2018-01-31 233 浏览
今晚約了好姐妹晚飯,因較早前爽約了, 今晚再吃餐勁補償一下。 她公司最近搬到紅磡, 正好幾日前有親戚在半島中心吃過一間優質放題 大力推介。這間放題都幾full, 我們選較早時段。 去到門口, 眼前一亮,四周環境超級闊落, 空間感十足, 店的一邊更劃出一區作兒童區, 放題也不忘親子。 餐廳裝修簡潔平實,有一邊是自助corner,各式飲品甜品小食冷盤 十足酒店buffet 一樣。 未食都覺得好吸引。 飲品櫃內罐裝飲品都是自取, 發現一些之前放題未見過的,但品牌熟悉,混合了生果的酒精飲品, 仲有支裝蘋果汁橙汁實在驚喜, 雖然不是什麼矜貴飲品但每樣升級少少已經令人印象深刻。自助區還有梅酒,清酒, 花茶可自斟自飲。先來一輪刺身。 朋友很喜歡吃蟹腳, 佢讚這裏的蟹腳味道唔太鹹, 看她技巧純熟的剪蟹腳,吃得真過癮。蝦刺身方面亦有大赤蝦和甜蝦, 兩者都鮮甜, encore 了兩around 。赤貝大隻爽口 鮮甜唔腥。其它卷物都做得唔錯全部都比較細粒精緻, 當中一定不能錯過海膽軍艦, 唔可以話好鮮甜,不過放題質素絕對接受,唔腥並有少少海水味,紫菜都堅脆,難得也是任叫。 我們兩個都encore 了因為很喜

自助區還有梅酒,清酒, 花茶可自斟自飲。

其它卷物都做得唔錯全部都比較細粒精緻, 當中一定不能錯過海膽軍艦, 唔可以話好鮮甜,不過放題質素絕對接受,唔腥並有少少海水味,紫菜都堅脆,難得也是任叫。 我們兩個都encore 了因為很喜歡吃海膽。 海膽魷魚滋潤滑身,配海膽很創新。 鵝肝帶子壽司,鵝肝太細粒差点看不見。 吞拿魚蓉手卷絕對是推介, 魚蓉香軟伴上香蔥, 配脆身紫菜, 蘸些醬油鮮味不過。

一品料理都沒有試太多,因為份量不少, 其中點了汁燒和牛, 味道可以, 有乾蒜炒香但仍有點似肥牛。
反而清酒煮蜆做得很好。 清酒湯带少少辣 ,蜆是大花甲不是普通白沙蜆, 隻隻冇沙彈牙鮮甜, 推介。
雞軟骨比較普通,牛舌也香口。 燒扇貝, 上面鋪了很多沙律醬好惹味。 燒羊扒也是我的至愛,連吃了兩件,醃得入味 而且烤得唔乾, 可惜忘記影相。 燒青魚掃上醬汁很惹味, 魚味很濃亦唔乾。

一定要試這二款飲品, 只有兩percent酒精分別加了青檸檸檬或西柚鮮橙。 果味很香又帶有淡淡清啤味道, 很適合女士。
天婦羅系列都唔錯, 炸漿唔算好厚。 個人比較喜歡吃天婦羅的澱粉質食物例如番薯,南瓜,一口甜薯都有。 最難忘的是榴槤炸彈, 剛炸起的榴槤炸彈,榴槤蓉像流沙般,香味原始又濃烈, 比坊間主打榴槤甜品舖 更好味。
席间搖鈴一響,原來特別推出即烤乳豬, 好多客人都排隊去取。 我也取了二人份量, 乳豬皮超香脆, 估唔到放題會有即烤乳豬吃。

食到中段差不多全場滿座, 大大話話都可以坐幾百人仍不覺擠擁。 地方寬闊所以侍應行走得特別快又靈活,不時換碟。

放題中可以同時看見這兩款雪糕仲可以任取真係驚喜! 我吃了Hargandize雜莓味再加多個滿Movenpick草莓味 才能滿足。
甜品都整得做得小巧精美, 臨尾見到部咖啡機忍唔住㩒多杯cappuccino, 估唔到都幾香濃, 配甜品一流!

我們二人食量不多每樣都是淺嚐,但都覺得晨早就已經回咗本, 兩個半小時真係未停過口, 地點方便座位舒適, 價錢畀多少少真係值回票價。