明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
Staycation一個好重要嘅環節係食,今次選擇康德思酒店嘅原因除咗因為佢做Take the Credit可以將房費全部食晒之外,令一個好重要嘅原因就係好想試吓米芝蓮一星嘅明閣。嘢食未上,先上兩個醬,左邊係XO醬,右邊係素食干菌醬,兩種醬都好好食,而且份量好多一啲都唔孤寒。XO醬相當足料,金華火腿元配蝦子蝦乾樣樣齊。藍天使蝦紅米腸粉,紅米腸皮算係少少哋Q彈,紅米腸包住脆皮依然好趣,入面嘅蝦亦都好鮮味,豉油唔使落好多甚至咩醬料都唔落都已經好好食。養生三色餃分別係綠色嘅牛肝菌榆耳菠菜餃、橙色嘅杞子鮮蝦蟹肉甘筍餃,同埋紅色嘅帶子羊肚菌紅菜頭餃牛肝菌餃係素,但牛肝菌味道好香,我試過加咗少少干菌醬,好好味道。鮮蝦蟹肉餃入面勁多蟹肉,好香味。相對來講我就唔太喜歡羊肚菌餃,羊肚菌味道濃烈奪去咗帶子嘅鮮味,個性強烈嘅朋友有時未必適合擺埋一齊。呢三粒野整體來講賞心悅目,但三粒野個皮我都覺得比較厚。即焗原隻鮑魚雞粒數配普洱茶原隻鮑魚有少少糖心,個鮑魚醬亦都相當唔錯,唯一就係餅皮太甜,有啲唔協調。龍皇三弄分別係鮮蝦濃湯脆米、蔥爆虎蝦球、同花雕粉絲蒸虎蝦。其中花雕粉絲蒸虎蝦好香,入面仲有少少酒糟,非常好食。

呢三粒野整體來講賞心悅目,但三粒野個皮我都覺得比較厚。

即焗原隻鮑魚雞粒數配普洱茶

如意三弄之一嘅啡菇如意卷相對冇乜特色,不過個腐皮好香。

話梅帶子凍都唔錯,但個人就覺得帶子太熟,不過可能要放入果凍裏面又唔可以做得太水潤。

第三弄係百花釀金龍,龍躉皮包着黑膠,上面再有鹹蛋黃醬,香氣香味都濃郁。而且一舊嘢放入口中有好多種唔同嘅口感,正。

甜品杏仁芒果卷就相對失望,因為入邊冇鮮芒果,只有芒果汁同粉撈成嘅醬。

陳皮燉雪梨都幾好,而佢落嘅材料亦都好有趣我都唔知係乜嘢啦。
整體來講食品質素算OK,服務都唔錯,不過我就覺得稍嫌嘈吵咗一啲。
2020-11-09