2011-07-16
無可否認,加價前後(以前$19/送@$4;而家$20/送@$5)佢都keep到水準,而且無愧在下心目中的米線之王,但服務之差,真係令人不禁概嘆。1. 首先講自己,食緊米線個陣,拎部手機出黎睇.野,個阿姐竟然走黎同我講(語氣係威脅)「唔好睇啦!出面好多人等緊!」。好啦,的確食飯個陣睇野係無乜家教,所以我都乖乖收起電話。跟住我望一望錶,嘩,離我起筷只係得20分鐘!姑勿論食店有無權趕走食得慢既客,我食得20分鐘就要俾人趕係咩道理?因為同檯另一檯客差唔多食完,好明顯鋪頭係想一次過收番一張檯俾人,唔使叫其他客搬位咁麻煩。但咁鬼惡趕人走,根本完全無基本既服務水平。結果呢一餐只係用左27分鐘就食完。2. 呢個係我眼見另一檯既事。話說個檯有2個人點菜,阿姐幫佢地落緊既時候,同佢地一齊既第三個人黎到,岩岩坐低,阿姐就話:「要食咩,講啦。」第三個人就拎起張菜單望,咦咦哦哦左幾秒之後,阿姐就大大聲咁「嘖」左一聲,然後細細聲咁講「嘻,真麻煩。」跟住就行入廚房搞外賣。我同個檯客對望,佢地對住我苦笑。我個陣真係下巴都跌左出黎,因為我終於搵到比某知名茶餐廳更惡既侍應啦!本來諗住第一個俾喊臉,但諗深一層,都係我地呢種
本來諗住第一個俾喊臉,但諗深一層,都係我地呢種為食既人縱到佢咁,所以算數。反正以後唔會再去,因為咁既服務,味如嚼蠟也。