2017-12-05
氣溫突然凍左,最好就相約好友們一起打邊爐取取暖,而且亦是一個聚舊的好機會!今晚就來到朋友大力推薦的火鍋店一試啦!很少到長沙灣區搵食的我,最初還擔心搵唔到路!其實在長沙灣站A2 出口步行五分鐘就到啦!一坐低就立刻準備點菜啦!食物選擇繁多,湯底也有多種選擇呢!鱆魚節瓜鍋~只是湯底已經材料十足,真的有老火湯的級數!大讚!美國肥牛~與一般火鍋店不一樣,切得比較厚身!牛色鮮豔,可見新鮮程度!牛味也十分香濃!日本黑豚肉~同樣切得有點厚度,增加口感!肥廋也適中!招牌三寶丸~分別有墨魚、蝦及牛丸!十分大粒而且爽口彈牙!蝦滑拼墨魚滑~手打墨魚及蝦滑十分有彈性!用料十足!只看光澤已知新鮮程度!炸芋頭~芋頭新鮮炸起,香脆內粉!不多火鍋店能搵到!芋頭味勁香濃!食完一件又一件!冰豆腐~食火鍋必點的選擇,有別於一般豆腐,更能吸收所有湯底精華!炸響鈴~同樣即叫即炸,大小剛好!不會太厚粉醬,亦沒有吸到過多的油!好味大於罪惡感!炸魚皮~同樣新鮮炸起,十分香脆及有咸香!灼數秒就食得啦!食物新鮮有質素,份量十足,服務態度良好,價錢親民,平日也坐到滿客,可見是區內首屈一指的火鍋之寶!
今晚就來到朋友大力推薦的火鍋店一試啦!
一坐低就立刻準備點菜啦!
食物選擇繁多,湯底也有多種選擇呢!
鱆魚節瓜鍋~
只是湯底已經材料十足,真的有老火湯的級數!大讚!
美國肥牛~
日本黑豚肉~
同樣切得有點厚度,增加口感!肥廋也適中!
招牌三寶丸~
分別有墨魚、蝦及牛丸!十分大粒而且爽口彈牙!
手打墨魚及蝦滑十分有彈性!用料十足!只看光澤已知新鮮程度!
炸芋頭~
冰豆腐~
食火鍋必點的選擇,有別於一般豆腐,更能吸收所有湯底精華!
炸響鈴~
同樣新鮮炸起,十分香脆及有咸香!灼數秒就食得啦!