2021-10-25 407 浏览
外賣叫咗青咖喱牛腩,蒜蓉包同薄餅,冬陰功湯。份量好多,幾好食。叫完外賣好快有速度幾好。CP 值一流。服務都OK,可以試吓。冬陰功湯幾,蒜蓉包新鮮整出嚟 拎到返屋企都仲好脆,用嚟點咖喱一流。
外卖自取
比呢間餐廳$1菜式吸引咗~ 今日同朋友嚟食!首先呢間餐廳嘅環境非常好,贏咗大部分泰菜餐館😋 好難得搵到間座位寬敞舒適嘅泰菜~ 所以印象好好🤪🍚今日$1菜式係炸豬扒😋 份量夠四人食、炸得香脆、$1嚟講點挑剔呀?😭😭😭👍🏻另外我地仲叫咗柳青焗海鮮飯($104)、泰式炸蝦餅($73)、乾炒牛河($68)😗椰青焗海鮮飯($104)佢一上檯香味就撲鼻而嚟~呢個飯令我地好驚喜!好香濃嘅椰香,配上各種海鮮撈飯好夾😋 海鮮份量多~啖啖飯都食到💯 唯一缺點係較漏,食咗幾啖就要停下~乾炒牛河($68)肉好大舊!份量適中😝 炒得香~鹹味恰到好處😗 要挑剔嘅位係啲河粉都好碎好難夾😵‍💫泰式炸蝦餅($73)好食!正常蝦餅味道~ 上檯仲熱😗 不過價錢貴咗啲!🍚整體嚟講呢餐好好味!環境靚加咗好多分😎 會再嚟幫襯~ 佢地$1優惠都真係極之吸引👏🏻👏🏻👏🏻
🍚

椰青焗海鮮飯($104)

乾炒牛河($68)

泰式炸蝦餅($73)
好食!正常蝦餅味道~ 上檯仲熱😗 不過價錢貴咗啲!
🍚
2021-07-19 315 浏览
大角咀其實真係好多野食見到門口有個$1 menu,就忍唔住揀左呢間🙈梳化位有cushion,好有住家feel🤭•椰青焗海鮮飯 $104好似細細個甘,但原來勁多飯🙈 中間夾埋啲椰青肉同炸左既椰絲,好香口,不過會有少少膩•鐵板蠔仔蛋 🦪 $92個底有勁多芽菜,望落好似好大碟,但啲蠔仔蛋其實唔多😂 同平時食既蠔餅有少少唔同,一啲都唔乾身。呢個有少少似台灣既蠔餅,比較煙靭•泰式明爐烏頭魚 $1呢個就係當日既$1 promotion,真係好吸引🥰•芒果冰特飲🥭 $36唔係假甜,幾好飲•龍眼冰 $28勁多龍眼肉,好清甜
大角咀其實真係好多野食
見到門口有個$1 menu,就忍唔住揀左呢間🙈

梳化位有cushion,好有住家feel🤭

•椰青焗海鮮飯 $104

唔係假甜,幾好飲
•龍眼冰 $28
勁多龍眼肉,好清甜
2021-07-14 261 浏览
Jo開工了又係大角咀搵食,熱辣辣想飲椰青就附近搵下泰國菜食泰式炸蝦餅 $1你地無睇錯,呢碟只係需要$1!呢間餐廳每日都有幾款菜式係$1,真係超級抵!味道仲一d都唔馬虎爽口彈牙好好食!咖哩海鮮脆包盅 $148大大麵包入面裝住滿滿的咖哩海鮮,未食已經相當吸睛😍咖哩係甜甜的口味一d都唔辣,有青口、魚等等幾款海鮮,麵包吸哂咖哩汁好好食呀!😋炭燒豬頸肉 $86久違炭燒的味道,燒得不錯口感幾好,配上辣辣的醬汁相當惹味椰青 $42泰國菜緊係要飲椰青食椰肉哈哈芒果冰特飲 $36好香泰芒味道,好清甜好fresh,正!
Jo開工了又係大角咀搵食,熱辣辣想飲椰青就附近搵下泰國菜食

泰式炸蝦餅 $1

咖哩海鮮脆包盅 $148

炭燒豬頸肉 $86
久違炭燒的味道,燒得不錯口感幾好,配上辣辣的醬汁相當惹味

椰青 $42
泰國菜緊係要飲椰青食椰肉哈哈

芒果冰特飲 $36
好香泰芒味道,好清甜好fresh,正!
2021-07-07 261 浏览
呢間橙象係我定期就會幫襯既餐廳之一👉🏻 正宗,好食,抵食,坐得舒服,絕對無得輸!😎今晚同朋友就點左一蚊優惠既飛天通菜,另外仲叫左個香葉辣椒肉碎豬肉炒飯,咖哩海鮮脆包盅,一個椰青同埋一杯熱青檸蜜😋一蚊既飛天通菜真係超級抵食🙌 好惹味,唔會太油,通菜爽脆,送飯一流👏肉碎炒飯份量好多,唔算好辣但就好開胃,有啲豆角同紅椒增加口感,顏色均勻粒粒分明,炒得唔錯😊脆包盅咖喱味濃郁得黎帶少少椰汁香味,海鮮種類豐富,有蝦,魷魚,炸過既魚,青口等等,全部都好事成雙😂 蝦肉爽口,魚肉嫰滑,青口新鮮👍個包真係好脆,亦好重牛油香味😋 口感煙韌,點咖喱食超好食!🤤🤤椰青超大個,好多椰肉,清甜解渴,基本上係我食泰國菜必點既飲品😊黎左幾次每次水準都保持得好好👏👏呢個價錢但有呢個水準兼環境同服務真係好抵食!絕對係我頭幾位既餐廳口袋名單之一❤️

一蚊既飛天通菜真係超級抵食🙌
好惹味,唔會太油,通菜爽脆,送飯一流👏
香辣豬肉碎炒飯

咖喱海鮮脆包盅

個包真係好脆,亦好重牛油香味😋
口感煙韌,點咖喱食超好食!🤤🤤

黎左幾次每次水準都保持得好好👏👏
  • 香葉肉碎豬肉炒飯
  • 青檸蜜
  • 咖哩海鮮脆包盅
2021-07-07 98 浏览
莎哇呢卡 餓底今晚去大角咀食泰國菜🌴餐廳裝横以白色為主 日系設計 明亮舒服食物款式多 價錢合理👍現推星期一至日 每晚以$1.00 優惠價錢菜式益街坊 好吸引😚是日$1.00菜式#泰國炸蝦餅有蝦味 香口彈牙👍#泰國滷水豬脾焗粉絲煲香噴噴 豬髀超大份 軟腍 入口即化粉絲爽口好正 加上大量入味蔥蒜🤤#咖哩海鮮脆包盅海鮮包括有青口 魷魚 魚柳和蝦椰香味加上微辣咖哩汁 渗晒落包食落好惹味😋少不了嘅泰式飲品🍹#珍多冰#青檸梳打
莎哇呢卡

少不了嘅泰式飲品🍹

#珍多冰
#青檸梳打
2021-07-05
屋企去奧海城好方便,成日都去那一區搵飯食,最近和老公都好掛住泰國。咁啱見到一間泰國餐廳,門面光鮮,而且今天還有一個一蚊鱸魚菜式,就入去試吓。餐廳裝修以橙色為主,清新簡潔,再配一些泰式裝飾,而且聽員工口音也是泰國人,感覺很有泰國氣氛。原來每天也有特定一個一蚊菜式,今天是星期三,今天的一蚊菜式是鱸魚。要點這個一蚊鱸魚,就要先點兩個菜,看看餐牌,可以選擇的款式繁多。我們選了海鮮炒飯和香酥炸雞。海鮮炒飯有鮮蟹肉,魷魚等,加上一些泰式香料,海鮮也味道新鮮,感覺一啲都腥,非常惹味。香酥炸雞剛剛炸起,外面的皮非常脆,而且熱辣辣,雞肉特別嫩滑。到這個一蚊鱸魚,雖然價錢是一蚊,但品質感覺和一般菜式一樣好,份量也多。魚質非常新鮮,尤其喜歡它的「湯底」,酸酸辣辣的。下面點着火,讓湯底滾熱。把魚浸落酸酸辣辣的湯汁,再熱辣辣的放入口中,令我回味在泰國吃這款鱸魚的滋味。餐廳氣氛良好,全場滿座還有一些人需要等位,大家你傾我講,氣氛適合三五知己或家人聚餐。

2021-06-15 99 浏览
食泰國菜好多人都會話要去九龍城,不過朋友介紹,原來大角咀都有一間好好食嘅泰菜,唔單止裝修靚,而且佢仲每日都會有唔同既一蚊優惠,一蚊就可以食到平時要百幾蚊嘅餸菜啦。食泰菜最緊要就係食冬陰功啦,估唔到呢度有冬陰功烤魚,除咗條魚夠晒大條之外,佢仲另外俾咗一碗冬陰功湯,而且絕對唔馬虎,粉量好足料㗎。條魚非常滑,而且烤住好入味,又辣又開胃呀。海南雞都係泰國菜必叫嘅餸,呢個半隻海南雞已經夠晒大隻,而且雞肉好嫩滑,唔使點醬汁都已經好好食啦。今日嘅一蚊優惠係炸蝦餅,一上枱已經聞到好香,原來係啱啱炸起嘅,而且入面真係好多蝦,唔會好似其他舖頭咁得啲蝦蓉,真係食到有彈牙嘅蝦喺入面㗎。呢間泰國菜又靚裝修又舒服,而且地點仲方便,奧運站行幾步就到,唔使次次都去到九龍城咁遠啦。

• 明爐烏頭
2021-06-15 110 浏览
眾所皆知 這幾條街係美食沙漠🏜️… 幸好這一兩年開始多了小小身家入嘅食肆。 而呢間泰菜係其中一家值得推介的。 這𥚃每天有一款$1 菜式, 如果啱食, 都幾低食。 一蚊菜式~~ 馬拉盞炒通菜都幾辣, 好刺激,炒得好有鑊氣夠香口。小食拼盤超級大盤, 即刻抵食,有泰式春卷、香葉爆雞、泰式炸蝦餅、泰式魚餅。魚餅比較普通。春卷餡料非常豐富。 春卷皮薄。 蝦餅炸得香脆。 蝦味重, 足料。有2 款醬汁, 泰式酸甜醬及有菠蘿味的蜜糖醬。香葉雞很香香葉味, 很入味, 雞肉又滑。

眾所皆知 這幾條街係美食沙漠🏜️…
幸好這一兩年開始多了小小身家入嘅食肆。
而呢間泰菜係其中一家值得推介的。

這𥚃每天有一款$1 菜式, 如果啱食, 都幾低食。
一蚊菜式~~ 馬拉盞炒通菜
都幾辣, 好刺激,炒得好有鑊氣夠香口。

小食拼盤

魚餅比較普通。

春卷餡料非常豐富。 春卷皮薄。

蝦餅炸得香脆。 蝦味重, 足料。

有2 款醬汁, 泰式酸甜醬及有菠蘿味的蜜糖醬。

香葉雞很香香葉味, 很入味, 雞肉又滑。

大角咀比我嘅感覺一直都係唔太方便,但係我時不時總會嚟搵食,皆因食物選擇真係好多!同朋友好耐無見,佢之前食過呢間覺得好食,中間點揀左呢間分店。環境距離奧運站唔算遠,都好易搵,店舖係長方形設計,其中一邊有D木既裝修感覺有少少日式FEEL。餐牌 酸辣去骨鳳爪 $1 是日$1 特價菜式係酸辣去骨鳳爪,就算係$1嘅份量絕對無兒戲,比到足,炎炎夏日,酸辣鳳爪做頭盤最好不過。 椰青焗海鮮飯 $104成枱都係椰青,份量驚人,堆到好高,椰漿飯一直係我最愛,帶微甜好開胃,海鮮有魷魚、蝦、青口,賣$104真係好抵。 冬蔭公湯底明爐海鮮烏頭 $169 將泰菜必食嘅兩款餸加埋一齊,冬蔭公+烏頭,冬蔭公唔太辣,重椰奶香,另附上一碗可以邊食邊加,烏頭肉多骨少味道鮮,沾上冬蔭公湯更惹味。 椰青 $42消暑必備,隻隻Size都好大。總括而言,好抵食,每日都有$1菜式,人均$200食到勁飽,抵食泰菜。

餐牌

酸辣去骨鳳爪 $1
酸辣去骨鳳爪

椰青焗海鮮飯 $104

冬蔭公湯底明爐海鮮烏頭 $169

椰青 $42
椰青

消暑必備,隻隻Size都好大。

酸辣去骨鳳爪
椰青
之前成日經過呢間餐廳但都未食過,今次有朋友話想試,仲話有$1蚊1個餸好抵食,所以就去試下啦$1蚊1個餸原來係日日唔同既目測應該星期三個魚最抵食喎!不過我地咁岩約左星期一,蝦餅都唔錯啦!餐廳都好光猛,D位都夠闊落,坐得舒服一坐低店員就放低左碗滾水,係俾客人用黎再沖下d碗,感覺好注重衛生天氣咁熱即刻叫兩個椰青先,好清甜$1蚊有3件蝦餅真係超抵!有蝦味又夠彈牙,新鮮炸起熱辣辣,好味想食咖哩,所以點左呢個比較少見既咖喱海鮮脆飽盅,咖哩汁好香濃,甜甜地,中間有d海鮮例如係青口、蝦、墨魚仔等等,個飽夠脆,用黎點咖喱汁一流另外仲點左個香料燒焗鰂魚,呢個真係好味!燒得香,魚肉又好滑好juicy,再點埋佢配既泰式醬汁,好好味!!好滿足既泰國晚餐!
之前成日經過呢間餐廳但都未食過,
今次有朋友話想試,
仲話有$1蚊1個餸好抵食,
所以就去試下啦

$1蚊1個餸原來係日日唔同既
目測應該星期三個魚最抵食喎!
不過我地咁岩約左星期一,
蝦餅都唔錯啦!

餐廳都好光猛,
D位都夠闊落,
坐得舒服

一坐低店員就放低左碗滾水,
係俾客人用黎再沖下d碗,
感覺好注重衛生

天氣咁熱即刻叫兩個椰青先,
好清甜

$1蚊有3件蝦餅真係超抵!
有蝦味又夠彈牙,
新鮮炸起熱辣辣,
好味

想食咖哩,
所以點左呢個比較少見既咖喱海鮮脆飽盅,
咖哩汁好香濃,
甜甜地,
中間有d海鮮例如係青口、蝦、墨魚仔等等,
個飽夠脆,
用黎點咖喱汁一流

另外仲點左個香料燒焗鰂魚,
呢個真係好味!
燒得香,
魚肉又好滑好juicy,
再點埋佢配既泰式醬汁,
好好味!!

好滿足既泰國晚餐!
2021-06-07
  • 香料燒焗鰂魚
2021-06-09 74 浏览
這間位於大角咀的泰國餐廳,每日都有$1系列,星期三就有明爐烏頭,即刻叫一條試一試。泰式明爐烏頭烏頭不算大條,不過就幾厚肉,用了些肉碎、泰式香料等,以椰菜墊底,魚肉鮮甜結實,湯底帶點酸味,十分開胃。泰式海南雞半隻海南雞已去骨,雞皮皮下脂肪少,雞皮爽口,食完都不覺油膩,雞肉超級嫩滑,配上微辣醬汁,十分惹味。泰式拼盤炸春卷金黃香脆;蝦餅彈牙;魚餅裏面香料味很濃郁;香葉雞有淡淡香葉味,不過就幾油膩。食了熱氣食物,飲返杯泰國生啤清熱一下。

泰式明爐烏頭

泰式海南雞半隻

泰式拼盤

食了熱氣食物,飲返杯泰國生啤清熱一下。
朋友約我喺大角咀食飯,佢帶咗我嚟呢間泰國🇹🇭餐廳,話呢度嘅食物美味又抵食😆- $1嘅「泰式鳳爪(原價$72)」: 真係賣一蚊😆,Weekday 每日都有一個餸 買一蚊🤩;呢個「泰式鳳爪」都幾辣,做得好惹味,仲去埋骨,啖啖肉,配埋 大量香蔥同埋洋蔥絲,食落非常開胃,係一個好好嘅 Appetizer 😋- $159嘅「焗大蝦粉絲煲(2隻)」: 見到落咗西芹、芫荽、蒜頭、八角,幾香口好味😋- $162嘅「香料燒焗鯽魚」: 落單嘅時候店員姐姐已經話呢條魚 要等好耐,但真係值得等😆,因為係落單後即刻燒焗;上桌嘅時候見到好大條鯽魚🐟,魚皮上邊鋪滿鹽巴,揭開魚皮,見到裏邊白色嘅魚肉,燒焗得熱辣辣非常鮮味,勁 juicy,沾埋 酸辣汁一齊食,真係好好味,呢個超贊😋- $42嘅「泰國生啤 Singha Draught 500ml🍺」: 泰國🇹🇭啤酒一般比較淡口,呢個都唔例外,淡淡哋清新好飲😋- $42嘅「特選椰青」: 味道清甜好飲,仲有椰子肉可以食😋

2021-06-04 60 浏览
本身經Uber eat 點左3個餐 結果黎左2個 立即打電話比佢地 毫無悔意 唔好意思都唔講 仲話你經Uber eat 叫係咁麻煩 明明係你地員工錯左 點解仲可以咁樣推卸責任!仲要客人去解決問題 我明人地可以退錢 但講真Lunch 時間 明明諗好叫外賣 突然要人地無左個餐 再出去買 浪費好多時間! 大家叫外賣小心!
本身經Uber eat 點左3個餐
結果黎左2個 立即打電話比佢地
毫無悔意 唔好意思都唔講
仲話你經Uber eat 叫係咁麻煩
明明係你地員工錯左
點解仲可以咁樣推卸責任!
仲要客人去解決問題 我明人地可以退錢
但講真Lunch 時間 明明諗好叫外賣

2021-06-03 71 浏览
一向都中意食橙象,第一次成班朋友去食。早前再食最開心有一蚊雞優惠。搬咗入東涌,搭去最近既大角咀分店,特登問左星期三有$1泰式明爐烏頭魚,同老公收工立即衝去食。$1泰式明爐烏頭魚。最中意個湯底,酸酸的,仲有好多配料,菇同大量肉碎。飲到啲湯冇晒,問一問職員可唔可以加少少湯,職員超好俾咗一大碗我哋,哈哈😄。烏頭魚多肉超嫰滑,唔算太大條,但$1優惠價來說就冇他求了。我哋仲叫咗個泰式小食拼盤同蛋包海鮮炒飯。泰式小食拼盤份量都算多,蝦餅,春卷,魚餅切開有四舊,新鮮炸起熱辣辣,沾埋醬汁so yummy蛋包海鮮炒飯好夠惹味,海鮮大大隻有蝦魷魚青口等。蛋包飯睇落唔算好大,但係食落都超舊,二個人每人食咗兩碗仔。同老公一人叫一杯嘢飲,老公飲龍眼冰,我飲芒果冰特飲。我覺得食泰國嘢最好就係飲返杯沙冰,芒果酸酸甜甜開胃又解膩,爽呀~

$1泰式明爐烏頭魚。

我哋仲叫咗個泰式小食拼盤同蛋包海鮮炒飯。

泰式小食拼盤份量都算多,

蛋包海鮮炒飯好夠惹味,海鮮大大隻有蝦魷魚青口等。
蛋包飯睇落唔算好大,但係食落都超舊,二個人每人食咗兩碗仔。