2017-08-09
放假心情特別靚,出左旺角行街,跟住就梗係要搵個地方食飯啦。路過呢間餐廳,個名叫日與夜,餐廳樓下有個電視仔播住吳業坤食得好滋味嘅樣,就係喱下...我決定幫襯佢。餐廳樓下有個女仔接待員,佢話齊人先入得,同埋用餐90分鐘限時。我哋人齊嫁,限時就唔多鍾意,不過真係想食,限就限啦。等咗5-8分鐘,接待員話:位置已安排,請搭𨋢上一樓。出𨋢向餐廳望,見到牆身掛上黑板餐牌,地板用咗格仔𥖁砌文字。望咗兩望,等咗一陣,終於有位侍應嚟帶位,餐廳裝修似cafe shop,光線充足有輕鬆感,枱櫈可以任意搬動及調配,貼牆位置是一排梳化。侍應拎咗幾本餐牌過嚟,又話熱茶可改冰茶,睇兩睇之後,我哋就叫咗個海鮮套餐,同埋幾杯飲品些牙。個餐有六小砵,即話六碟小吃我就最鍾意個豆腐,有豆香好好味,個小蜆都不錯嫁,有D醬汁係蜆入面,似泰式汁,好惹味。跟住就到蟹肉烤包,即話多士鋪滿蟹肉足料蟹肉,但個麵包是否烘完後,放了一段時間,因為個包有D韌D嘢都未食晒,又嚟上菜,睇嚟我哋要加快把口。喱個係蟹肉釀蟹蓋,好多蟹肉側邊仲有三文魚子,好味道嘅程度係返到屋企都掛住佢。最特別係蟹肉頂部有塊魚仔合成嘅薄片,脆脆的好特別好好味。重點食物上枱,就
個餐有六小砵,即話六碟小吃
跟住就到蟹肉烤包,即話多士鋪滿蟹肉
足料蟹肉,但個麵包是否烘完後,放了一段時間,因為個包有D韌
重點食物上枱,就係"海鮮膏蟹拼盤",有麵包蟹,帶子,蜆,蝦,青口等。至於龍蝦及藍青口就係我哋另外加錢才有。食到咁上下,就會發現海鮮下底有蔬菜,粟米紅蘿蔔小椰菜之類。頭頭以為個海鮮拼盤熱辣辣,原來係室溫,海鮮上面淋咗香草汁,個汁就熱辣辣喇。
原來個餐配送一份甜品,左邊係咖啡草餅,都幾得意,右邊就係軟雪糕,味道不錯。
食到最後,抬頭一望,發現個天花有日與夜嘅燈箱,設計師又幾有心思喎
最後仲想講一句,D朋友都叫咗彩色飲品,賣相吸引,色彩繽紛,佢哋話味道不錯,至放我呢,揀返可樂