2019-12-28
店內座位唔算多,假日晚大約六點半入座,坐定無耐已經陸陸續續有唔少客人入座,七點多啲店外已經要等位。除左堂食之外,見到有5、6個外賣送遞員係門口等餐,我地特登search下,見到呢間餐廳仲會提供丼飯外賣,雖然冇石燒肉外賣,不過丼飯選擇多,而且仲平過堂食,都幾吸引下。不過要注意餐廳出餐比較慢,見到幾個外賣員多次輪流入嚟問進度,得到嘅答案都係「要再等耐啲」,甚至有外賣員索性棄單,所以好肚餓嘅話就要再諗諗係咪食呢間喇。封門柳10片套餐(HKD188)店員推介的肉,較少肥肉,肉嫩。點燒肉醬送飯一流。牛小排10片套餐(HKD148)頗多肥肉。因為唔想食太肥,所以特登燒耐啲,想逼走多啲油先,但咁樣啲肉又會熟得濟,變到有渣;個人唔太推薦。.石板上檯時,店員示範用附加嘅肥肉煎啲油出黎,防止牛肉痴底。唔知係咪油多嘅關係,火非常之大,燒肉嘅時候一唔小心會辣到手,不過相對地火種都會快啲用完,成餐總共換左兩次火種,都幾麻煩下。惠顧兩個10片set可以送一個小食,我地揀左追加封門柳5片,如果唔加嘅話,10片set應該就唔係好夠食喇。跟餐除左有白飯之外,仲會有麵豉湯,我同男朋友都唔太鐘意飲麵豉湯,所以淨係要左一個試
封門柳、牛小排
封門柳10片套餐(HKD188)
店員推介的肉,較少肥肉,肉嫩。點燒肉醬送飯一流。
牛小排10片套餐(HKD148)
跟餐除左有白飯之外,仲會有麵豉湯,我同男朋友都唔太鐘意飲麵豉湯,所以淨係要左一個試下味。麵豉湯比起一般飲到嘅濃郁好多,料方面有海帶就冇豆腐。如果鐘意飲麵豉湯嘅話應該會好滿意。
溏心蛋
溏心蛋(+HKD8)
溏心蛋熟度岩岩好,配白飯好好味。