔鍾意食甜,覺得呢個焙茶拿鐵甜度啱啱好✨焙茶朱古力甜品塔(二人用)見呢間餐廳甜品好多選擇,一於揀咗呢個焙茶朱古力甜品塔等我唔使有選擇困難症!❤️迷你焙茶拿破崙超級鬆化。焙茶味道好突出,而且好滑!❤️焙茶窩夫即叫即整熱辣辣真係好用心!而且外脆內軟!焙茶窩夫好有驚喜!❤️朱古力焙茶馬卡龍入邊係朱古力焙茶,唔會好甜!竟然食到最後店員仲拆咗甜品架裝飾送俾朋友朋友,同埋我!真係超級可愛✨濃朱古力焙茶特飲配特調奶蓋朱古力喺底部所以飲嘅時候記住要攪勻!特調奶蓋令朱古力焙茶完美配搭,正!值得一讚就係呢間餐廳店員非常有禮貌!而且食得出食物都好用心製作!
✨芝士白汁黑松露意粉

素雞超好食!
黑松露味好濃郁,意粉質地啱啱好,好食到一條都冇剩低!

✨焙茶拿鐵 配 特製茶凍(凍)

朋友唔鍾意食甜,覺得呢個焙茶拿鐵甜度啱啱好

✨焙茶朱古力甜品塔(二人用)

❤️迷你焙茶拿破崙

超級鬆化。焙茶味道好突出,而且好滑!

❤️焙茶窩夫
即叫即整熱辣辣真係好用心!而且外脆內軟!焙茶窩夫好有驚喜!

❤️朱古力焙茶馬卡龍
入邊係朱古力焙茶,唔會好甜!

✨濃朱古力焙茶特飲配特調奶蓋

朱古力喺底部所以飲嘅時候記住要攪勻!
特調奶蓋令朱古力焙茶完美配搭,正!

2023-07-08 492 浏览
上手係著名的荃灣地膽甜品店 最近鋪位易手變成寵物友善甜品店 環境坐位都大同小異 作為荃灣人絕對要試一試佢的質素😝餐廳推出左一個焙茶系列 可供二人分享 - 焙茶朱古力甜品塔 主要有六種甜品配搭 全部用作焙茶作為主調朱古力雪糕 - 驚溶的關係我地第一樣食 朱古力🍫味香濃 雪糕面仲配上朱古力醬增添濃郁感焙茶窩夫- 亦可以選擇配搭朱古力雪糕 窩夫內餡加入左濃濃的焙茶但又帶有些許甜味 相信為左適合小朋友或者甜食愛好者的心思迷你焙茶拿破崙- 餅皮爽脆 最欣賞係其採用麻薯代替部分忌廉的整法 更能提升整體口感 煙煙韌韌 焙茶凍- 品嘗前需要稍為攪拌 以讓焙茶和果凍之間更加mix 口感彈牙 可以中段稍為消減飽濟感😂朱古力焙茶馬卡龍 - 朱古力和焙茶中和得唔錯 帶點甘甜 香濃Brownie- 最後尾聲就係濃郁的Brownie 入口都有鬆軟而唔係純厚實的感覺 亦都有採用麻薯代替部分忌廉 提升口感飲品🍹- 焙茶拿鐵 配 特製茶凍(凍)焙茶味香濃 配上滑溜彈牙的茶凍 口感豐富- 洛神花士多啤梨紅茶(凍)用上 TWININGS 作為茶底 再配上水果調配 帶有清新 Fresh 的效果除左甜品 餐廳都有素食主食可供選

餐廳推出左一個焙茶系列 可供二人分享

- 焙茶朱古力甜品
主要有六種甜品配搭 全部用作焙茶作為主調

朱古力焙茶馬卡龍 - 朱古力和焙茶中和得唔錯 帶點甘甜

飲品🍹

- 焙茶拿鐵 配 特製茶凍(凍)
焙茶味香濃 配上滑溜彈牙的茶凍 口感豐富
- 洛神花士多啤梨紅茶(凍)

除左甜品 餐廳都有素食主食可供選擇 價錢都實惠 連野飲都係六十幾蚊 食甜品前都可以考慮叫個主食打一打底

- 蕃茄素肉蘑茹意粉 🍝
意粉份量充足 配上蕃茄汁頗為開胃 都係一個唔錯的開胃主菜 又唔會太大飽濟感

作為寵物友善Cafe 見到店主都有係店內飼養爬蟲類小動物 🐴而且亦有寄賣區寵物零食 最後亦送左甜品塔上的兩隻小動物裝飾俾我地 好有愛💕

整體黎講都係一間值得支持的荃灣小店✅
2023-07-04
2023-07-01 100 浏览
荃灣寵物友善甜品素食Cafe每日都有唔同嘅店長坐陣 我嗰日係肥美守尾宮 有時會有貓店長㗎焙茶朱古力甜品塔(二人用) $228焙茶凍 - 濃郁香甜嘅焙茶,入口仲好有回甘香氣,最底仲加咗果凍口一流!迷你焙茶拿破崙 - 爽脆嘅口感加上焙茶嘅Cream, 一層一層嘅都多到滿瀉!朱古カ焙茶馬卡龍 - 將甜味調較得剛剛好,平時馬卡龍都係偏甜居多,不過用咗陪茶嚟做陪襯,加上朱古力味嘅濃度,令到佢配合得啱啱好!焙茶窩夫 - 滋味嘅格仔窩夫,入面加入咗好香濃嘅焙茶餡料,食落去外脆內軟味道一流!香濃Brownie - 濃厚嘅朱古力味,成個Brownie一啲都唔漏,食落去仲有種鬆軟嘅感覺,濃郁嘅朱古力香慢慢滲出來!朱古力雪糕 - 濃厚嘅朱古力雪糕,可以配搭窩夫一同食用,令到你唔使咁單調!素X0醬素肉雜菜炒烏冬伴太陽蛋 $78呢個係特別驚喜嘅素食,所有調味都好足夠,XO醬剛剛好唔會太鹹,加埋入晒味嘅雜菜同素雞肉,令到你同食真嘅冇乜分別,有健康又好味真係特別推介!香濃朱古力焙茶特飲配特調奶篕 (凍)$40黑牛特飲 雲尼拿 $35Fuwa Fuwa Cafe (荃灣)荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
荃灣寵物友善甜品素食Cafe

焙茶朱古力甜品塔(二人用) $228

素X0醬素肉雜菜炒烏冬伴太陽蛋 $78

香濃朱古力焙茶特飲配特調奶篕 (凍)$40

黑牛特飲 雲尼拿 $35

Fuwa Fuwa Cafe (荃灣)
荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
2023-06-29 97 浏览
落雨嘅季節需要食返啲甜品調整心情搵到一間性價比高嘅cafe而且仲要係pet friendly可以試下 下次再帶埋寶貝仔女去食下店舖唔係好大 大部份係卡位 呢度嘅甜品種類好多有窩夫/蛋糕/芭菲/吐司/班戟等等而咸食係以素食為主由於未食lunch所以都試下咸食先我就揀左是日精選 白汁素吞拿魚飯朋友揀左白汁黑松露意粉 初時都對素食有啲擔心拍會一陣素菇味但呢間cafe令我對素食完全改觀而且份量好足 勁大碟先講白汁吞拿魚飯佢有吞拿魚碎嘅香味食落真係以為食緊魚個汁濃稠度同調味都啱啱好 飯係用珍珠米 係好用心嘅一個飯意粉更加不得了黑松露味又濃又香 而且非常掛汁有啲素肉粒 咬落無論味道定係質感都真係好似肉呢兩個咸食俾到我超驚喜唔講真係唔知係素食 食落又一樣咁濃咁好味無諗過素食都咁正下次要再黎試下其他咸食先得飲品方面 就試左佢地今期推介嘅焙茶系列我就飲特燶朱古力焙茶奶蓋入口朱古力味超濃加上咸咸地嘅奶蓋 好夾焙茶會係黎勁 飲完再散出黎另外一杯係焙茶latte加果凍想對起黎 呢杯就啖返啲 會清啲 加埋果凍又係透心涼嘅清新焙茶果凍睇下大家口味鍾意邊type最後叫多個焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕千層蛋糕啲cream
落雨嘅季節

食完呢一餐真係好full好滿足

2023-06-28
午餐
2023-06-28 70 浏览
在荃灣的小食街徘徊時,無意中發現一間寵物友善cafe,看見有不少客人帶了小動物一起共度晚餐。裏面有各款新式甜品、特色飲品以及主食。甜品更有很少見的「火焰雪山」,所以今次叫了!(🌿Cafe更有提供多款素食飯餐,看見隔離檯客人點了素食意粉。份量很多,味道很香,價錢也十分實惠,素食朋友不妨試試!)· 🥭鮮雜果厚pancake🥞 · ✴️ 4.7 /5 ✴️Pancake果然同名一樣,夠曬厚,啖啖都非常滿足,蛋香味也很濃郁。配有一球雲尼拿雪糕、cream、新鮮雜果。最特別的是配有玫瑰醬!醬呈啫喱狀,有玫瑰花瓣碎,花味非常突出,但偏甜。整體來說,用料充足,味道發揮不錯👍🏻。· 🔥🗻火焰雪山 · ✴️ 4.3 /5 ✴️食前店員會為雪山淋上橙洒。而在點火時,店員會通知全場食客關燈10秒,過程就好似全場一齊參與,非常有氣氛~ 被燒過的雪山呈現焦焦的顏色,散發著香濃的橙酒味。主體外圍包著微暖又甜甜的蛋白霜,裏面則是口感酥脆的拿破崙、朱古力Brownie,以及一球自選口味的雪糕。 喜歡冰火交融口感的你可以嘗試一下!

· 🔥🗻火焰雪山 · ✴️ 4.3 /5 ✴️

2023-06-27 62 浏览
灣鱟地坊有一間提供素食主菜同即製窩夫的cafe.Fuwa fuwa cafe有個好可愛的店長,非常健康活潑。店舖係寵物有善,牆壁有好多即影即有寵物照片。門口有寄賣,例如手作仔,營養品等等。主菜牌提供素食意粉同飯,飲品方面有咖啡,焙茶,梳打,仲有黑牛同白牛。 芝士白汁黑松露意粉$65蛋奶素芝士,奶,素牛肉,磨菇,黑松露白汁十分香濃黑松露奢華香氣白牛 (加$15)雲呢拿雪糕加一整罐雪碧透心涼焙茶x朱古力甜品塔$225有6款焙茶啫喱杯 有桂花蜜糖 十分清甜焙茶拿破崙 餅底脆,焙茶忌廉 十分清香朱古力焙茶馬卡龍 朱古力大大塊,足料朱古力雪糕 好香滑焙茶窩夫 現場即製,熱辣辣,窩夫邊脆Brownie 好厚實既蛋糕,仲有好香朱古力味焙茶拿鐵配特製奶凍$40奶凍 十分滑焙茶加牛奶仲有豐富的奶泡,漸層食物係即製,所以要花時間等待。野食熱辣辣要預留更多時間
灣鱟地坊有一間提供素食主菜同即製窩夫的cafe.
店舖係寵物有善,牆壁有好多即影即有寵物照片。
門口有寄賣,例如手作仔,營養品等等。
主菜牌提供素食意粉同飯,
飲品方面有咖啡,焙茶,梳打,仲有黑牛同白牛。

芝士白汁黑松露意粉$65
蛋奶素
芝士,奶,素牛肉,磨菇,黑松露
白汁十分香濃
黑松露奢華香氣

白牛 (加$15)
雲呢拿雪糕加一整罐雪碧
透心涼

焙茶x朱古力甜品塔$225
有6款
焙茶啫喱杯 有桂花蜜糖 十分清甜
焙茶拿破崙 餅底脆,焙茶忌廉 十分清香
朱古力焙茶馬卡龍 朱古力大大塊,足料
朱古力雪糕 好香滑
焙茶窩夫 現場即製,熱辣辣,窩夫邊脆
Brownie 好厚實既蛋糕,仲有好香朱古力味

焙茶拿鐵配特製奶凍$40
奶凍 十分滑
焙茶加牛奶
仲有豐富的奶泡,漸層

食物係即製,所以要花時間等待。
野食熱辣辣
要預留更多時間
2023-06-27
  • 窩夫
  • 芝士黑松露意粉
2023-06-24 468 浏览
今日同一個食素嘅朋友食飯朋友喺openrice搵咗呢一間餐廳去到餐廳個感覺裝修係一間好典型嘅cafe坐得舒服而且裝修很別緻唔講係睇唔出係素食餐廳首先餐牌選擇都幾多,以為cafe淨係得蛋糕嗰類,原來都有主食,朋友叫咗個主食,另外見到有個勁靚嘅嘅high tea 甜品塔所以就又叫咗一個share食估唔到晚餐時間都有提供甜品塔卡邦尼意粉我呢啲唔食開素,唔話畀我知係素食真係食唔出素食朋友都感到好滿意, 夠汁而且唔會好漏少有cafe食物係真係覺得好食,呢個我覺得好滿意甜品塔真係勁靚,擺盤有心思靚到第一下係唔知食邊一樣嘢好我哋首先就係食雪糕配窩夫,因為怕雪糕會溶嘩不得了… 焙茶窩夫係內脆外軟然後再食布朗尼,面仲有兩粒提子 ,非常搭配再食焙茶拿破崙, 第一次食配茶味嘅拿破崙,拿破崙餅底仍然係非常鬆脆,配埋焙茶味嘅cream啱啱好之後就食最甜嘅焙茶馬卡龍, 預咗馬卡龍係甜嘅,可能因為焙茶嘅感覺有少少微苦,所以令到佢唔會過甜最後就食呢個比較最唔甜嘅焙茶凍, 焙茶凍淡淡的茶香味,食到尾底仲有蜜糖 ,蜜糖有一種花香嘅味道最後仲有一塊隱藏其中嘅守宫曲奇餅成個朱古力 x焙茶甜品塔已經分唔到邊樣最好食因為樣樣都好
今日同一個食素嘅朋友食飯
朋友喺openrice搵咗呢一間餐廳
去到餐廳個感覺裝修係一間好典型嘅cafe
坐得舒服而且裝修很別緻
唔講係睇唔出係素食餐廳

所以就又叫咗一個share食
估唔到晚餐時間都有提供甜品

卡邦尼意粉
我呢啲唔食開素,唔話畀我知係素食真係食唔出
素食朋友都感到好滿意, 夠汁而且唔會好漏
少有cafe食物係真係覺得好食,呢個我覺得好滿意

甜品塔真係勁靚,擺盤有心思
靚到第一下係唔知食邊一樣嘢好
我哋首先就係食雪糕配窩夫,因為怕雪糕會溶
嘩不得了… 焙茶窩夫係內脆外軟
然後再食布朗尼,面仲有兩粒提子 ,非常搭配

最後仲有一塊隱藏其中嘅守宫曲奇餅

成個朱古力 x焙茶甜品
已經分唔到邊樣最好食
因為樣樣都好好食覺得
任何一其中一件都可以獨立單點

鍾意焙茶嘅朋友真係一定要嚟食下
仲要全日供應,下午茶要返工夜晚嚟食一流

飲品最後各自叫咗一杯特濃朱古力+期間限定嘅 焙茶拿鐵配特濃茶凍
特濃朱古力真係好濃朱古力
焙茶拿鐵比想像中冇咁甜,淡然的茶味, 又可食到茶凍

門口有一寄賣區賣一些小手作飾物

整體即推介畀其他素食嘅朋友
因為覺得這間素食店冇平時素食店嗰種油膩感
素食融入真正主食, 唔係食開素嘅人一齊去食都完全冇違和感… 好難搵到一間餐廳係大家食素與唔食素嘅人,大家都食得咁開心
而且價錢公道, 真係好抵食

2023-06-20
  • 朱古力x焙茶甜品塔
  • 卡邦尼意粉
  • 焙茶拿鐵
  • 特濃朱古力
-Fuwa Fuwa Cafe-@荃灣.經過見到呢間Cafe有期間限定的焙茶Menu,身為焙茶愛好者的我即刻決定試下。.一入門口見到有個小角落放左好多寵物相關的寄賣產品,有食物有小首飾等。原來哩度係Pet Friendly 的Cafe,而今晚哩度的店員係守宮「香蔥炒蛋」😆同Cafe的Logo一樣樣架。.好少接觸爬蟲類,本身有點害怕。店員好熱情好詳細咁介紹店長俾我地,聽得出佢對爬蟲類真係有滿滿愛心,了解過後又好似無咁驚。.Cafe以甜品為主,有幾款素食飯的選擇。食完成餐,我同寶寶一致覺得佢地真係好抵食,無論賣相定質素,就算佢地定價再高一點都會願意再去試的。.素紅酒燉牛肉飯 ($65)完全食唔出係素食,個紅酒汁煮得味道剛好,加埋薯仔紅蘿蔔的配料調味,伴飯食一流。.睇落覺得好細份量,但原來好夠飽。.焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕 ($62)超精緻的甜品,放係黑色石碟上賣相一流。.焙茶千層蛋糕好香濃焙茶味,唔會好甜,但一點都唔苦澀。每層的班戟皮都做得好薄身,中間搽滿平均的忌廉,而忌廉軟滑得來又好輕身,食晒成件都唔會好漏。.個人覺得千層蛋糕就咁已經好好食,但如有覺得茶味太濃,配埋甜甜的朱古力雪糕,就剛
-Fuwa Fuwa Cafe-
@荃灣
素紅酒燉牛肉飯 ($65)
睇落覺得好細份量,但原來好夠飽。
焙茶千層蛋糕配朱古力雪糕 ($62)
超精緻的甜品,放係黑色石碟上賣相一流。
個人覺得千層蛋糕就咁已經好好食,但如有覺得茶味太濃,配埋甜甜的朱古力雪糕,就剛好。
曲奇都係守宮店長的造型,好可愛好有心思。
點焙茶甜品或素食飯餐就可以$20優惠價加配焙茶特別,超級抵飲,所以我地加配2款試晒。
焙茶拿鐵配特製茶凍 ($20)
鍾意茶香的千萬叩錯過。完全唔甜的Latte,焙茶味好香,加埋順滑牛奶和勁重茶味的茶凍,一試愛上。
香濃朱古力焙茶特飲配特調奶蓋($20)
哩杯有香濃朱古力同奶蓋,所以茶味無咁突出。朱古力好濃滑,淡淡帶點焙茶香,味道又幾夾喎。加埋厚身奶蓋,岩晒怕茶味的朋友仔。
2023-06-16 128 浏览
發現鸒地坊新開咗間素食食品同甜品cafe 估唔到除咗食物之外仲有其他驚喜見到有期間限定嘅焙茶甜品作為焙茶控就立即試吓香濃朱古力焙茶特飲配奶篕朱古力同焙茶好夾 朱古力味濃郁 卻唔會太甜 配上帶鹹味同濃郁嘅奶蓋 好容易就會飲哂成杯 杯底仲有啲朱古力脆脆粒焙茶拿鐵 配 特製茶凍焙茶拿鐵茶味較重 加上清新嘅茶凍 整體唔會過份濃味 焙茶千層蛋糕 配 失古力雪糕 蛋糕面頭嘅係麻糬粒 軟軟糯糯咁又唔會太甜 士多啤梨亦好甜唔酸 而焙茶蛋糕味道亦唔會過甜 千層皮薄配上滿滿嘅cream 😙芝士白汁黑松露意粉 入面包有蘑菇同素雞 黑松露汁濃郁掛汁 意粉軟硬度適中 飽肚感十足呢度仲可以探宮守店主 店員仲會好主動介紹佢哋同比我哋摸下店主 仲好歡迎啲客帶埋佢哋嘅pet上嚟一齊玩

見到有期間限定嘅焙茶甜品作為焙茶控就立即試吓

而焙茶蛋糕味道亦唔會過甜 千層皮薄配上滿滿嘅cream 😙

芝士白汁黑松露意粉
入面包有蘑菇同素雞
黑松露汁濃郁掛汁 意粉軟硬度適中 飽肚感十足

Thu 8th June 2023 雨廢話少講,淨係呢度嘅店長已經夠號召力。呢度係 pet friendly。呢個甜品塔真係大包圍,好多嘢食,大廚做得好好,啲嘢好食得來一啲都唔肥漏,兩個女生嘻嘻哈哈食個high tea,同店長玩吓,就啱啱好啦。就算係最「heavy」嘅 chocolate brownie,都唔肥漏,食完都冇罪惡感。Chef盡量用輕盈健康天然嘅食材。呢個綠茶拿破崙,鬆脆 茶味香。綠茶忌廉 打得好輕盈 食落一啲都唔膩。食落好優雅。Homemade 朱古力雪糕。大廚好似話係用啲唔知乜嘢生同材料植物牛奶乜乜打出嚟㗎。朱古力味濃郁,又係好輕盈。食咗好似冇食過咁。我諗可以好似啲鬼佬咁攬住成桶雪糕,對住個電視都唔會肥。半碟嘅曲奇餅 都係店長個樣㗎。舖頭好有心思。
Thu 8th June 2023 雨

廢話少講,淨係呢度嘅店長已經夠號召力。

呢度係 pet friendly。

半碟嘅曲奇餅 都係店長個樣㗎。舖頭好有心思。

2023-06-08
2023-06-13 109 浏览
每到星期中就好難捱日日返工都想收工呢晚約個朋友出嚟食下飯聚下舊佢帶我嚟呢間新開嘅Fuwa Fuwa Cafe裝修都幾精緻店面雖然唔大但好光猛 感覺冇壓迫感木系嘅家具令人感覺放鬆 飲返杯咖啡夠晒chill呢到主打素食同甜品啱晒女士們先叫咗個芝士白汁黑松露意粉入面有素牛肉、勁多黑松露同芝士黑松露香味一入口就湧晒出嚟芝士同奶mix埋 creamy得嚟唔會膩意粉爽口 份量都唔粉少性價比超高!再叫咗個季節限定焙茶朱古力甜品塔超級IG-able!!焙茶fans必點!茶味好香 食落去唔會苦焙茶窩夫熱辣辣 新鮮整起入面有好多焙茶餡料 食落去外脆內軟 又夠香濃 勁好食!迷你焙茶拿破崙都好正餅底勁香脆鬆化 中間焙茶cream香而不膩食到停唔到口焙茶凍又係另一種口感茶凍動L彈牙 焙茶味加上少少蜜糖好香!朱古力Brownie、朱古力焙茶macaroon、朱古力雪糕都唔會過甜食到勁滿足!仲要裝飾嘅公仔都係送畀我哋!勁cute!!飲品試咗焙茶拿鐵配特製茶凍茶香味好正 加埋鮮奶濃滑茶凍又係又爽彈QQ朋友要咗affogato咖啡倒落去嗰下勁療癒熱咖啡加上凍冰冰嘅雪糕仲有朱古力brownie一次過滿足晒3個願望食物質素
每到星期中就好難捱

飲返杯咖啡夠晒chill

呢到主打素食同甜品
啱晒女士們

先叫咗個芝士白汁黑松露意粉
入面有素牛肉、勁多黑松露同芝士
黑松露香味一入口就湧晒出嚟
芝士同奶mix埋 creamy得嚟唔會膩
意粉爽口 份量都唔粉少
性價比超高!

再叫咗個季節限定焙茶朱古力甜品
超級IG-able!!
焙茶fans必點!
茶味好香 食落去唔會苦
焙茶窩夫熱辣辣 新鮮整起
入面有好多焙茶餡料
食落去外脆內軟 又夠香濃 勁好食!

迷你焙茶拿破崙都好正
餅底勁香脆鬆化 中間焙茶cream香而不膩
食到停唔到口
焙茶凍又係另一種口感
茶凍動L彈牙 焙茶味加上少少蜜糖
好香!

食到勁滿足!
仲要裝飾嘅公仔都係送畀我哋!勁cute!!

飲品試咗焙茶拿鐵配特製茶凍
茶香味好正 加埋鮮奶濃滑
茶凍又係又爽彈QQ

朋友要咗affogato
咖啡倒落去嗰下勁療癒
熱咖啡加上凍冰冰嘅雪糕
仲有朱古力brownie
一次過滿足晒3個願望

食物質素、環境同服務都勁好
大推!
2023-06-11 120 浏览
Fuwa Fuwa Cafe (荃灣)荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖今日放工後約左同學去鱟地坊睇下水族用品,順便幫屋企嘅魚添置d水草🌱,驚喜發現有日系新店開左,超特別呀,係爬蟲🐢主題,店內層架上有售爬蟲類寶寶們嘅日用品,店主可愛又溫柔👧,入座後隨即發現有宮守店主親自坐鎮,太可愛了!🌸🌿焙茶朱古力甜品塔(二人用)$225成個甜品塔皆全人手製作,連個花花🌺甜品架都係店主自己做嘅!沒有哪個女孩不喜歡這種甜美可愛的風格吧?🍮焙茶凍🍰迷你焙茶拿破崙🫓朱古力焙茶馬卡龍🍵焙茶窩夫🍰香濃布朗尼🍫朱古力雪糕想不到焙茶同朱古力好夾,這幾款全部是店主親手製作的,我最喜歡拿破崙,拿破崙香脆到令我頻頻點頭,夾著焙茶的淡淡清香,是我最愛的小點心!焙茶窩夫亦鬆軟綿密,淡淡的茶葉縈繞在口腔,甜而不膩,至於愛吃朱古力的友人則大力推薦香濃布朗尼,朱古力的濃醇香甜真的令這個午後時光充滿恬靜的氣息☕️焙茶拿鐵配特製茶凍(凍)$20 焙茶凍在拿鐵中浮浮沉沉,淡雅清香的茶凍配上拿鐵,一口滑入口腔,嘴裏全是送贈給這個夏天的清涼☕️焦糖瑪奇朵(凍) $35焦糖處理得恰到好處,沒有因為吃了甜品塔上的各式甜點而失去喝下一杯咖啡的動
Fuwa Fuwa Cafe (荃灣)
荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖

🍰香濃布朗尼

🍫朱古力雪糕

☕️焙茶拿鐵配特製茶凍(凍)$20

☕️焦糖瑪奇朵(凍) $35
焦糖處理得恰到好處,沒有因為吃了甜品塔上的各式甜點而失去喝下一杯咖啡的動力,相反卻是恰好是最佳的陪伴

然而最意想不到的驚喜是店主邀請我和她的宮守互動,還把甜品塔上的柴犬和鯊魚小擺設送給了我,現在小柴犬已經成為了我辦公桌上的小精靈了🧚每每都在提醒我:是時候要去Fuwa Fuwa嘆下午茶了
  • 朱古力布朗尼
  • 焙茶窩夫