青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2021-03-26 465 浏览
👍🏾推荐程度:泰菜嚟讲算系间高档啲嘅,环境、价钱、食物质素、服务态度都系比起普通泰菜铺有过之而无不及。成餐饭个感觉系好舒适嘅。推荐大虾冬阴公同炭烧猪颈肉。💰抵食程度:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭(4/5)如果净系想食个泰菜冇要求嘅,会觉得呢间少贵,不过如果有要求啲嘅就会觉得个价钱算系咁,中规中矩。闹市中嘅一点静,坐低喺个花园平台隔嚟嘅位,好唔似喺旺角,平时嘅喧哗吵闹完全入唔会传到去餐厅。由坐低到点菜到上菜嘅速度都系几令人满意嘅,侍应亦都会主动斟水执枱同换食甜品嘅时候换餐具!嘢食方面今次嗌咗大虾冬阴公、炭烧猪颈肉、冬阴公芝士海鲜老鼠粄、蒜蓉包、芒果糯米饭,同泰国奶茶几样嘢,以二人份量都算系几足够。味道上个人觉得几两极,即系一系好重味,一系冇乜味。大虾冬阴公整得比较偏酸,同埋味道有少少模糊,香料味较淡,但个酸味劲得嚟几醒神,钟意甜啲或者香料味多啲嘅手足就可能会饮到揦埋口面喇。另外上面只大虾系正嘅,啖啖肉之余个虾膏一啲都唔腥。值得再叫,同埋个汤配埋蒜蓉包又系另一个讲法!蒜蓉包嘅蒜蓉牛油落得几重手,所以香气同味道都好够,而且个包超级软身,唔系硬到会插亲𠮶种,相信配咖哩都一定相当出色。再嚟就系炭烧泰式猪颈肉

味道上个人觉得几两极,即系一系好重味,一系冇乜味。

蒜蓉包

再嚟就系炭烧泰式猪颈肉,不得不提嘅系佢个椰糖芫茜辣汁,非常出色!同行嘅桃子小姐系完全非芫茜人士,但佢食呢个汁都系津津有味,所以各位走茜人仕都可以安心服用。啱烧出嚟嘅猪颈肉又香又脆边,配埋个辣汁就好完美咁平衡哂各种味道。
炭烧猪颈肉

之后就到老鼠粄,唔知系本身个冬阴公汤太重味定佢呢个老鼠粄太淡味,食𠮶阵净系食到老鼠粄个粉嘅味道,冬阴公味好淡好淡,同芝士味系几乎冇嘅。老鼠粄嚟讲下次嚟就唔会再叫喇,留番个位畀其他嘢。
冬阴公芝士老鼠粄

压轴嘅系食泰菜一定要食嘅芒果糯米饭。最为惊叹嘅系面头嘅椰子脆片!画龙点睛就系佢!芒果够甜,糯米饭适中,咸甜咸甜,简直系行过都要买一个即食嘅程度!
芒果糯米饭

泰仔奶茶就正常会饮到嘅味,唔失望但亦冇惊喜。
泰式奶茶

最后不得不讲嘅系,佢真系好多花,摆盘都要嘅~
2021-03-18
蒜蓉包