2025-03-06
今日去咗荃灣一間台式火鍋餐廳,叫牛大人,試咗佢嘅120分鐘日本A4黑毛和牛火鍋放題,真係超正!呢個套餐仲送澳洲M9和牛牛丸兩粒、海鮮拼盤,仲有任食鮑魚,真係抵食又豐富!我哋揀咗豆腐三文魚湯做湯底,湯底鮮味十足,唔會太膩,好適合打邊爐。重頭戲當然係日本A4黑毛和牛啦,真係唔使多講,油脂分布靚到冇朋友,每片都係入口即化,仲可以任食,完全滿足晒食肉獸!另外,伊比利亞黑毛豬梅肉都好驚喜,油花靚,咬落仲有啲彈牙,口感一流。送嘅澳洲M9和牛牛丸都係必試,牛味濃郁,仲好彈牙,咬開仲流汁,Juicy到不得了。海鮮拼盤更加豐富,有龍蝦、鮑魚、元貝同埋生蠔,全部都新鮮,特別係鮑魚可以任食,全部都大粒又彈牙,最推薦古法醉鮑魚,酒香濃郁,好入味。蔬菜方面,水蓮真係好新鮮,清甜爽口。熟食區都唔錯,鹽酥雞、台式香腸、梅甘酥脆薯都係香口又惹味。甜品方面,最驚喜係有Kitkat雪條,加分位!飲品方面,低糖珍珠奶茶同鴨屎香檸檬茶都好正,味道好平衡。打邊爐當然要飲啲有氣凍飲,我哋叫咗少爺啤酒,超啱口!