🍜青衣隱世寶藏店 $40 驚喜軟滑慢煮叉燒日式鰹魚醬油湯底拉麵🍜話說青衣呢個美食沙漠入面如果細心搵就會搵到有一啲隱世美食,之前一直有留意開位於青衣屋邨內的一個街市入面,有間只有附近的青衣人先知道的寶藏店,因為每次有人放在group到討論,入面就會有人踩,叫人千其唔好去,而且記得老闆在社交平台 講過無錢請人做打手,千其唔好嚟,搞到我非常好奇,今次特別過去試試究竟🍜店舖位於街市入面,由細到大都知道呢個街市出名臭同濕,不過近年裝修過,已經唔濕但只有臭味,入到去會聞到豬肉檔的豬肉味,接受到先好堂食,入面有條巷會有幾間食店,拉麵店門口有幾張接檯可供堂食🍜慢慢叉燒拉麵 $40喺香港地買舊豬肉都要幾十蚊嘅時候,估唔到呢度可以食到一碗$40嘅叉燒拉麵仲要係慢煮,點完蘇之後就坐低咗大約10分鐘到就有得食,估唔到呢度嘅拉麵,係用咗日本製嘅中華拉麵碗,一啲都唔hea非常有心思🍜拉麵上邊有兩塊紫菜,拉麵筍片,新鮮大蔥花,四大片慢煮叉燒,仲有半隻拉麵蛋,絕對足料,先是一口湯底係用上雞及蔬菜熬製而成熬製而成,醬油濃香散發陣陣的鰹魚香,絕對係心機之作,慢煮叉燒好軟熟而且好滑,下次可以直接加叉燒都只係$10超抵食,下

🍜慢慢叉燒拉麵 $40
$40  拉麵

🍜拉麵上邊有兩塊紫菜,拉麵筍片,新鮮大蔥花,四大片慢煮叉燒,仲有半隻拉麵蛋,絕對足料,先是一口湯底係用上雞及蔬菜熬製而成熬製而成,醬油濃香散發陣陣的鰹魚香,絕對係心機之作,慢煮叉燒好軟熟而且好滑,下次可以直接加叉燒都只係$10超抵食,下次直接加2 份叉燒

🍜拉麵蛋雖然只係表面有味,入面唔太流心,但係好軟滑,個人反而幾鐘意種唔太生的口感,加蛋都只係$5 良心價錢,而麵質就係平時食的新鮮包裝曲拉麵,比較滑身跟湯底好夾

🍜玉子燒 $15
熱辣辣的玉子微微燒香過,感覺比較乾身,浸湯食會更佳

🍜估唔到屋企附近都有CP 值咁高的日式拉麵店,有心機自家煲的湯底很有誠意,雖然在街市入面, 用上可愛的中華拉麵碗,係日式家庭式小店感覺的拉麵,味道雖然唔係驚為天人,但絕對係有誠意,以$40 的價錢真係超值,如果住島內的不妨可以過去試試

📍 木屋小食店 (青衣)
青衣長康邨康和樓長康市集地下M16號舖
$40  拉麵