2021-01-24
有時諗煮咩諗到頭痕就會想一煲過恰恰吓當一餐算,但打邊爐最緊要嘅係個湯底!今日揀咗來自「麻王」嘅2人火鍋套餐,只係$168 就可以揀酸菜魚或者水煮魚🍲仲有美國雪花肥牛/ 豚肉、墨丸、貢丸、蜂巢豆腐、金菇、秀珍菇、響鈴卷、仲有一包烏冬。我揀咗酸菜魚做湯底,呢個湯底超多材料份量十足。一打開時香氣撲鼻!望到個湯底同啲餸菜嘅顏色又紅又黃勁吸引!餐廳無問我辣度,嗰個辣似平時少辣/bb辣,相信一般人都會接受到。而跟埋嘅配料唔算好多,但個酸菜魚入面其實有超多配菜跟埋;例如有:海帶絲,大豆芽,娃娃菜,蓮藕片,同大量酸菜!而且唔使沾任何醬汁都好夠味,估唔到係屋企都可以酸菜魚打邊爐!大滿足~ 難怪會短時間入响港島區擴充到三間分店咁多! 平時出去食一個酸菜魚都要至少$200 起,但$168竟然可以有咁高質外賣火鍋🍲 舖頭仲可以買剩餸或者好似車仔麵咁選購,仲有口水雞飯嗰啲,價錢由$38 起!超值!依家佢哋係炮台山,銅鑼灣,同灣仔都有分店!鍾意食川菜嘅你千祈唔好錯過🌶🥢‼️
有時諗煮咩諗到頭痕就會想一煲過恰恰吓當一餐算,