黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
我見佢哋搵咗咁多所謂foodie KOL 喺IG不停賣廣告,又見佢咁多選擇任食都幾抵,就叫埋朋友試一試。 結果。。。令我覺得我好對唔住我朋友,好唔好意思。首先,入座之後完全冇人招呼。等咗一輪先見到一個送菜姐姐,我即刻捉住佢話想叫$198串燒任食。點知送菜姐姐話要我搵負責落單嘅員工先可以。根住又要等多好耐先搵到落單同事。。落完第一round,大約等咗二十分鐘先嚟咗少少豆腐,翠肉瓜,雞皮,雞軟骨。咁我見勢色唔對,我即刻落第二round。根住佢先嚟多少少第一round 嘅order。 我有理冇理你,落埋第三,第四round。 我好肯定頭三round order 係喺入座後一小時完成。跟住佢又係嚟得第二,三round 嘅豆腐,翠肉瓜,啲肉完全冇到。但我見佢第二,三round 都有野嚟,即係有單,咁我就飲下酒,傾下計等下。戲肉就嚟啦。突然有個員工嚟話我哋時間到咗要埋單先(佢哋完全冇提我哋last order),但係時間到咗冇得再order,要埋單先都合理。好彩好彩,我多口問句,問咁我哋之前order 咗嗰啲仲會嚟咖可? 點知。。位員工話如果張床夠鐘,廚房就唔會再岀嗰張枱嘅order ?!我當堂嚇

我當堂嚇一跳,然後得啖笑。咁叫任食? 我一個鐘前order 嘅野,你餐廳燒唔切,燒到我夠鐘就唔洗岀? 你廚房燒唔切又關我事?咁你hold 起晒我啲肉,hold 到夠鐘就唔洗俾我? 如果唔識做任食,不如唔好搞任食。

我四次order 咗,豬肉荔枝卷,豬肉蘆筍卷,嚟得一次。四次order 牛肉金菇卷。,一次都冇嚟。
2025-04-28