2025-06-28
最近去咗黃竹坑新開嘅綠茶餐廳,主打「龍井問茶」主題,真是一個驚喜!餐廳以西湖龍井茶文化為靈感,環境清幽,淺木色調配上茶山同燈籠裝飾,仿如置身江南茶肆,超有氣氛!✨ 無論係同朋友輕鬆聚餐,定係想搵個地方慢享美食,都好適合!📱 必知優惠:記得下載綠茶餐廳會員App,首次下載有迎新優惠,超抵食!😜🌟 同朋友食左以下幾款菜式都唔錯:• 龍井烤雞:雞皮烤得香脆,肉質嫩滑,帶有清幽嘅龍井茶香,入口即化,絕對係招牌菜!• 麵包誘惑:外層酥脆,內裏軟糯,加上雪糕,甜度剛好!• 蟶子蒸蛋:蒸蛋滑嫩如布丁,蟶子鮮甜,簡單食材做出驚艷味道!• 蝦湯泡飯:湯頭濃郁鮮香,蝦肉彈牙,泡飯吸滿湯汁,每啖都好滿足!💡 特別亮點:菜單由米芝蓮星級名廚俞斌聯手打造,每道菜都充滿心思,味道同賣相一流!👨🍳 環境充滿文藝氣息,茶山背景同燈籠燈飾好有feel,影相打卡一流!📷 服務親切,店員仲會貼心推介菜式搭配,感覺好窩心!💖🏷 總結:綠茶餐廳黃竹坑店真是一個集環境、味道同創意於一身嘅好地方!新派浙菜帶俾人新鮮感,價錢合理,性價比高。強烈推介龍井烤雞同蝦湯泡飯,絕對值得一試!下次會再帶朋友嚟試其他菜式~
龍井烤雞
麵包誘惑
• 麵包誘惑:外層酥脆,內裏軟糯,加上雪糕,甜度剛好!
蝦湯泡飯
💡 特別亮點: