2017-09-21
日本料理永遠都係香港人嘅最愛,吉列牛扒熱潮由東京開始,逐步漫延到關西一帶。餐廳位置其實一點也不難找,不過很容易會走漏了眼,錯過了入口。店內裝飾很有日本色彩,有點像置身日本之中。一直都好期待要品嚐這一餐,餐牌嘅選擇唔多,但係我嘅目標清晰,就係要一試吉列牛。餐牌上的套餐有三個價錢,由$188起。外層的吉列皮超乎想像的薄,包裹着粉紅色嘅生牛肉,不得不讚廚師嘅巧手,看似很生的牛肉但一點血水也沒有,吃入口中也沒有血腥味,若是油炸過久,便會讓裡頭的牛肉太老又不好吃。金黃色外層炸得超鬆脆可口,相信沒有用萬年油來炸,食的時候再逐片放上鐵板上略為煎熟,肉質依然保存嫩滑!配菜方面,龍蝦沙律,味道不俗,但份量稍為細小。温泉蛋可伴飯,或伴吉列牛塊。醬汁一點也不馬虎,有岩鹽,wasabi, 柚子胡椒,燒汁,蜜糖芥末,同柚子汁。其實不配上任何醬汁,或輕沾上黑胡椒更能吃得出牛排本身的原味和鮮味。價錢稍為進取,但係可以一試,味道不錯
價錢稍為進取,但係可以一試,味道不錯