2016-02-24
2016.02.15 【2.15 瑩壽司? 螢寿司!~滋味行TASTY ROAD】多謝 “桂花”小姐請食飯“桂花”小姐知我聽到BREAKING NEWS之後,心情麻麻,所以請我食飯,就我近近哋去銅鑼灣食日本菜。N年前,柴娃娃一班人食過瑩壽司今日再食螢寿司地點不同,級數不同,質素不同,心境不同,感受自然不同。我都算係半個海上女兒,除咗n世冇游水,基本上鍾意坐船,鍾意食海鮮,所以呢餐應該很好。向MENU進發魚干拼盤魚干拼盤中有雞泡魚干由怕雞泡魚有毒,到食第一口雞泡魚就愛上,反轉好大。因為佢甜甜哋,又有咬口,我覺得如果鍾意小酌幾杯,用佢嚟佐酒,一定比平時飲多幾杯,只係果個人一定唔係我囉,半啖啤酒都唔得,酒量真係好到呢。螢特選刺身盛 第一次食鮑魚刺身,原來係咁鮮甜,雖然唔係鮑魚fans,但試咗呢次,我諗可以有第二次。仲我至愛嘅蝦刺身,大大隻,其他活魚及貝類刺身,都好好食,但有至愛在眼前,其他都會被比下。原條鰈魚天婦羅我知道自己對好多嘢都可以好隨和,但關於喜歡與不喜歡,係有要求嘅,寧缺毋濫,好睇感覺同溫暖度,一愛上,就會專一。好似我好愛天婦羅蝦,任憑呢個天婦羅蝶魚做得外脆內嫩,肉汁鎖住,只有讚賞
所以請我食飯,就我近近哋去銅鑼灣食日本菜。
今日再食螢寿司
地點不同,級數不同,質素不同,心境不同,感受自然不同。
基本上鍾意坐船,鍾意食海鮮,所以呢餐應該很好。
魚干拼盤中有雞泡魚干
由怕雞泡魚有毒,到食第一口雞泡魚就愛上,反轉好大。
因為佢甜甜哋,又有咬口,
我覺得如果鍾意小酌幾杯,用佢嚟佐酒,
一定比平時飲多幾杯,只係果個人一定唔係我囉,
半啖啤酒都唔得,酒量真係好到呢。
其他活魚及貝類刺身,都好好食,
但有至愛在眼前,其他都會被比下。
好似我好愛天婦羅蝦,任憑呢個天婦羅蝶魚做得外脆內嫩,肉汁鎖住,只有讚賞,沒有到達愛上的程度,所以邊個叫邊食哂,享用之責任交俾“桂花”小姐 =p
才子方大同唱過無菇朋友,我同“桂花”小姐都係愛菇之人,所以叫咗2款唔同嘅菇食吓。
黑松露味濃,黑豚優質媲美牛肉,包住金球菇,充分吸收肉汁。
明太子與芝士融合,放喺杏鮑菇上燒,令杏鮑菇滿載芝香之餘有唔會乾身。
真係要讚“桂花”小姐好介紹,
除咗羊腩煲,我一直好怕羊羶味,
呢個羊仔膝不但冇羶味,仲燒得夠嫩夠juicy,
真心覺得如果唔係有鰈魚天婦羅,
我哋一定叫2隻,實行1人1隻。
紅棗蜜&桂花蜜
“桂花”小姐之所以俾我冠以“桂花”小姐暱稱,係因為同佢食飯次數唔多,但每次佢一見menu有以桂花入饌嘅食品/飲品佢一定叫。
今次佢就叫咗桂花蜜,佢第一啖就話好正好正。
而我,明明最近天氣暖番,個人應該冇咁怕凍,
手腳依然冰冷,可能血氣不足,
所以要咗紅棗蜜,讓我取暖。
為家庭,
為事業,