2021-01-18
日日喺屋企食住家菜食到好悶,今日難得出街食飯,一定要搵間好嘅餐廳慰勞下個肚肚見到呢間位於堅尼地城嘅泰國fusion餐廳,日日都有人打卡食佢個溜心牛角包,今日終於輪到我去打卡龍蝦湯溜心牛角包$28一切開啲龍蝦湯就流出出嚟,湯汁好龍好重龍蝦嘅味道牛角包都好酥脆,不過咬落去小心熱花生醬沙嗲雞串$28一定要點佢嘅花生醬,花生味好重好多花生粒粒慢煮三文魚冬陰功飯燴飯$128三文魚超鎖水,超Juicy,一啲都唔會乾第一次食冬陰功味risotto,味道一啲都唔違和龍蝦汁蟹肉伊麵$158芝士焗伊麵就食得多,龍蝦汁伊麵又係第一次食,煮伊麵最忌太鹹太濕太油,呢個伊麵完全冇呢三個問題蟹肉份量非常之多一啖蟹肉一啖伊麵,好食話龍蝦伊麵真空慢煮法式焦糖燉蛋配鳳梨蓉$28焦糖燉蛋係甜品舖嘅質素官燕椰汁燉蛋白配北海道紅豆$56特別推介椰汁燉蛋白,平時燕窩甜品會食到啲燕窩碎,燕窩同埋個甜品好似冇咩關係咁但係呢個蛋白完全係燕窩味,燕窩嘅味道係完全融入左蛋白,唔知佢點樣做到,但係好食到不得了
龍蝦湯溜心牛角包$28
一切開啲龍蝦湯就流出出嚟,湯汁好龍好重龍蝦嘅味道
牛角包都好酥脆,不過咬落去小心熱
花生醬沙嗲雞串$28
一定要點佢嘅花生醬,花生味好重好多花生粒粒
慢煮三文魚冬陰功飯燴飯$128
三文魚超鎖水,超Juicy,一啲都唔會乾
第一次食冬陰功味risotto,味道一啲都唔違和
龍蝦汁蟹肉伊麵$158
蟹肉份量非常之多一啖蟹肉一啖伊麵,好食話龍蝦伊麵
真空慢煮法式焦糖燉蛋配鳳梨蓉$28
焦糖燉蛋係甜品舖嘅質素