最近疫情去唔到日本,所以約咗朋友去旺角搵吓有咩好嘅日式燒肉食。行過T.O.P見到有間新開嘅八木橋日式燒肉做緊買一送一放題咪入去試吓。我覺得食日式燒肉最緊要火力夠,如果唔係就會影響到燒出嚟嘅牛肉唔好食,出乎意料地八木橋個爐火力夠之餘,仲要冇乜油煙。呢樣野係值得俾個讚!至於牛肉方面佢哋主推嘅濕式同熟成極上牛西冷,牛味好重同埋夠淋。係有少少喜出望外嘅感覺。另外佢哋套餐入邊既Mozzarella芝士雞腿肉,燒溶啲芝士再將雞腿肉沾上去食,嗰條拉絲勁長,好過癮。另外佢哋仲有個蟹味噌甲羅燒,同出面平時食開嗰啲好唔同,平時出邊食開放題嗰啲甲羅燒,完全食唔出有咩味道。但八木橋呢間嘅甲羅燒唔單止味道夠濃,仲要好足料。但美中不足嘅係只可以叫一次,可惜可惜。總括嚟講,新的餐廳格局算高級,抽油煙方面都做得唔錯,而且價值398放題仲要買一送一。下次再嚟旺角一定會再試多次!

2020-12-30
庆祝纪念