Zuma Hong Kong (中环)📍中环皇后大道中15号置地广场5楼501-503号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━正逢家姐生日 但系佢Lunchtime有限🥲 所以拣咗一间黎佢近得黎又好有气氛嘅一间餐厅 一入到去就感觉环境真心正🔥 服务都好nice 临时同佢讲话有人生日都可以写生日牌同点蜡烛😭今日嗌咗一个set 💫 kuebiko lunch menu $390 +10% per person💫 再加咗啲嘢食 都已经够我地两个食得好饱👍🏻━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 Starter (choice of two starters) 🥗🥩 Spicy Wagyu Tartare 辣味和牛他他 ▶︎ 望落好精致!和牛他他上面铺咗一个温泉鹌鹑蛋 隔离仲有番薯脆片▶︎ 和牛系新鲜亦都好重和牛嘅油脂味 咸度适中 不过个人认为辣味就唔系好食得出🧐 同埋鹌鹑蛋略嫌会有少少腥味好味指数:●●●◐○🐟 Chef's Selection Sashimi 精选刺身盛合 ▶︎ 刺身食落都新鲜 普普通通正正常常 不过不失啦好味指数:●●●○○━━━━━━━

Zuma Hong Kong (中环)
📍中环皇后大道中15号置地广场5楼501-503号舖
🥩 Spicy Wagyu Tartare 辣味和牛他他
好味指数:●●●◐○
Spicy  Wagyu  Tartare

▶︎ 刺身食落都新鲜 普普通通正正常常 不过不失啦
好味指数:●●●○○
Chef's Selection Sashimi

🥘 Main 🥘
🍗 Grilled Barley Miso Marinated Chicken Thigh 麦面豉酱烧鸡腿肉
▶︎ 估唔到咁大份 已经淋咗一啲面豉酱系上面 如果唔够都可以自己再点
▶︎ 鸡肉尚算嫩滑 本身冇太多调味 而加上面豉酱就咸度啱啱好 剩低嘅面豉酱送饭一流🤤
▶︎ 值得一提嘅系饭好粒粒分明 又唔会太过软 系我钟意嘅style🙌🏻
好味指数:●●●●○

🧆 Side 🧆
🌽 Sweet Corn With Shiso Butter 紫苏牛油甜粟米 +$60 +10%
▶︎ 粟米烧到稍稍变黑 上面撒咗啲紫苏碎 加上插个一支支棍 都几吸睛!
▶︎ 粟米本身就好甜 加上有牛油香 真系perfectly match!不过个人会希望牛油再重手啲😙 另外食起上嚟好有焦香 钟意呢个😍
好味指数:●●●●◐
Sweet Corn With Shiso Butter

🍨 Dessert 🍨
🍰 Green Tea and Banana Cake with Coconut Ice Cream and Peanut Toffee Sauce 绿茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥酱 +$50 +10%
▶︎ 香蕉蛋糕占嘅比例较多 以致如果一啖叉落低会净系试到香蕉味 净食绿茶蛋糕嘅话都食到绿茶味嘅🤔 不过会希望再浓啲
▶︎ 蛋糕口感偏实同湿 比较厚重 甜度亦偏高 一个人食晒应该会比较漏🫢 加埋拖肥酱就更加甜 系甜蜜嘅负担😅
▶︎ 好彩椰子雪糕偏清爽 可以综合返头先𠮶漏
好味指数:●●◐○○

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 5月中(午餐)
今餐快乐指数😋: ⑧③/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌖🌑🌑
环境: 🟦🟦🟦🟦🟦
服务分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再访意愿: ❤️❤️❤️🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 呢度有dress code!大家记住唔好捉拖鞋短裤𠮶啲啦🙈
Spicy  Wagyu  Tartare
Sweet Corn With Shiso Butter