2017-06-30
今日去咗呢間餐廳,12點開但我11:50到咗,店員邀請我入去坐低等,都係嘅,喺工業大廈外面呆等,真係會熱到暈咗。入面座位唔算多,但總算有心思,客人係唔會望到廚房係點樣,因為佢已經化身成一架露營車,而枱布都配合返個主題,用紅色格仔布,再加上一幅草牆,的確幾有氣氛!lunch有3款,1款係$40嘅all day breakfast、另一款係佢哋定配料嘅意粉($40)、第3款就係自選配料意粉,$50可以喺肉、海鮮及蔬菜裡面揀3種配料,另加配料每款$5,又叫做「車仔意粉」。而呢3種lunch set都包湯及凍熱飲品,哇真係好抵喎!龍蝦湯唔要求同其他餐廳嗰啲百幾二百蚊一碗嘅龍蝦湯去比較,呢個湯口感濃度啱啱好,唔會太杰唔會太稀,都有啲龍蝦味,但可能鹹咗少少香草汁雞絲蘆筍蘑菇螺絲粉 ($50)配合返露營嘅主題,係用不銹鋼盤承載,幾有風味!以呢個價錢嚟講,份量算大而且足料。落單時要求多蒜,本來都冇乜期望佢哋真係會多蒜,點知真係超多蒜,一上菜時香到不得了,感覺非常新鮮熱辣辣!香草汁味道濃郁,唔會太杰;蘆筍冇渣,味道清甜;雞絲好多,但如果冇雞皮會更加好;螺絲粉偏腍身,落單時唔記得要求al dente啲添。
龍蝦湯
龍蝦湯
香草汁雞絲蘆筍蘑菇螺絲粉 ($50)
配合返露營嘅主題,係用不銹鋼盤承載,幾有風味!以呢個價錢嚟講,份量算大而且足料。落單時要求多蒜,本來都冇乜期望佢哋真係會多蒜,點知真係超多蒜,一上菜時香到不得了,感覺非常新鮮熱辣辣!香草汁味道濃郁,唔會太杰;蘆筍冇渣,味道清甜;雞絲好多,但如果冇雞皮會更加好;螺絲粉偏腍身,落單時唔記得要求al dente啲添。不過整體係好味嘅,可能用橄欖油煮,所以食完都唔會覺得好油膩。$50有個咁樣質素嘅新鮮炒意粉,老實講,我真係冇野可以再挑剔
香草汁雞絲露荀蘑菰螺旋粉
香草汁雞絲露荀蘑菰螺旋粉
老實講,平時閒閒哋一個all day breakfast,都要過$100,你同我講$40有一個?!我真係有啲驚!同行嘅朋友仔叫咗一個試吓,賣相又幾靚喎,用個木托盤上菜,放喺紅色格仔檯布上面更加襯。份量唔算多,不過for一個普通食量嘅女仔係足夠,厚多士可配紅酒乾蔥牛油或香草蒜香牛油;炒蛋嫩滑無比;漢堡扒同麥當勞嗰塊豬柳有8成相似,感覺好好!一句講晒,$40一個all day breakfast,個牛油唔係俾Anchor或者Lurpak,即係要搣開先有得搽嗰種啊,已經係非常有誠意!
All day breakfast
喺觀塘返工嘅朋友,如果想食一餐性價比高、服務好、環境舒適嘅lunch,呢度係你嘅選擇