2016-12-22 2086 浏览
嚟到蓝屋附近嘅Aroma,系间食fusion菜嘅西餐厅。佢哋有地下同一楼,呢次我哋就系坐楼上。呢度啲布置都几特别,睇得出店主应该系一位篮球爱好者。向下望仲可以睇到楼下嘅情况。台面花纹几有特色。因为呢度啲灯光偏暖色,所以我就较返个白平衡,等阵间影嘢食𠮶阵个感觉无咁黄。好多嘢都好想食,奈何我哋只有两把口,呢次试得唔系太多款。先叫两杯饮品,Grapefruit Mojito,当中夹杂唔少鲜青柠同薄荷叶,再加上西柚汁,酸酸甜甜,清新醒胃。Orange Iced Tea,个鲜橙大约有四分一至三分一个,红茶味出,每啖都系甜香味。Deep-fried Cauliflower,表面洒上巴马臣芝士丝、香葱同辣粉,椰菜花食落爽脆,伴著特制嘅咖哩酱格外惹味,亦无油腻感。Deep-fried Chicken Wings,用咗广东人爱食嘅咸蛋入膳,咸蛋黄碎同咸蛋黄汁沾满鸡翼表面,外皮就炸到微脆,香气十足。睇上去邪恶,味道就唔会过于浓郁。鸡翼仲系单骨嘅姿态出场,方便进食,都几细心。Grilled US Angus Rib Eye,伴碟有烧秋葵、鸡髀菇、蒜头、炒洋葱、腐乳薯蓉同疑似马蹄。牛肉眼我哋拣咗五成熟,听侍应
嚟到蓝屋附近嘅Aroma,系间食fusion菜嘅西餐厅。
佢哋有地下同一楼,呢次我哋就系坐楼上。
呢度啲布置都几特别,睇得出店主应该系一位篮球爱好者。
向下望仲可以睇到楼下嘅情况。
台面花纹几有特色。

好多嘢都好想食,奈何我哋只有两把口,呢次试得唔系太多款。
Grapefruit Mojito、Orange Iced Tea
Deep-fried Cauliflower
Deep-fried Chicken Wings
Grilled US Angus Rib Eye
Grilled US Angus Rib Eye,伴碟有烧秋葵、鸡髀菇、蒜头、炒洋葱、腐乳薯蓉同疑似马蹄。牛肉眼我哋拣咗五成熟,听侍应讲有八安士重,食落就肉质松化,近筋位位置有牛油香。秋葵脆而带焦香,不过略嫌有啲啲㶶。最意想不到嘅系中式腐乳同薯蓉原来都几夹,甚至有啲似晌度食紧芝士薯蓉嘅错觉。

餐厅将常用晌中菜嘅调味料同食材如腐乳等等融汇于西餐之中,崭新得来味道都几匹配又唔突兀,感觉讨好。
Deep-fried Chicken Wings
Grilled US Angus Rib Eye