其實我甚小寫食評 因為本人比較懶 但係今次真係不吐不快前排係openrice見到 ron's kitchen 食評d相 望落好似好吸引又冇negative rating 所以去沙田探老爺奶奶時 我同老公順便去科學園試一試啦去到見到招牌寫住 ”Ron's Kitchen Fine Dining“ 但係ambience就一點都唔似fine dining 。。好似去左紅螞蟻類似的高級茶餐廳多d。。好。。光坐低之後望望個menu 。。夷?之前見到openrice相中d菜色冇係menu ge? 問問之後原來那些都係私房菜 -。- 冇得order算啦~甘唯有order something else 啦。。。其實個menu d 野本身唔係太attractive 所以好辛苦先揀到order時 我地想order 果d野 竟然全部sold out 係]全部 sold outbasically 4 樣appetizer 3 樣已經sold out 。。。main 同pasta各兩樣 soldout 。。。ehh 我係8點到。。雖然唔係早。。但都未至於太遲啊?重點係 你甘多野賣晒 你係唔係應該俾menu我果時
其實我甚小寫食評 因為本人比較懶
但係今次真係不吐不快

order時 我地想order 果d野 竟然全部sold out 係[b]全部 sold out
重點係 你甘多野賣晒 你係唔係應該俾menu我果時講呢? 當時我同我老公係對住坐 。 我老公order 個waiter就指指指話呢幾樣sold out 又唔講出聲
完全擋我冇到 。。hello? 我係咪透明架? 我出聲話我都想知 佢先走過來講俾我聽 。。呵呵。。唔怪得知要指而唔講。。
waiter(其實以佢衣著我懷疑佢係manager)d英文真精彩 。。一間西餐廳。。係一間自稱fine dining ge 西餐廳係咪應該請一些識英文ge waiter呢?
order 完後 麵包就上檯 麵包本身普通 not warm ~不過不失 ~不過何解一間fine dining restaurant 係用盒裝牛油?
其實係呢個stage我已經好失望 不過我一向都覺得food quality係最重要 我未試d野食係唔會下判斷 我老公仲話不如下次帶埋老爺奶奶細佬啊嫂來 可以試私房菜菜色

appetizer 到: Salmon Tartar in Fresh Milk and Dill sided with grilled apple (tartar? 笑死~ 三文魚牙石?u mean tartare right?)
我本身唔想點呢個 因為我覺得好容易整 我也常常係屋企會整 不過因為all other options are sold out 所以冇計
哇~冇味ge?好boring~而且佢話sided with grilled apple 係冇講笑 係得兩塊好乾ge所謂grilled apple。。no chemistry nor complimenting of ingredients~差~ 不過都未到重頭戲

order 左兩個main:
1)Fresh Clam Angel Hair with Garlic and Olive Oil (留意:clam not clams? 我幾驚佢真係得一隻clam)
ehh。。呢個係無言
我立即問問我老公 我地唔係order angel hair meh? 點解來左份伊麵??
係~冇錯~係伊麵~你係咪擋我低低地? 俾碟伊麵我擋angel hair?
冇clams 味 冇鮮味 同埋最慘係 咸到爆。。。 真係腎藏病。。又乾。。。食到我地媽媽聲

2)Char Broiled Iberian Pork Chop with ginger Apple Sauce
其實食到呢道我已經發誓永遠唔再光臨
雖然個豬扒都算average 其實我覺得overcook 左 都偏乾 不過我當時已經冇expectations 我只記得 豬扒一份加凍side dish vegetable 幾塊

食到最後 唔知啊“唔識英文”哥哥係咪太得閒 早排decide食meh佢已經好似好趕住落單 係甘問得未
以家食到尾又係甘想拿走d碟 明明未食完 佢問都唔問就想攞走 搞到我老公要叫住佢 真煩
問佢邊道 validate parking ticket 佢又講到唔知講mut甘 。。。無奈。。
其實d waiting staff attitude 係唔差 起碼polite 但係明顯唔夠training

整晚ge experience 係極差 食到好唔開心 我真係唔明點解我竟然係第一個俾negative rating
其實佢個招牌害左佢 佢應該寫family restaurant 因為真係似高級茶餐廳多d fine dining? Are you kidding me??
我覺得如果你係附近又唔介意俾多d錢(唔係好貴但絕對唔便宜)食d唔好食ge西餐(我係甘用西餐呢兩個字 因為according to 佢個menu 都唔知佢係specialize meh cuisine) 你可以試試 不過如果你對食物都有小小要求 my advice is : Don't come.
好似我甘食到一肚氣就無謂
2011-07-03