餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2020-11-05 672 浏览
身為海鮮控嘅我,於是就約朋友去九龍城呢間蟹仙試試。我同朋友都好想試唔同種類嘅海鮮,呢個$399套餐有九款海鮮,啱哂我呢d乜都想試的吃貨!仲有有機蔬菜盤呢~營養度🆙-店員首先會為我地用高溫蒸餐具作消毒,食得安心!-每款野生海鮮都來自唔同國家同產地,夠哂時令又新鮮!每款海鮮都好鮮甜,帶淡淡海水味,基本上唔洗點醬油,已經好夠味!呢間店服務好好,店員會幫每枱客人將逐款海鮮擺入蒸盤,又不時留意烹調狀況,客人唔洗擔心因為自己控制時間唔好而令到個海鮮過熟,可以喺海鮮最佳嘅熟度下享用,感受最鮮甜的味道!-▪️越南大虎蝦店員幫我哋砌咗心型,夠哂大隻又彈牙!▪️台灣九孔鮑魚食落非常彈牙,有嚼勁得黎又唔韌,鮑魚味濃👌🏻 最值得一讚係,鮑魚預先清理好,洗得好乾淨呢!▪️紐西蘭刀貝蚌、日本大元貝清洗得好乾淨,一粒沙都無,食落有淡淡海水味,蒸完都仲幾大隻,肉質好清甜。▪️韓國慶南蠔非常Creamy!蒸完都幾飽滿肥美,唔會太乾身,熟度剛好!▪️大西洋活青口平時去其他西餐廳好少點青口,因為急凍青口重雪味得黎肉質又唔好味。但食完呢度嘅新鮮青口令我一試難忘!蒸完脹卜卜夠晒爆汁,非常鮮甜,淡淡海水味令整體鮮味提高!▪️頂角膏蟹呢排時令
身為海鮮控嘅我,
於是就約朋友去九龍城呢間蟹仙試試。
我同朋友都好想試唔同種類嘅海鮮,
呢個$399套餐有九款海鮮,啱哂我呢d乜都想試的吃貨!
仲有有機蔬菜盤呢~營養度🆙
店員首先會為我地用高溫蒸餐具作消毒,食得安心!
每款野生海鮮都來自唔同國家同產地,
夠哂時令又新鮮!

▪️越南大虎蝦
店員幫我哋砌咗心型,夠哂大隻又彈牙!

▪️台灣九孔鮑魚

▪️紐西蘭刀貝蚌、日本大元貝

▪️韓國慶南蠔
非常Creamy!蒸完都幾飽滿肥美,唔會太乾身,熟度剛好!

▪️大西洋活青口
但食完呢度嘅新鮮青口令我一試難忘!
蒸完脹卜卜夠晒爆汁,非常鮮甜,淡淡海水味令整體鮮味提高!

▪️頂角膏蟹
呢排時令~果然蟹肉肉質都好鮮美爽甜!蟹膏非常澎湃!份量好多~蟹膏濃味得黎帶油甘香。

▪️澳洲青年龍蝦
厚肉長身嘅龍蝦肉,食落啖啖肉,味道鮮甜,口感彈牙又結實!膏黃都好甘香!

▪️琵琶蝦
肉質鮮甜嫩滑,口感鮮美!

食完一輪海鮮後,店員會幫你蒸蔬菜,
蔬菜好新鮮,尤其粟米🌽非常清甜!
而我幾期待嘅就係吸咗唔同海鮮精華嘅海鮮粥!
粥煲得好綿密又濃味,仲加入左粟米、豬骨同芋頭,除咗加少少菜甫外,基本上唔洗再加調味料,忍唔住每人食咗兩碗~

最後仲有椰汁燕窩,非常清甜又養顔!

呢度嘅海鮮價錢都比較相宜,而且真係好新鮮,呢個質素係外面其他餐廳食應該每位貴$200以上,所以真係好CP值高!一定會再去🥳