2017-08-04
雖然我係個Poly U 學生,但平日大多數帶飯,係poly canteen 叮熱,自家飯當然好食又健康,但久唔久都想轉下口味,試下不同菜式,所以難得放暑假得閒,就約左兩個friend 去紅磡食下野,傾下計,順便之後經poly行去科學館睇木乃伊展。由poly 慢慢行過去大約15分鐘到,好在個日天氣不算炎熱,否則行到左都熱到無mood 食啦,d個舖比我想象中小和擠迫,冷氣唔多夠,如果大熱天時來食野可能會有d局。我本身不太好炸既野食,所以無叫到台灣幾出名的鹽酥雞,反而叫左個豬軟骨溫麵,盛惠$43,送一杯台式熱奶茶。先講碗麵,麵的質地值得一讚,煙煙韌韌的,有d似讚歧烏冬,令我d個澱粉控頗滿意,個湯不算咸,有點骨湯的香氣,最重要的當然是豬軟骨la,我本身不喜歡太多肉,所以覺得d個分量剛好,肉不算韌,幾入味,平時在其他地方食豬軟骨基本上3/4都是骨,但d度既豬軟骨2/3 都係肉,幾抵食,加上個邊位夾左少少脂肪,雖然係唔健康,但就令成舊肉增加了不少層次感和香味,至於杯奶茶其實同一d茶餐廳的味道分別不大,可能只係多左d花奶味,少dd濃茶味,較接近一些台式飲品連鎖店的飲品。講到尾,d個套餐整體配搭不錯,
我本身不太好炸既野食,所以無叫到台灣幾出名的鹽酥雞,反而叫左個豬軟骨溫麵,盛惠$43,送一杯台式熱奶茶。先講碗麵,麵的質地值得一讚,煙煙韌韌的,有d似讚歧烏冬,令我d個澱粉控頗滿意,個湯不算咸,有點骨湯的香氣,最重要的當然是豬軟骨la,我本身不喜歡太多肉,所以覺得d個分量剛好,肉不算韌,幾入味,平時在其他地方食豬軟骨基本上3/4都是骨,但d度既豬軟骨2/3 都係肉,幾抵食,加上個邊位夾左少少脂肪,雖然係唔健康,但就令成舊肉增加了不少層次感和香味,至於杯奶茶其實同一d茶餐廳的味道分別不大,可能只係多左d花奶味,少dd濃茶味,較接近一些台式飲品連鎖店的飲品。講到尾,d個套餐整體配搭不錯,如果行開紅磡的話,值得一試。