2019-12-05
相信有好多朋友就算未食過,都有聽過呢間「橙象」,皆因佢地一星期日日都有1蚊優惠菜式,有啲真係非常抵食,性價比高,所以都有好多人揀啱日子捧場。就好似我地咁,黎親都係星期三咁濟,因為星期三有1蚊明爐魚啊!餐廳面積都幾大,平日晚餐基本上都9成9滿座。有時大枱都要搭枱,我地今日等左一陣算好好彩。仲坐到梳化角落位,啱哂我地,今日一袋二袋。menu好多選擇,沙律、小食、準海鮮、咖喱、飯麵、甜品等泰國菜都有。至於一星期優惠,暫時我見到係咁:星期一係蝦餅;星期二係沙律;星期三明爐魚;星期四黃咖喱雞;星期五飛天通菜;星期六啤酒同星期日嘅香茅豬扒基本上眼見每枱都會點,就係1蚊換購泰式明爐烏頭魚(加1按原價計),明爐魚好均真,同正價點嘅一樣,都係好大條架。上枱店員就會點火,到滾起就食得喇,仲附上少少酸辣汁,可以點魚肉食。魚肉都幾嫩,完全唔鞋口,少少辣辣地,又幾過癒癮,所以我一直都好鐘意食明爐魚蛋包海鮮炒飯份量不少,賣相幾靚。雞蛋包裹炒飯,增添口感,輕輕打開,炒飯冒煙,影兩張相急急腳食。炒飯入面都幾多料,有魚、蝦、魷魚等,我鐘意佢唔會炒到好濕,乾身唔油淋淋。我地就點都要點個菜食,西蘭花炒鮮魷味濃,魷魚略為老左
仲坐到梳化角落位,啱哂我地,今日一袋二袋。
芒果沙冰同菠蘿沙冰都好足料