朋友生日关系, 决定去间优雅D既地方食fine dinebook位既野都系朋友搞其实本身系book左食另一间餐厅但当日佢话突然想睇下维港......咁就即刻转左埸我地收工时间比较准时, 18:30就黎到Aqua呢个钟数可以望到维港黄昏景, 晏少少又望到夜景!我会建议各位朋友早少少book位, request番想要近窗位因为我地太即兴既关系, 坐既位置比较入 今次我地系无饮酒既, 净系order左两份set dinner好勒, 讲到肚饿终于有得食! 先上餐包据waiter讲个sauce系mayonnaise sauce加左少少cheese (无记错的话) 成功的餐厅系要在乎每一个details  个sauce系甜甜地又带少少酸, 好开胃!接住黎就系头盘 - 「藜麦蟹肉沙律配牛油果伴温室青瓜」虽然我不太爱吃青瓜, 但觉得青瓜好fresh, 好适合食main course前食!(最后我食左两啖, 就交番俾朋友搞店 )另一个头盘 - 「脆炸猪腿肉配野菌伴苹果酱」呢个就我点既, 岩番自己口味多d (无错, 我系连头盘都想食肉的食肉兽)第一次食猪腿肉食配apple sauce好有新觧感!然后到m
朋友生日关系, 决定去间优雅D既地方食fine dine

book位既野都系朋友搞
其实本身系book左食另一间餐厅
但当日佢话突然想睇下维港......咁就即刻转左埸

我地收工时间比较准时, 18:30就黎到Aqua
呢个钟数可以望到维港黄昏景, 晏少少又望到夜景!
因为我地太即兴既关系, 坐既位置比较入

好勒, 讲到肚饿终于有得食! 先上餐包
成功的餐厅系要在乎每一个details

个sauce系甜甜地又带少少酸, 好开胃!
餐包
接住黎就系头盘 - 「藜麦蟹肉沙律配牛油果伴温室青瓜」
(最后我食左两啖, 就交番俾朋友搞店
藜麦蟹肉沙律配牛油果伴温室青瓜
另一个头盘 - 「脆炸猪腿肉配野菌伴苹果酱」
第一次食猪腿肉食配apple sauce
好有新觧感!
脆炸猪腿肉配野菌伴苹果酱
然后到main course喇
「慢煮牛面珠肉配牛肝菌薯泥伴甜洒汁」
朋友点的
可能头盘我食哂成份猪腿肉咁制
黎到牛面珠觉得有点腻
不过overall都系好味既
慢煮牛面珠肉配牛肝菌薯泥伴甜洒汁
然后到我既main course - 「American Rib Eye」
唔知大家食牛钟意既多成熟呢
小弟强力推荐 medium rare!
虽然话我已经食左好多肉
但面对住呢块牛... 无力招架...
4成熟好到位
口感同质感都系5星级
Rib Eye Steak (Medium Rare)
题外话, set dinner可以拣2-dish ($500) or 3-dish ($550)
我地拣既系前者, 所以就有头盘+主菜
后者就系头盘+主菜+甜品
由就寿星女想去另一个地方食甜品, 所以Aqua既食评到此为止

最后总结一句
呢间餐厅环境, 食物, 服务, 卫生都系一流
不过价钱无可置疑系比较贵, 所以都系适合celebration时先去食!

2015-10-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
藜麦蟹肉沙律配牛油果伴温室青瓜
脆炸猪腿肉配野菌伴苹果酱
慢煮牛面珠肉配牛肝菌薯泥伴甜洒汁
Rib Eye Steak (Medium Rare)
  • American Rib Eye