2018-08-14 200 浏览
自從朋友黎過呢間餐廳後,就一直話對呢度嘅龍蝦念念不忘,我話有冇咁好味呀?結果今日佢就捉咗我黎試了。餐廳位於山東街,由旺角地鐵站行過黎都係5分鐘左右,非常方便。雖然我地未夠七點黎到,但餐廳都已經差唔多坐滿了。既然餐廳主打龍蝦,佈置上當然有唔少龍蝦擺設,仲可以拎黎影相添。其實都唔需要點睇餐牌,朋友已經揀咗呢個龍蝦匯,有龍蝦包、烤蒜蓉牛油龍蝦及龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬/飯,非常豐富。先上場嘅係龍蝦包及烤蒜蓉牛油龍蝦,龍蝦包份量相當大,餐廳已經幫我地切開兩份,方便兩個人share食,包入面夾住好多龍蝦及醬,龍蝦肉味道鮮甜,配埋蛋黃醬食,味道一流。烤蒜蓉牛油龍蝦 : 雖然只係半隻,但非常大隻及厚肉,龍蝦加上蒜蓉烤過後香噴噴,肉質仍然保持鮮嫩,味道唔會太咸,而鉗嘅部份亦已經開咗殼,食起上黎啖啖肉非常過癮。伴碟有雙色薯條,即係普通薯條及蕃薯條,薯條係厚切好好味,而蕃薯條夠香脆,甜甜地幾開胃。龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬 :龍蝦雜錦海鮮湯可以選擇飯或烏冬,我地就揀咗烏冬,上檯時用石鍋裝住熱辣辣,龍蝦湯味道香濃,海鮮亦夠多,有青口、蜆、蟹柳等等,烏冬吸收晒龍蝦湯嘅精華後,充滿海鮮甜味,食完烏冬後,飲埋龍蝦湯,感

烤蒜蓉牛油龍蝦 :

龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬 :
龍蝦雜錦海鮮湯可以選擇飯或烏冬,我地就揀咗烏冬,上檯時用石鍋裝住熱辣辣,龍蝦湯味道香濃,海鮮亦夠多,有青口、蜆、蟹柳等等,烏冬吸收晒龍蝦湯嘅精華後,充滿海鮮甜味,食完烏冬後,飲埋龍蝦湯,感覺份外滿足。

埋單每人二百五十蚊,可以食到咁豐富嘅龍蝦餐,真係物有所值,唔怪得朋友成日話要黎啦!
2018-08-13