最近天文台每日都提醒我們「酷熱天氣」多喝水。除了喝水,今天獎勵自己一杯 yoghurt 吧。小小的店,有一張小長凳,可以坐 2-3人,另外一個小檯面,可以站 2-3 人。$58,3 toppings, 1 dressing。味道正常,選了芒果、藍莓、焦糖,及熱情果醬,toppings 份量都合理啦!
最近天文台每日都提醒我們「酷熱天氣」多喝水。
除了喝水,今天獎勵自己一杯 yoghurt 吧。
$58,3 toppings, 1 dressing。
2024-09-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-09-08 0 浏览
呢日西貢游完水,諗起嚟嗰時經過間乳酪雪糕店,天氣熱辣辣又曬完,即刻碌過去整返杯🤤店舖唔算大,一眼睇晒~明明啱啱去到無人,一影完相就開始多人到要企出店外😂叫咗 #杯裝 - 3配料 1醬汁 $58#士多啤梨 #香蕉 #蓮花焦糖餅 醬汁要 #熱情果汁士多啤梨+餅,係平時我喺阿波蘿必點配搭😂塊餅係就咁原塊擺上去,如果係餅碎+原塊餅會好好多🥲平時我最鍾意雪糕+餅碎個口感🥲乳酪雪糕夠實,rich👍加埋生果+熱情果汁,酸酸甜甜好食👍 今次無食佢啲「西貢店限定」/「法國佬烘焙店出品」,有機會再試😆
呢日西貢游完水,
諗起嚟嗰時經過間乳酪雪糕店,
天氣熱辣辣又曬完,
即刻碌過去整返杯🤤

店舖唔算大,一眼睇晒~
明明啱啱去到無人,
一影完相就開始多人到要企出店外😂

叫咗 #杯裝 - 3配料 1醬汁 $58
#士多啤梨 #香蕉 #蓮花焦糖餅
醬汁要 #熱情果汁
士多啤梨+餅,係平時我喺阿波蘿必點配搭😂
士多啤梨 香蕉 蓮花焦糖餅 熱情果汁

塊餅係就咁原塊擺上去,
如果係餅碎+原塊餅會好好多🥲
平時我最鍾意雪糕+餅碎個口感🥲
士多啤梨 香蕉 蓮花焦糖餅 熱情果汁

乳酪雪糕夠實,rich👍
加埋生果+熱情果汁,
酸酸甜甜好食👍

今次無食佢啲「西貢店限定」/「法國佬烘焙店出品」,
有機會再試😆
2024-07-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
士多啤梨 香蕉 蓮花焦糖餅 熱情果汁
─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 希臘乳酪雪糕 杯裝 - 4 / 5 $58toppings我哋揀咗🇫🇷法國佬烘焙店出品嘅蝴蝶酥咖啡曲奇同brownie (個人覺得咖啡曲奇有啲硬)推介蝴蝶酥同brownie keep到新鮮 唔會腍晒👍🏻sauce 就揀咗 raspberry 酸酸地幾開胃❤️Froyo 入口順滑 唔會太酸揀佢哋嘅toppings真係會有選擇困難 每款都好吸引😭😭─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─推介俾入西貢玩/鍾意froyo嘅朋友!味道: 4 / 5價錢: < $100 pp服務: 3.5 / 5環境: 3.5 / 5cp value: 4.5 / 5re-visit: yesss

─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 希臘乳酪雪糕 杯裝 - 4 / 5 $58
sauce 就揀咗 raspberry 酸酸地幾開胃❤️
Froyo 入口順滑 唔會太酸
揀佢哋嘅toppings真係會有選擇困難 每款都好吸引😭😭

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─
推介俾入西貢玩/鍾意froyo嘅朋友!

味道: 4 / 5
價錢: < $100 pp
服務: 3.5 / 5
環境: 3.5 / 5
cp value: 4.5 / 5
re-visit: yesss
又一間西貢人氣店⭐️無幾耐前喺西環都開咗分店,兩間鋪嘅配料唔同,想試晒就要兩間鋪都去啦😉·<希臘乳酪雪糕> ʜᴋᴅ 𝟻𝟾乳酪雪糕其實唔太特別,賣點係佢哋嘅配料🥨海鹽焦糖脆脆做得好鬆化唔癡牙🫶🏻綠茶糯米糍有驚喜,綠茶回甘糯米糍又唔會因為擺得太耐而硬晒,仲好煙韌😌反而檸檬芝士蛋糕味道唔太天然🤓·<蜂蜜檸檬特飲> ʜᴋᴅ 28非常淡,好似溝咗好多水,又飲唔到蜂蜜味,唔建議☹️
<希臘乳酪雪糕> ʜᴋᴅ 𝟻𝟾
<蜂蜜檸檬特飲> ʜᴋᴅ 28
非常淡,好似溝咗好多水,又飲唔到蜂蜜味,唔建議☹️
#mochicouple西貢搵食團1️⃣ 乳酪雪糕杯裝(~200g) ($58)🤍乳酪雪糕杯裝真係令人驚喜!選用咗新鮮的配料,包括芒果、brownie和綠茶糯米糍,令整體口感更加豐富。每一啖都可以感受到雪糕既滑順和奶香,搭配上芒果既清甜,好幸福。### 配料介紹- **芒果**:新鮮既芒果片帶嚟自然既甜味同清新既口感,令雪糕更加清爽。- **Brownie**:朱古力味既brownie增添咗濃郁的巧克力風味。- **綠茶糯米糍**:這個獨特的配料令了雪糕一個有趣的嚼勁,綠茶既香氣亦都為整體風味增添咗一層深度。### 醬汁熱情果汁的酸甜醬汁酸酸甜甜既味道與雪糕既甜味形成絕佳既搭配好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡📍西貢福民路58號高富樓地下3號舖🚌巴士:92,94,99,792M🚐小巴:1,1A,1S,7,9,12,101M**西貢巴士總站落行大約1分鐘🕒 Mon-Fri & Sun 13:00-20:00 Sat 13:00-22:00#香港#西貢#西貢美食#西貢乳酪雪糕 #乳酪雪糕#HongKong#香港美食#西貢雪糕#西貢美食

#mochicouple西貢搵食團

🕒 Mon-Fri & Sun 13:00-20:00
Sat 13:00-22:00

2024-06-03
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 希臘乳酪雪糕
2024-08-07 287 浏览
店員態度好差係咪反人白眼唔小心跌咗張單落枱 佢大大力拍返張單落個釘度環境雖然逼但係都算乾淨好差的購物體驗味道幾好都係不了更何況性價比不高雪糕味道就係普通乳酪味雪糕
店員態度好差
好差的購物體驗
味道幾好都係不了
更何況性價比不高
雪糕味道就係普通乳酪味雪糕
杯裝 (3 Topping+1 sauce) – 基本上我都係揀芒果+海鹽焦糖脆脆+綠茶糯米糍+蜜糖,yogurt配芒果酸酸甜甜最岩夏天食!綠茶糯米糍夠曬煙靭,焦糖脆脆好大舊,不過怕甜就可以揀其他配料啦!其實份量夠2個人食 不過次次都係同bestie一人一杯😂😂😂唔好俾條人龍嚇親,好快拎得的~📍 小滿定律西貢福民路58號高富樓地下3號舖環境🤍🤍🤍🩶🩶味道🤍🤍🤍🤍🩶打卡🤍🤍🤍🤍🩶抵食🤍🤍🤍🩶🩶

📍 小滿定律
西貢福民路58號高富樓地下3號舖
環境🤍🤍🤍🩶🩶
味道🤍🤍🤍🤍🩶
打卡🤍🤍🤍🤍🩶
抵食🤍🤍🤍🩶🩶
2024-08-02 270 浏览
自選醬汁揀左熱情果汁三個topping就揀左 檸檬芝士蛋糕, 穀物脆粒同士多啤梨🍓本身希臘乳酪酸酸甜甜嘅質地比一般超市乳酪實在少少似雪糕質地但比雪糕滑熱情果香味出色令乳酪既味道更豐富而穀物脆粒放喺乳酪夾層之間令每一啖口感咁豐富但檸檬芝士蛋糕topping係一粒仔就咁放乳酪上所以有啲難同乳酪夾下次唔會揀呢個topping ——店門口有長櫈坐入面十有2-3個座位雖然裝修有英式小店風格但鋪面少冇咩位坐係有d唔方便要係店外無冷氣咁立食
自選醬汁揀左熱情果汁
三個topping就揀左 檸檬芝士蛋糕,
穀物脆粒同士多啤梨🍓

雖然裝修有英式小店風格
但鋪面少冇咩位坐
係有d唔方便
要係店外無冷氣咁立食

❣️入西貢一定要試嘅小滿定律🥣,呢間超人氣小店🌟長期都排長龍😋主打Yogurt雪糕🍦超過20款配料任意配搭🍓🥭🍌🫐🍫🧇🥨🍰🍮,乳酪味道酸酸甜甜,加上雪糕嘅奶香味🍼配搭蜜糖🍯超開胃,鐘意食雪糕嘅一定唔可以錯過!🤩🌟Frozen Greek Yogurt $58 (三個配料加一個醬汁)

Frozen Greek Yogurt
Frozen Greek Yogurt
  • 希臘乳酪雪糕
2024-07-19 351 浏览
今次撰左杯裝乳酪 $58 (包3款配料&1款醬汁),仲有筒裝乳酪可以撰架🥛 乳酪本身係好濃厚順滑個種,鐘意呢種質地既人會好滿足🤩餐牌好清晰分左類別: 生果/餅類/脆脆/朱古力/檸檬/其他 方便大家慢慢撰實在有太好多配料選擇,所以今次我就撰左 ⭐十大我最喜愛配料⭐ 芒果🥭 /海鹽焦糖脆脆/綠茶糯米糍🍵 配紅桑莓汁由於份量都幾多可以兩個人SHARE 都得, 乳酪配生果係最佳選擇,整體味道酸酸甜甜,天氣咁熱好開胃又解暑🧊。門口仲預備左張長凳,方便大家坐低影番張靚靚相打卡。
希臘乳酪雪糕

🥛 乳酪本身係好濃厚順滑個種,鐘意呢種質地既人會好滿足🤩

門口仲預備左張長凳,方便大家坐低影番張靚靚相打卡。
2024-07-09 306 浏览
【西貢人氣乳酪雪糕🍦】💫【希臘乳酪雪糕+自選3種配料&1種醬料🍦】$58一杯既份量唔少 適合兩個人share食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最值得關注既當然就係希臘乳酪雪糕本體😈雪糕本身食落好creamy 好順滑 奶味有✅乳酪味都好濃郁!鍾意食乳酪既應該就會鍾意食!🥰💫我喺店內既「十大我最喜愛配料」揀左幾個受歡迎既幾種配料黎試食😛配料方面:🏅焦糖脆脆(人氣No.1!!!)焦糖脆脆係自家製哦!仔細睇外表有少少蜂巢狀~擺入口非常酥脆 焦糖味十足 口感幾好!但係單食脆脆就會略嫌太甜 同埋會黐牙 大家一定要溝埋雪糕一齊食!😙🥈芒果🥭芒果切成一粒粒 方便大家食☺️然後味道上唔酸!食得出果肉好新鮮👍水果同乳酪雪糕既配搭點會唔好味呢😋🥉抹茶糯米糍🍵抹茶糯米糍擺入口煙煙韌韌😙糯米糍表面都有抹茶粉包裹著~見到我有再encore就知menu啦🙈🙈第七位:檸檬芝士蛋糕🍋🧀🍰呢個都好味!俾到驚喜我🥰意外地同乳酪雪糕好夾 擺入口好creamy 又唔會太膩 芝士味好濃 又帶有淡淡既檸檬清香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)第十位:朱古力脆珠🍫朱古力搭配雪糕肯定唔會出錯~脆珠細細粒好脆口 夾埋雪糕食有另一番風味!層次感🆙鍾意食朱古力🍫既可以try
【西貢人氣乳酪雪糕🍦】
【希臘乳酪雪糕+自選3種配料&1種醬料🍦】$58
最值得關注既當然就係希臘乳酪雪糕本體😈
配料方面:
🏅焦糖脆脆(人氣No.1!!!)

🥈芒果🥭

🥉抹茶糯米糍🍵

第七位:檸檬芝士蛋糕🍋🧀🍰

第十位:朱古力脆珠🍫
朱古力搭配雪糕肯定唔會出錯~脆珠細細粒好脆口 夾埋雪糕食有另一番風味!層次感🆙鍾意食朱古力🍫既可以try try😙
💫
醬料方面我一次揀左蜜糖醬 一次揀左熱情果醬🙈覺得乳酪雪糕搭配熱情果醬比較特別 酸酸甜甜咁好開胃!感覺好fresh 好夾😍

Tips:鋪頭出面有一張長凳供大家打卡影相📸鋪頭入面都有少量位置(立食區)俾大家~✨
如果大家想假期去食 儘量預留時間排隊⌚️因為店舖唔大(西貢總店)可能需要大家喺鋪頭出邊等候哦✨

原本要搭好耐車到西貢食…依家西營盤都開左一間分店!!!港島區的朋友們有福了💕方便既朋友可以先幫我去試試👀

😋:8.5/10
性價比:8/10
回頭指數:8/10

📍Law of Yogurt 小滿定律
西貢福民路58號高富樓地下3號舖
西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖

#甜品 #甜品控 #抹茶 #抹茶愛好者 #焦糖 #餅乾 #脆脆 #檸檬芝士蛋糕 #糯米糍 #芒果 #熱情果醬 #蜜糖醬 #朱古力 #乳酪 #乳酪雪糕 #西貢美食 #西營盤美食 #西環美食 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #foodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hongkong
2024-07-04 210 浏览
嚟到西貢staycation, 一定要食西貢名物小滿,晚上食完海鮮就嚟食個yogurt做甜品,門外依然人氣旺盛。一次話試曬啲人氣榜上既topping包括檸檬蛋白脆,brownie,綠茶蕨餅,蕉糖脆脆,蝴蝶酥,雖然唔係海鮮/肉,但係都覺得全部好fresh,大概係舖頭存貨溫度濕度做得好。最重要既yogurt先係令人大排長龍既原因,味道夠濃,又綿密。食著又有食雪糕既感覺。炎炎夏日啱晒。咁受歡迎,希望遲下可以提供坐位啦。

2024-06-28 167 浏览
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$40-60-夏日炎炎 一定要食返杯乳酪雪糕🤤嚟到西貢 點可以唔食呢間打卡名物呢佢有部分嘅配料係嚟自隔離嘅烘焙店包括蝴蝶酥🦋咖啡曲奇🍪Brownie🍫同檸檬蛋白脆🍋呢個合作幾有趣🤣所以都有專登試🤩-🤍杯裝希臘乳酪雪糕(3配料&一醬汁)$58✨Brownie+綠茶糯米糍+檸檬蛋白脆+美祿粉✨芒果+蝴蝶酥+檸檬蛋白脆+熱情果汁乳酪雪糕食落好挺身同軟滑 又夠大杯😍酸酸哋仲好開胃 可以解渴消暑Brownie朱古力味重🍫口感厚實蛋白脆檸檬味唔算突出 但幾鬆化糯米糍綠茶味超重🍵唔甜 仲好煙韌🍡美祿粉同酸酸哋嘅乳酪意外地夾不過配熱情果汁就比較清新😋-味道🌕🌕🌕🌕🌗抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$40-60
不過配熱情果汁就比較清新😋
味道🌕🌕🌕🌕🌗
抵食🌕🌕🌕🌗🌑
2024-06-25 148 浏览
Insisted by my friend to queue for The Law of Yogurt, I was holding a high expectation (more likely because I am not a patient person). Staff was kind of impatient when making the order, I guess the queue was too dragging. The wait for the food wasn't as long. We picked salted honeycomb, strawberries and banana drizzled over with passion fruit sauce. For the other yogurt, we picked blueberries, salted honeycomb and strawberries drizzled over strawberry sauce. Frozen yogurt was pretty big which d

Frozen yogurt was pretty big which definitely needs to be shared. Yogurt was tangy but easily to melt. Smooth but not rich. Fruit toppings were fresh. Their signature salted honeycomb was very sweet. Thankfully it wasn't tooth sticking, not even lightly salted flavour could be tasted. Fruity sauce was just a simple one. Nothing special.

All in all, once is more than enough especially that crowded. There isn't any seatings but eating out just made it melting way faster than your eating pace. Such a shame.
用餐时段
其他
2024-06-24 287 浏览
Price :杯裝 $58 (包3款配料&1款醬汁)筒裝 $38 (包1 款配料)Sofar見到個個食客都係食杯裝 感覺抵啲(同埋無理由食乳酪淨係食一款配料咁Dry😂)所有嘢都係自由配搭 簡左佢Top10嘅其三芒果、綠茶糯米糍、布朗尼除左布朗尼我覺得太漏之外另外兩款我覺得好Match💕個芒果係出乎意料嘅好食 好甜唔係罐頭生果 食完好解到膩再搭埋熱情果汁 酸酸甜甜 好好食🤤不過網紅店始終都係網紅店個個入親西貢都一定會食佢(自己都食過好多次 真係入親都想食)所以要有心理準備要排隊不過店員其實都好快手大約排15-20分鐘都會食到打卡嘅真係要快手啲 天氣熱 影兩張相真係就開始溶⋯🌞
Price :
杯裝 $58 (包3款配料&1款醬汁)
筒裝 $38 (包1 款配料)

Sofar見到個個食客都係食杯裝 感覺抵啲
(同埋無理由食乳酪淨係食一款配料咁Dry😂)

所有嘢都係自由配搭 簡左佢Top10嘅其三
芒果、綠茶糯米糍、布朗尼

除左布朗尼我覺得太漏之外
另外兩款我覺得好Match💕

個芒果係出乎意料嘅好食 好甜
唔係罐頭生果 食完好解到膩
再搭埋熱情果汁 酸酸甜甜 好好食🤤

不過網紅店始終都係網紅店
個個入親西貢都一定會食佢
(自己都食過好多次 真係入親都想食)
所以要有心理準備要排隊
不過店員其實都好快手
大約排15-20分鐘都會食到

打卡嘅真係要快手啲
天氣熱 影兩張相真係就開始溶⋯🌞
2024-06-22
等候时间
15 分钟 (堂食)