西贡码头附近嘅「小满定律」周末总是人龙不断,今日闲日下午趁无人排队,试咗佢哋嘅招牌乳酪雪糕。店内主要售两款产品:希腊乳酪雪糕、希腊乳酪。留意前者先系有雪糕嘅 froyo,两款产品名好相似,小心唔好搞错~❝ 希腊乳酪雪糕 | $58可以自选3款配料+1款酱料,如需要额外配料,每款 $6 起。店内有超过20款配料可以选择,大部分配料都可以喺玻璃柜度见到实物。如果有选择困难,可以参考收银后面嘅排行榜,睇吓其他人拣咩。先落单及付款,之后店员会开始制作乳酪雪糕,整好之后会拎你拎。我哋两人 share 一杯乳酪雪糕,拣咗以下三款配料:海盐焦糖脆脆、抹茶麻糬、柠檬芝士蛋糕。配料 (1):海盐焦糖脆脆🍯人气NO.1配料🏅 咬落有焦糖香,海盐咸味就唔突出。口感比较硬脆,食到最尾有少许痴牙。不过脆脆口感同乳酪雪糕几夹,增添了口感层次。如果钟意食蜜糖脆脆,可以买一樽返屋企,$42 一樽,问过店员话可以放2-3星期左右。配料 (2):抹茶麻糬🍵沾满抹茶粉嘅麻糬,咬落口感Q弹,烟韧控会好钟意~配料 (3):柠檬芝士蛋糕🍋有淡淡芝士味,混合柠檬味道,整体甜甜地唔会太酸。———酱汁:热情果酱至于乳酪雪糕质感,就比其

店内主要售两款产品:希腊乳酪雪糕、希腊乳酪。

❝ 希腊乳酪雪糕 | $58

如果有选择困难,可以参考收银后面嘅排行榜,睇吓其他人拣咩。

配料 (1):海盐焦糖脆脆🍯

人气NO.1配料🏅 咬落有焦糖香,海盐咸味就唔突出。

口感比较硬脆,食到最尾有少许痴牙。

不过脆脆口感同乳酪雪糕几夹,增添了口感层次。

配料 (2):抹茶麻糬🍵

沾满抹茶粉嘅麻糬,咬落口感Q弹,烟韧控会好钟意~

配料 (3):柠檬芝士蛋糕🍋

有淡淡芝士味,混合柠檬味道,整体甜甜地唔会太酸。

———

酱汁:热情果酱

至于乳酪雪糕质感,就比其他店较为厚身,味道亦相对甜少少,酸度较低。

酱汁方面,我哋拣咗热情果酱,味道偏酸,平衡返较甜嘅 froyo 就啱啱好👍🏻

———

✤ 店内环境 ✤

舖位非常之窄,全店粗略估计只能容纳不足10人。

里面只有一张木櫈,可以两个人坐低食,不过个位对正冷气风口位好冻🥶

✤ 整体评价 ✤

乳酪雪糕曾经于香港盛行一时,潮流变迁加上生意难做,而家 froyo 专门店真系买少见少。

就食物质素而言,小满定律嘅 froyo 的确几高水准。

不过员工培训可以做得更好,当值店员表现有点垂头丧气,虽然未去到「黑面」嘅程度,不过比人感觉唔太积极好客。

同埋可惜人多舖位细,好多时应该要去出面食,不过出面街道都几窄,可能要行多几步去码头𠮶边食。

当日见到有几个客都系外卖,外卖可以问店员拎盖 cum 住个乳酪拎走㗎!
2023-03-31