2007-05-01
太好味啦!係香港未有Nobu之前,我男朋友已經成日講同埋好想去食,所以我地星期六晚就去左Nobu佩我地冇訂檯,好好彩地,有兩個位係sushi bar其實坐Sushi bar幾好,因為岩岩對住晒d廚司,仲係日本藉既Toshi我地要食乜就即同佢講佢就即整俾我地食啦we ordered1) NOBU Sashimi Tacos - Tuna, Salmon, Lobster & Crab (4pcs) HK$120係4塊Tacos上面有4種sashimi - 吞那魚,三文魚﹐龍蝦肉同蟹肉﹐加一個特制既蕃茄醬點,好新鮮好好味2) Oyster with three sauces HK$224生蠔-有3隻唔同既醬分別係六隻蠔上面, 好似其中一隻topping係薑蔥,其他唔記得lu3) Toro Tartar with caviar HK$350Toro fish + 魚子醬, 仲有一粒紅色既生果,係日本既生果wor, 我就覺得似梅4) Sea Urchin Sushi -海膽壽司(uni sushi) HK$200太好味啦!因為睇住Toshi整,所以特別新鮮同好味!!!!!!!!佢d壽司好小飯,
我地冇訂檯,好好彩地,有兩個位係sushi bar
我地要食乜就即同佢講佢就即整俾我地食啦
we ordered
太好味啦!因為睇住Toshi整,所以特別新鮮同好味!!!!!!!!佢d壽司好小飯,所以係完全既食到海膽既味道
5) Prawn Tampura Sushi roll, -HK$80
炸蝦天婦羅壽司反卷,都好味,不過出面食過,所以冇乜特別
6) Yellowtail Sashimi with Jalapeno - HK$180
好似係劍魚魚生﹐加左一片超辣既辣椒同一d醬油﹐完全唔駛WASABI﹐係NOBU幾出名既一味菜
7) Makomo Dake Special - HK$135
呢個真係勁好食,我唔知咩黎咪問下個waitress,佢話係帶子同唔記得咩魚既醬,放係竹筍上面焗,太好味呀
佢話呢味菜得日本同香港有,所以大家真係要食下
‥兩個人加埋飲品,HK$1800,但因為太好味,雖然貴都冇肉「尺」同心痛
NOBU真係一生人要食一次,不過我食左呢次,我呢一個月都唔會出街食飯LU!
如果有機會,就下年或者特別日子先食啦!
以前都食過Tokio Joe等等日本fusion料理,但nobu真係太好味,其他冇得比
唯一唔好就係太細同太嘈,不過係前幾個評語話過NOBU係咁嘈,所以我都唔會投訴啦