2019-08-27 346 浏览
黎親呢區,好大機會都係打邊爐,友人知我鍾意咖啡,特登帶我去呢間主打咖啡,但又有野食嘅咖啡店門口放左大型餐牌,食物選擇有全日早餐,三文治,沙律,意粉等推門入內就見到放滿各式咖啡豆及比賽獎杯,睇岩心水可以買走; 開放式廚房,自助落單及斟水,但有送餐服務,比人一種隨意輕鬆氣氛目測店內嘅客人,有半場都係食全日早餐,跟大隊應該無蝕底全日早餐都有4款,呢一客係(Monster/$115),食物包括 : 煙肉,紐倫堡腸,煙燻黑椒牛肉,炒蛋,煙三文魚,黑松露薯蓉,大磨菇,紅黃車厘茄,提子,藍莓,沙律菜,茄汁焗豆及法式奶油麵包!  無論賣相或份量都相當吸睛,唔客氣啦..............起動!煙肉唔算太肥,如果再煎香脆D就仲好味; 大磨菇煎香後灑上調味粉,入口仍然帶汁,好味; 黑松露薯蓉綿滑得黎又唔會食到過份奶味,讚呀!見到個法式奶油麵包,外脆內鬆軟,用黎配焗豆及炒蛋就一流,下次加$15轉食牛角酥先!呢度除左各式咖啡外,仲有花茶,冰茶及朱古力,照顧唔飲咖啡嘅人士,一場黎到,當然要試下咖啡師嘅手勢晚上時間,唔想飲太濃口味,叫杯Latte ($40),個拉花係咪好靚呢?!  有別於傳統嘅心型,呢杯係隻

門口放左大型餐牌,食物選擇有全日早餐,三文治,沙律,意粉等

目測店內嘅客人,有半場都係食全日早餐,跟大隊應該無蝕底

晚上時間,唔想飲太濃口味,叫杯Latte ($40),個拉花係咪好靚呢?!  有別於傳統嘅心型,呢杯係隻馬黎架 (咖啡師係拉花比賽拎過獎架),熱度夠,入口相當綿滑,飲完後條脷都仍然無嚡口,咖啡味香得黎又唔會太嗆,整體感覺令人舒服!

而另一杯係Mocha ($45),拉花圖案係隻鳥,真係杯杯唔同,見得出咖啡師嘅拉花心思同功夫!  入口有朱古力嘅香味,之後就到甜味,對於現階段飲咖啡仲係BB級嘅友人黎講,朱古力同咖啡比例好岩佢口味!

友人選擇呢客香辣蕃茄汁配鷄柳扁意粉 ($85),煎香嘅鷄柳放係橙紅色醬汁嘅扁意粉上,配埋黑色碟上,顔色配搭簡單好看

先試鷄柳,有少少香草味道,調味料已滲入鷄肉內,連鷄皮一齊食又唔會好油膩,肉質幾嫩滑!

而個亮點反而係個香辣蕃茄醬,味道有蕃茄嘅酸味,而加埋辣椒粒,辣度當堂提升,每條扁意粉都沾滿左惹味醬汁,其實就咁單食都好好味!

呢度嘅咖啡出色,食物出品相當唔錯,果然高手在民間呀!