餐厅: 渝痴漁醉
资讯:

《渝痴渔醉 - 铜锣湾》话说早前讲过自己其实都几食得辣😂之后有一班朋友IG推荐我去试一间有得食烤鱼、鸡煲放题嘅中餐馆试吓,朋友话佢上次去烤鱼放题人头收费$88好抵食🤩仲要饮品任饮🤨所以我都唔执输拉埋男朋友去试吓😝当日谂住下午茶时间上去都应该唔使book位啦,点知上到去都有七成枱系坐左人🤔咁多人四点几唔使返工咁好嘅😅好彩我哋盲宗宗都有位坐,男朋友对佢哋嘅药膳鸡煲好有兴趣😅明明我就系想上黎食烤鱼🥹由于两个人只可以叫一个鸡煲、烤鱼或者卜卜蚬锅,所以今次我迁就下佢试吓个药膳鸡煲💁🏻‍♀️佢嘅收费都好简单,下午六点前离座嘅话每人$88,就算六点过后都只系$128,其实真心好抵,而食完个鸡煲之后可以用个汤底黎打边炉,而出边有好多火锅配料选择,仲要啤酒汽水任饮😝我哋两个人嘅话即系$176就可以饮饱食醉,呢个价钱真系冇得输;喺等个鸡煲来之前我哋仲嗌咗两款小食,分别系凉拌牛柏叶同埋红油脆耳牛柏叶个腌料相对嚟讲比较辣,牛柏叶切得薄令佢口感唔会太靭💁🏻‍♀️而个红油脆耳系男朋友最爱两个小食都系开胃菜,所以食完之后更加期待个鸡煲大概等咗10分钟左右,主角终于出场🥘个药膳鸡煲药材味都好重下,一滚起汤我哋就即刻毕咗一
《渝痴渔醉 - 铜锣湾》

红油脆耳

两个小食都系开胃菜,所以食完之后更加期待个鸡煲
药膳鸡煲

大概等咗10分钟左右,主角终于出场🥘个药膳鸡煲药材味都好重下,一滚起汤我哋就即刻毕咗一碗嚟饮😎由于我哋两个人都系汤控🥰差唔多饮晒人哋成煲汤先再斯斯然慢慢食啲鸡🐔啲鸡唔算好嫩滑,不过胜在够入味,同埋讲真,佢啲鸡都几多下,好似话两个人半只鸡😂食完之后当然系出去拎火锅配料返嚟打边炉啦,由于啲汤俾我哋饮晒嘅关系唯有加番啲普通清汤落去继续打边炉,食第一round嘅时候都仲有啲药材味嘅,佢嘅火锅配料都系一般放题食点会有嘅丸类、蔬菜类、急冻肥牛、鸡件𠮶啲啰,唔算好特别🤔饮品方面都系以啤酒汽水果汁果茶为主🥲如果可以提供无糖茶嘅话就好啦🤔始终有啲人唔钟意饮有糖份嘅嘢架嘛😅最后我哋食咗90分钟左右,清晒枱面上既野😎买单总共$286😆两个人捧住个肚走
2022-07-14
红油脆耳