2023-02-15 504 浏览
廚師發板 - 25道菜omakase$1580清酒 - 鳥海山店員推介俾我地嘅清酒,米味較重,仲貼心分享用白酒杯飲,透氣會高啲。清酒入口較甜,帶點水果味。沖繩水雲配松葉蟹肉食嘅時候時攪拌均勻就可以了。食落酸酸甜甜的,十分開胃。北海道鱈魚白子好味嘅白子唔多!配上新鮮柚子皮同柚子醋,入口滑溜,很creamy。日本馬文海膽配海膽製豆腐及魚子係第一道嘅海膽😍清甜可口,好期待下一道海膽呢。剝皮魚剝皮魚又名沙鯭,魚肉係內層,外層包上剝皮魚乾,食落creamy但外皮又有咬口。鮟鱇魚肝食落比剛才剝皮魚硬身小小,但都係係入口即溶。吞拿魚赤身 上面係紫菜飯及新鮮淮山,下面則放上赤身粒粒。龍蝦刺身 廚師用了龍蝦頭作醬汁,配以魚子及海膽,肉甜細滑,食落軟綿綿的。真鯛壽司帶點透明的真鯛,食落鮮甜美味。活赤背壽司師傅的刀功超卓,赤貝十分爽口。師魚壽司壽司面灑上了日本炸蒜,帶點脆香的口感。湯葉黎自京都嘅湯葉(=新鮮腐皮),十分creamy軟淋,配三文魚子一起吃,很特別的感覺。牡丹蝦 醬汁是用蝦頭嘅蝦膏拆出來做成的,蝦肉十分爽口彈牙。饑煮粒貝粒貝彈牙清甜。日本真蠔 生蠔有半隻手掌咁大,食落去充滿海水味,更十分新鮮呢。

廚師發板 - 25道菜omakase

清酒 - 鳥海山

沖繩水雲配松葉蟹肉
食嘅時候時攪拌均勻就可以了。食落酸酸甜甜的,十分開胃。

北海道鱈魚白子

日本馬文海膽配海膽製豆腐及魚子
係第一道嘅海膽😍清甜可口,好期待下一道海膽呢。

剝皮魚

鮟鱇魚肝
食落比剛才剝皮魚硬身小小,但都係係入口即溶。

吞拿魚赤身
上面係紫菜飯及新鮮淮山,下面則放上赤身粒粒。

龍蝦刺身

真鯛壽司
帶點透明的真鯛,食落鮮甜美味。

活赤背壽司
師傅的刀功超卓,赤貝十分爽口。

師魚壽司
壽司面灑上了日本炸蒜,帶點脆香的口感。

湯葉

牡丹蝦
醬汁是用蝦頭嘅蝦膏拆出來做成的,蝦肉十分爽口彈牙。

饑煮粒貝
粒貝彈牙清甜。

日本真蠔
生蠔有半隻手掌咁大,食落去充滿海水味,更十分新鮮呢。

象拔蚌壽司
選用了北海道象拔蚌,清甜爽口。

沖繩海老
廚師教我地先食蝦身再食蝦腳,因為表面灑上柚子皮,令海老帶點點酸甜。

北海道銀鱈魚
廚師介紹只有這一款銀鱈魚可以生食,所以只是燒了表皮。油脂感好重,表面的黑松露醬亦錦上添花。

簡白魚薄切
刺身中間包了馬糞海膽,第二款海膽一樣好吃!

鹽水海膽
下一款同樣是海膽。鹽水海膽帶了咸味,配上青瓜是相得益彰。

蟹膏鮑魚
南非鮑魚是慢煮了4小時,十分爽口。一入口即有濃郁的蟹膏味道。

魔鬼魚面頰肉天婦羅
天婦羅我食得多,但魔鬼魚都是第一次食!廚師有說這樣是期間限定,供應商話要預定先有。醬汁選用了岩鹽、鰹魚汁加海苔~

毛蟹柚子啫喱配飯
酸酸甜甜的啫喱跟蟹肉是絕配。

白海膽
燒鱈魚乾上放了冰凍的白海膽,香脆可口。

玉子布甸
一口甜品,不會太甜但帶有淡淡的蛋香。

慕容菇金雕湯
食飽飽後飲一杯清魚湯,很舒服。

甜品
好特別嘅甜品!係士多啤梨天婦羅配岩鹽加煉奶,意想不到的好味,完全唔會太甜/咸,反而係好夾。另外仲有開心果雪糕配十勝紅豆蓉🥰超滿足~

2023-01-31
$1900 (晚餐)