餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

铜锣湾糖街一向都系印尼商店嘅集中地,呢晚就决定揾其中一间餐厅一试究竟。呢间《Pandan Leaf Indonesian Restaurant》由印尼人开设,主打地道印尼菜🇮🇩店舖外面有卖印尼小食,仲有班兰蛋糕,$15一件,好大件。买咗件返去俾屋企人试,佢哋话好食!😛铺面唔算大,就快九点都仲系座无虚席。好多食客都系印尼local,好似真系好正宗咁😝平时真系好好好好少食印尼菜,估唔到种类都算多:小食、串烧、饭、印尼牛丸面、花胶汤粉皮、蔬菜等,任君选择。不过要留意,由于印尼系回教国家,所以系唔食猪嘅🐖印尼花胶汤班兰鸡粉皮 ($78)呢个超抵食!!花胶汤底好浓味,texture够浓稠,感觉好重骨胶原👅有一旧花胶,食落有啲韧,但都感觉矜贵!另外鸡肉主要系鸡胸,仲有鸡翼,啖啖肉,分量大,鸡味重,够嫩滑😛😛粉皮系阔条河粉🤪,大面积嘅粉皮吸尽汤汁,正!特色印尼炒饭 ($78)相片好似唔系好睇得出,但呢个分量超大!!差唔多有三碗饭🍚🤣🤣面头嘅虾片同煎蛋、侧边嘅鸡肉串烧、炒饭嘅香料,统统都系印尼炒饭嘅灵魂✨炒饭用到嘅酱汁令到个饭呈现吸引嘅炒饭啡黄色,亦都有甜甜地嘅味;另外香料同辣椒嘅使用,让炒饭充满香辣

平时真系好好好好少食印尼菜,估唔到种类都算多:
小食、串烧、饭、印尼牛丸面、花胶汤粉皮、蔬菜等,任君选择。
不过要留意,由于印尼系回教国家,所以系唔食猪嘅🐖

印尼花胶汤班兰鸡粉皮
印尼花胶汤班兰鸡粉皮 ($78)
呢个超抵食!!
花胶汤底好浓味,texture够浓稠,感觉好重骨胶原👅
印尼花胶汤班兰鸡粉皮
有一旧花胶,食落有啲韧,但都感觉矜贵!
印尼花胶汤班兰鸡粉皮
粉皮系阔条河粉🤪,大面积嘅粉皮吸尽汤汁,正!
特色印尼炒饭
特色印尼炒饭 ($78)
炒饭用到嘅酱汁令到个饭呈现吸引嘅炒饭啡黄色,亦都有甜甜地嘅味;另外香料同辣椒嘅使用,让炒饭充满香辣风味,非常惹口。
鸡肉串烧都不得不提,好多汁,鸡肉嫩滑唔肥,好好食!😛
印尼小食拼盘
印尼小食拼盘 ($88)
呢个小食拼盘有晒印尼嘅地道小食,炸黄豆饼、炸碎鸡、炸豆腐、炸秋葵、烤鸡翼,十分丰富。
比较特别嘅系炸黄豆饼,本身以为会好似米通咁,但原来口感系软绵多过酥脆🤩
虽然差唔多全部都系炸物,但感觉又唔算热气,因为炸粉好薄~
石栗马拉盏炒通菜
石栗马拉盏炒通菜 ($72)
本身以为会同泰国餐厅嘅马拉盏炒通菜一样,食咗发觉原来系唔同做法😯
食落去冇咁惹味,亦唔算特别辣,但都好新鲜爽口😛
印尼咖啡凉粉冰
印尼咖啡凉粉冰 ($30)
呢个饮品都系第一次试嘅。
咖啡味重,有少少甘苦香味,唔会过甜。另外仲有凉粉增加口感😛
推荐呢个!
青柠梳打
青柠梳打 ($28)
青柠梳打俾梳打水你自己倒落去,分量同青柠汁浓度都任你自己调较!👍

原来呢啲小餐厅虽然外形同装修都冇大餐厅𠮶啲咁冠冕堂皇,但质素绝对唔输蚀,仲会有多一份人情味添。
有时比下机会自己尝试小店,或者会发掘到更多特色美食💕

Menu:
特色印尼炒饭