2021-09-01
疫情緩和好多了,準備出去勁食一餐,搵到一間和牛燒肉一郎,位置在佐敦站附近交通十分方便,踏入門口前已經感覺好像身在日本,即時點燃日本燒肉熱潮。我哋叫咗set C, 包括一客小田和牛拼盤,款式較其他套餐更加多,多達七十八款(kinds)的小食丶主食丶炸物等等都可以任叫。一坐底已經有店員過嚟打招呼,做好基本greeting and meeting,服務貼心佢跟住拎咗一盤盛盒,然後我哋就準備出去攞前菜,醬料,同埋飲品。柚子明太子凱撒沙律,明太子顆粒細小,口感綿滑,新鮮健康。沙律都有好幾款,醬汁可自選。有得任斟任飲,清清地飲番杯梳打水(Soda Water),零糖分,零脂肪。或者可以係果汁區攞一杯果汁,自製一杯鮮果梳打,DIY自己鍾意嘅口味,更可以幫助一下消化。出面都有得攞三款醬汁,分別係檸檬汁,柚子醋,日本醬油。小田牛,有牛肋肉丶里脊肉,都是牛隻較佳的位置。和牛的一大賣點是油花滲滿每一部分,油香肉香並重。顏色為中粉紅色,紋理似大理石,油花佈滿周圍而且廣泛。大判壽喜燒牛里脊肉,由自動輸送帶直送到客人面前,按下不鏽鋼鈕門,已經確切的感受到日本餐廳那份細心感覺。里脊肉刀工薄切,不足半厘米,口感似打邊
柚子明太子凱撒沙律,明太子顆粒細小,口感綿滑,新鮮健康。
沙律都有好幾款,醬汁可自選。
出面都有得攞三款醬汁,分別係檸檬汁,柚子醋,日本醬油。
顏色為中粉紅色,紋理似大理石,油花佈滿周圍而且廣泛。
大判壽喜燒牛里脊肉,由自動輸送帶直送到客人面前,按下不鏽鋼鈕門,已經確切的感受到日本餐廳那份細心感覺。里脊肉刀工薄切,不足半厘米,口感似打邊爐嘅肥牛,尺寸非常大塊,更能烤出那份燒肉香加碳火香。
特選伴生牛肉,類似窩蛋牛肉嘅概念,雞蛋可以令到牛肉充分吸收到蛋汁,從而令肉質更滑身,口感更豐富。
炙燒牛外橫隔膜,有啲位比較難咀嚼,但係可以唧一啲檸檬汁及點一下柚子醋,反而更令到牛肉味味道更提升。
博多湯餃子,湯底係日式嘅柚子胡椒湯,潤心清香。
Set C係可以無限添加日本帆立貝,日本廣島蠔,同埋燒魷魚,各種海鮮味美清甜,以燒烤烹調方式可以保持食材嘅原味,海鮮味。