2006-06-19
父親節快樂!!今朝一家人跟爸爸一齊飲茶慶祝父親節,聽聞呢度嘅大名已久,今次終於可一試傳說中嘅义燒,實在興奮。環境及service都係一流嘅,外面仲有一個小花園,配合室內古典嘅裝修,真係有D清幽古雅嘅feel。呢度亦係名流聚集嘅地方,一入門就見到許冠文一家坐响度飲茶。但對我嚟講,嘢食好食最緊要。叫咗好多嘢食,真係講都有排講...蝦餃燒賣--- 秉承傳統製法,蝦餃入面肥肉及蝦肉參半,皮做得幾煙靱;燒賣以豬肉為主,肉結實,應該係手啄嘅,唔差;春卷--- 皮夠脆,豬肉及蝦肉餡比例適中,OK;金錢肚--- 肚炆得夠腍,但味較淡,唔啱口味;鹵水豬腳仔--- 鹵水夠味,豬腳仔炆得夠腍,幾好味;XO醬炒腸粉--- 普通貨色;韮菜餅--- 煎得夠金黄,餡夠多亦夠味,但比較油;酥皮义燒餐包--- 面頭嘅菠蘿皮焗得幾香亦夠酥,飽亦夠軟熟,可惜嘅係顏色唔夠金黃,餡亦不夠多,跟"車氏"比仲有一段距離;燒味拼盤--- 萬眾期待嘅义燒終於出場la,一望落去,先係睇到D邊位唔係幾燶,肉係半肥瘦嘅,一口咬下,都幾香油脂,亦幾夠熱,但感覺係太甜(因為搽得太多麥芽糖係面),有D美中不足;拼盤內嘅乳豬嘅皮都幾脆口,另外海蜇都
春卷--- 皮夠脆,豬肉及蝦肉餡比例適中,OK;
金錢肚--- 肚炆得夠腍,但味較淡,唔啱口味;
鹵水豬腳仔--- 鹵水夠味,豬腳仔炆得夠腍,幾好味;
XO醬炒腸粉--- 普通貨色;
韮菜餅--- 煎得夠金黄,餡夠多亦夠味,但比較油;
燒味拼盤--- 萬眾期待嘅义燒終於出場la,一望落去,先係睇到D邊位唔係幾燶,肉係半肥瘦嘅,一口咬下,都幾香油脂,亦幾夠熱,但感覺係太甜(因為搽得太多麥芽糖係面),有D美中不足;拼盤內嘅乳豬嘅皮都幾脆口,另外海蜇都頗彈牙有咬口,可接受;
荷葉飯--- 飯粒幾乾身,料都夠多,最難得係飯有荷葉香,真材實料;
甜品係綠豆沙加蛋撻,水準OK。
埋單都幾貴,平均差唔多成四五十蚊一碟,雖然質素幾好,但確實係有D overpaid la...