2020-05-06
年初開幕時去試過The Pizza Project嘅手工Pizza中環心臟地帶方便唔少人最特別係餅皮即叫即製同新鮮出爐環境好舒服,客人主要係外藉人士Pizza幾高質,餅底唔厚,比出面啲Pizza薄我唔鍾意成口麵粉嘅感覺最特別係有葷食Pizza同素食Pizza任揀聽講仲有無麩質菜式,幾健康前菜試咗Mozzarella Fritta (v)(炸水牛芝士球)蘸啲青醬的確係幾fresh,不過我麻麻哋青醬陣味熱辣辣上枱時可以做出芝士拉絲效果,幾得意另一款試咗Porchetta Tonnata(酥炸意大利餃配蛋黃醬吞拿魚配酸豆)有開心果+Mortadella(里考塔芝士)/蛋黃醬吞拿魚+Porchetta Tonnata(酸豆)/黑松露Truffle(里考塔芝士)都係來自意大利嘅菜式Pizza揀咗3款一款係Pesto (v)(水牛芝士青醬薄餅)採用有DOP產地認證水牛芝士再加入蕃茄粒同青醬,烤焗完好重蕃茄味,青醬味幾清香而Rustica(焗薯薄餅)就用意式煙肉+焗薯有少少迷迭香點綴,表面啲焗薯入口似薯片表皮輕脆,咬落去軟綿,烤焗完好香口至於Carbonara(卡邦尼薄餅)係我私心推介係改良版Piz
中環心臟地帶方便唔少人
最特別係餅皮即叫即製同新鮮出爐
環境好舒服,客人主要係外藉人士
Pizza幾高質,餅底唔厚,比出面啲Pizza薄
我唔鍾意成口麵粉嘅感覺
最特別係有葷食Pizza同素食Pizza任揀
聽講仲有無麩質菜式,幾健康
蘸啲青醬的確係幾fresh,不過我麻麻哋青醬陣味
熱辣辣上枱時可以做出芝士拉絲效果,幾得意
Mozzarella Fritta (v)(炸水牛芝士球)
都係來自意大利嘅菜式
Pizza揀咗3款
再加入蕃茄粒同青醬,烤焗完好重蕃茄味,青醬味幾清香
Pesto (v)(水牛芝士青醬薄餅)
而Rustica(焗薯薄餅)就用意式煙肉+焗薯
有少少迷迭香點綴,表面啲焗薯入口似薯片
表皮輕脆,咬落去軟綿,烤焗完好香口
Rustica(焗薯薄餅)
至於Carbonara(卡邦尼薄餅)係我私心推介
係改良版Pizza,好似Carbonara
將Carbonara同Pizza融合
有意式煙肉+鵪鶉蛋+蕃茄醬+牛乳製莫薩里拉
餡料好新奇,入口好香
基本上兩個人食一個都好足夠
Carbonara(卡邦尼薄餅)
Carbonara(卡邦尼薄餅)