2025-08-05 414 浏览
今日喺黃竹坑 Southside 嘅綠茶餐廳食飯,真係一個好享受嘅經歷!呢間餐廳主打以龍井問茶為主題,環境清新,擺設都好有設計感,令人一入門口就感受到一種靜謐嘅氛圍。香港分店仲搵左米芝蓮星級名廚俞斌,聯手合作訂製夏季限定菜單。香港限定菜式 : 蔥香脆皮烤鴨 。東坡肉。西湖雷峰塔 首先我要推介佢哋嘅蔥香脆皮烤鴨,皮脆得來肉質又軟嫩,每一口都咁香濃,連皮都唔會膩。影完相之後即刻掂起筷子,真係唔想停手!然後係東坡肉,保持住咁熱,入口即化,底部設計好巧妙,令佢可以持續保溫,好驚喜!接住係綠蔥油汁萵筍,呢個冷盤擺盤靚到好似藝術品,吃落清爽可口,配上特製醬汁,真係完美搭配。再來就係蝦湯泡飯,湯底香濃,泡進飯裏面,仲要搭配脆米,變化多樣,令人食得津津有味,味道上十分新穎。飲品方面,包打鳳梨茶同龍井檸檬茶都非常出色,茶香四溢,清新解渴,特別適合搭配正餐。甜品西湖雷峰塔,雖然香港人對甜品偏好清淡,呢款都合適,不會太過甜膩。整體而言,綠茶餐廳無論係環境、食物或服務都表現得好出色,下次要帶埋爹哋媽咪一齊來,因為仲有好多菜式未試,下次一定要再試。#綠茶餐廳 #香港 #香港美食 #香港中菜 #綠茶餐廳必點菜

#綠茶餐廳 #香港 #香港美食 #香港中菜 #綠茶餐廳必點菜 #港飄 #黃竹坑 #southside #平民美食 #米芝蓮主廚餐單 #新浙菜
  • 龍井烤雞
  • 西湖雷峰塔
  • 龍井檸檬茶
2K
🍲😍 綠茶餐廳而家進駐港島南區𝑻𝒉𝒆 𝑺𝒐𝒖𝒕𝒉𝒔𝒊𝒅𝒆同大家見面😍🎈杭州龍井茶園走出的綠茶餐廳,主打新派浙菜,內地開超過420間店集團特地邀請杭州米芝蓮星級名廚俞斌擔任首席顧問,大師更加爲香港專屬定制「壹手煙火•壹手藝術」的江南盛宴🍴⋄港島南岸新店以西湖十景之一的「龍井問茶」為設計核心,巧妙融合茶山、亭台、燈籠等元素,營造出「可遊、可憩、可思」的雅緻空間⛩️店內透過天然光線與淺木色調的巧妙搭配,詮釋龍井茶「色清、香郁、味醇、形美」的四絕特質,讓都市人在繁忙生活中,感受「一盞清茶慰浮生」的靜謐時光💡🛋️⋄👅綠茶集團特邀米芝蓮星級大師俞斌再度合作,以創新手法演繹傳統風味,夏季限定菜單驚艷登場,推出多款夏季限定菜品😛⋄⋄====—====—====—====—✦ 綠茶經典 ✦🦐🦐粉絲裹蝦($108)開背蝦|粉絲以新鮮的開背蝦,搭配細腻的粉絲,輕輕裹住,口感滑嫩。蝦肉鮮甜,粉絲吸收了蝦的鮮味,淋上特調醬汁,香味撲鼻,豐富美味😙 —🐟💛黃魚誘惑($158)主料:黃魚|輔料:綠剁椒鮮美的黃魚搭配清新爽口的綠剁椒🌶️黃魚的肉質鮮嫩,經過精心烹調,保持了魚的鮮甜味,綠剁椒微辣的刺激感,讓人回味無窮😝⋄✦

====—====—====—====—
✦ 綠茶經典 ✦
🦐🦐粉絲裹蝦($108)
開背蝦|粉絲

🐟💛黃魚誘惑($158)
主料:黃魚|輔料:綠剁椒

✦ 冷作清食 ✦
🍜🌶️三色雞絲涼麵🐥($48)

主料:菠菜麵、南瓜麵、紫薯麵|輔料:雞胸肉
色彩繽紛的涼麵,分別是菠菜麵、南瓜麵和紫薯麵,每種顏色都代表著不同的健康成分😛搭配清爽的雞胸肉,健康又美味,酸酸辣辣,🧊冰涼可口,夏季消暑佳品👍🏻😝

✦ 潤飲江南 ✦
💎紅寶石琉璃($22)
石榴汁|馬蹄爆珠

馬蹄爆珠再配上石榴汁,色澤鮮艷,入口酸甜可口,清爽解渴🍹
====—====—====—====—

📌店名:綠茶餐廳 (黃竹坑)’
📍地址:黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 3樓301號舖
2025-08-04
2025-08-03 1083 浏览
綠茶餐廳 (黃竹坑) @greentea_officialhk 📍:香港黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 3樓301號舖🚗:黃竹坑地鐵B出口 步行2分鐘📞:+852 6922-9683💲:~HKD200/head for dinnerFood quality✔️:龍井烤雞、狀元芋頭煲、高湯蝦乾小清菜👌🏼:西湖雷峰塔、西湖藕韻、喉口鮮肉包總結:😋集團式江浙菜館 近期不斷擴充southside呢間新店係首間以「龍井問茶」即以杭州西湖龍井茶文化作靈感 食物就正常 喺商場但呢個價位難怪咁爆場👍🏼😋招牌龍井烤雞 $138一大隻雞烤得剛好 脆皮煙燻味好出 而且成隻上咗畀你打卡再問你要唔要斬非常細心 雞肉未到嫩滑🍗但脆皮夠薄肉唔嚡😋另一個招牌狀元芋頭煲都唔錯 成煲面頭全都係切片嘅芋頭 芋頭薄切同埋炆得好淋 夾埋下層啲豬肉碎唔會太寡 但五花腩愈食有啲過油膩 後尾都係主要食芋頭😝🤔高湯蝦乾小清菜 呢碟都頗好食🤤蝦乾同高湯係有味唔係淨雞湯🤔我見有同米芝蓮星級名廚俞斌聯手合作制定menu 其餘朋友可以試下 另外有app提供迎新優惠‼️🤔西湖雷峰塔係甜品 造型名字都好明顯 以山藥奶凍 質感較硬實 幾特
🚗:黃竹坑地鐵B出口 步行2分鐘
📞:+852 6922-9683
💲:~HKD200/head for dinner

Food quality
✔️:龍井烤雞、狀元芋頭煲、高湯蝦乾小清菜
👌🏼:西湖雷峰塔、西湖藕韻、喉口鮮肉包

總結:

🤔高湯蝦乾小清菜 呢碟都頗好食🤤蝦乾同高湯係有味唔係淨雞湯

🤔西湖雷峰塔係甜品 造型名字都好明顯 以山藥奶凍 質感較硬實 幾特別嘅口感😣

🤔西湖藕韻同喉口鮮肉包都係正常 至少價錢上冇設訴

🤔成個環境主淺木色調 裝飾都好明顯以茶做主題 光線明亮打卡容易 好多人但唔會坐得太逼🤣

😨請注意茶位要$12/位
2098 浏览

• 龍井烤雞
朋友住在黃竹坑,午餐一於來到這間充滿詩情畫意的「綠茶餐廳」。作為中文老師的朋友,知我喜歡作寫寫評介紹,即席為今日的中午聚會起了題。餐廳淺木色亭台與竹編燈籠錯落垂懸,猶如茶山剪影屏風灑落。黃竹坑分店「綠茶」不是尋常中菜廳,而是以「龍井問茶」為魂的沉浸劇場——石徑蜿蜒引向茶亭卡座,彷彿進入西湖十景,墜入江南舊夢。老師朋友吟詩作對後,返回現實,我還是專心點菜吧。上網一看,原來餐廳主題及餐牌是米芝蓮名廚俞斌聯手合作,難怪充滿特色。順帶一題,綠茶推出了會員App,入面有迎新優惠,大家一定要使用呀!🐔 1. 龍井烤雞原隻烤雞端上桌,白霧蒸騰,店員會貼心問是否需要幫忙切開。只見雞皮琥珀透光,咬下時酥脆如薄糖片,肉汁混著茶香噴湧,龍井茶香如隱士般悄然滲入雞肉纖維。🍖 2. 鮑汁燒年糕年糕條柔韌如江南絲綢,久煮不糊。鮑汁作為琥珀濃漿,年糕吸飽精華,內芯糯軟帶米甜。 🍞 3. 麵包誘惑中式甜品界核彈級發明!原隻未切方包挖空切格,每塊立方體塗抹蜂蜜黃油烘烤,焦糖脆邊,再澆下雲呢拿雪糕球,簡單就是牛油鹹香×奶香。🏯 4. 西湖雷峰塔甜品師以淮山泥重塑雷峰塔,塔尖桂花凍如琉璃承露。整座甜點就是件藝術品。🍋 5.
2094 浏览
🐔 1. 龍井烤雞
🍖 2. 鮑汁燒年糕
 🍞 3. 麵包誘惑
🏯 4. 西湖雷峰塔
🍋 5. 龍井檸檬茶
龍井檸檬比起一般檸茶來得更清新香甜,重點當然是杯上的小熊,用來打卡實在一流。
龍井檸檬茶
The Southside 的綠茶餐廳這麼出色,整個用餐氛圍還多出一份「書卷味」。
2025-07-06
2025-07-12 1934 浏览
🔹️今日到黃竹坑 The South Side “綠茶餐廳” 午饍🥢 餐廳裝修古色古鄉🪴🌿 食物優質、精緻👍店員溫文有禮🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢合宜💰💫綠茶集團👑 與米芝蓮星級名廚 👨🏻‍🍳 聯手合作🤝 制定夏季限定Menu😍😍 必試必試😋🔸️九曲紅梅🫖茶味香氣芬芬、醇厚、入口留甘☕️🔸️綠蔥油汁萵筍🥒萵筍爽脆鮮嫩, 面層加以黑胡椒粒,味道微辣開胃, 加上顏色柔和綠蔥油汁, 令味道更為立體👍🔸️花菇燒豬手🐷👋以粒粒鮮香花菇,、熱騰騰、滑嘟嘟、軟腍多汁豬手, 味道軟糯入味, 帶有豐富的膠質🤤🔸️涼瓜排骨湯🍵涼瓜帶來回甘甜味, 清潤甘香、解熱降火🔥🔸️香鍋花菜🍲以惹味紅椒、爽口清甜椰菜花, 鮮嫩豬肉炮製而成, 味道清甜鹹香🤤🔸️雪菜黃魚麵🍜黃魚炸至金黃酥脆、肉質細嫩鮮甜, 麵條爽彈幼滑👍🔸️西湖雷峰塔⛲️以壯觀雷峰塔造型🤩 奶凍布甸QQ彈彈, 奶味十足, 還有一朵小蓮花伴隨🪷🔸️暴打鳳梨茶🐻🍍🍹茶味香濃、菠蘿味道清新香甜, 還有熊仔冰塊造型, 十分吸睛👍

💫綠茶集團👑 與米芝蓮星級名廚 [俞斌]👨🏻‍🍳 聯手合作🤝 制定夏季限定Menu😍😍 必試必試😋

🔸️九曲紅梅🫖
茶味香氣芬芬、醇厚、入口留甘☕️

🔸️綠蔥油汁萵筍🥒
萵筍爽脆鮮嫩, 面層加以黑胡椒粒,味道微辣開胃,
加上顏色柔和綠蔥油汁, 令味道更為立體👍

🔸️花菇燒豬手🐷👋

🔸️涼瓜排骨湯🍵
涼瓜帶來回甘甜味, 清潤甘香、解熱降火🔥

🔸️香鍋花菜🍲

🔸️雪菜黃魚麵🍜
黃魚炸至金黃酥脆、肉質細嫩鮮甜, 麵條爽彈幼滑👍

🔸️西湖雷峰塔⛲️

🔸️暴打鳳梨茶🐻🍍🍹

午餐
2025-08-25 0 浏览
黃竹坑嘅 綠茶餐廳,位於香葉道2號One Island South地舖,地鐵黃竹坑站行5分鐘就到!🍵 餐廳環境充滿江南風情,木系裝修配柔和燈光,店員親切,服務周到🥳🦪 鮑魚小炒肉($108)
呢道菜係招牌!鮑魚切片新鮮彈牙,配上瘦肉同青椒小炒,醬汁微辣惹味,帶點甜香,炒得香口唔油膩😋鮑魚嘅鮮味同肉片嘅嫩滑好match,撈飯食一流!🍤 蝦湯泡飯($88)湯底用新鮮蝦熬成,濃郁鮮甜,蝦肉爽彈,仲有少少蔥花提香。😆泡飯吸晒湯汁精華,米飯軟糯,每啖都充滿蝦嘅鮮味,食完暖胃又滿足!😊🍋 龍井檸檬茶($28)
龍井茶底清香撲鼻,配上檸檬嘅微酸,酸甜平衡,飲落清新解膩!!🥤🥮 西湖雷峰塔($28)
呢款奶凍甜品好有創意,造型似迷你雷峰塔,奶凍滑到入口即化,甜度輕盈唔膩!😍視覺同味覺都好滿足,份量小巧,當飯後甜點啱晒!😋🍵 江南綠茶餅($28)
綠茶餅外皮酥脆,內裏軟糯,綠茶味濃而不苦,甜度適中,入口茶香四溢!😎🥮 茶香奶凍($28/位)
奶凍滑溜溜,入口即化,茶香清雅,甜度好輕,完全唔膩!好精緻,甜品控一定愛死!😉另外💛餐廳推出咗會員app有迎新優惠店,有興趣快啲留意吓🙌🏻

🦪 鮑魚小炒肉($108)

🍤 蝦湯泡飯($88)

🍋 龍井檸檬茶($28)

🥮 西湖雷峰塔($28)

🍵 江南綠茶餅($28)

🥮 茶香奶凍($28/位)

2025-08-20 0 浏览
之前見到觀塘APM有綠茶餐廳,已經好想入去。 今次去到黃竹坑見到有分店,就入去食。 他是米芝蓮星級名廚俞斌聯手合作制定綠茶集團全球首創「龍井問茶」主題店我最鐘意就係這間餐廳,菜式10分有特色。我即刻叫咗龍井龍井檸檬茶龍井茶為基底,搭配新鮮檸檬,清新爽口。茶香與檸檬酸味完美融合,仲有可愛冰bear bear🐻 西湖雷峰塔(必食)菜象徵著西湖文化和白蛇傳,,用白色和青色配搭:在我心目中就似呈現出素貞和青青的故事。筆墨酥香(🌟大推薦)這道甜點是必試,外酥內軟,搭配特製巧克力🍫醬,味道獨特。不但只好睇,仲非常之好味。西湖盛蓮西湖新鮮蓮藕,搭配清爽調味,呈現出蓮藕的脆嫩口感,色澤誘人。粉絲裹蝦爽滑粉絲包裹鮮嫩蝦肉,口感豐富。綠茶蔥香烤豬頸肉這道菜將綠茶清香與豬頸肉油脂結合,經過烤制後外焦內嫩。蔥的香味增添了層次感。現在推出左會員app,有迎新優惠。

我最鐘意就係這間餐廳,菜式10分有特色。
我即刻叫咗龍井
龍井檸檬茶

西湖雷峰塔(必食)

筆墨酥香(🌟大推薦)

西湖盛蓮

粉絲裹蝦
爽滑粉絲包裹鮮嫩蝦肉,口感豐富。

綠茶蔥香烤豬頸肉

現在推出左會員app,有迎新優惠。

2025-08-19 0 浏览
這頓餐點呈現了多元的東方美食風味,色香味俱全,讓人垂涎三尺。牛肉嫩滑入味,口感豐富,適合喜歡濃郁風味的人。芋頭煲必點,搭配蔥花增添清香,勁淋餸飯一流!!烤雞,皮脆肉嫩,油光發亮,帶有淡淡的炭香,檸檬茶以其清新與創意贏得注目,頂部可愛的小熊冰塊設計增添趣味,顏色呈現誘人的琥珀黃,透出清涼感。檸檬片和青檸增添了自然的酸爽,與茶的微甜完美平衡,口感清新爽口,冰塊適中不至於過於稀釋風味。茶香濃郁,帶有淡淡的果香,整體呈現精緻,口感層次豐富,既解渴又賞心悅目,是一款值得推薦的飲品!整體用餐體驗令人滿足,食材新鮮,烹調手法精湛,適合家庭聚餐或朋友聚會。環境舒適,服務周到,值得一試!
2025-08-16 0 浏览
老公嘅生日真是一個大日子!雖然正日我哋留喺香港輕鬆過,但都要搵間好餐廳食餐靚生日飯,等老公食得開心,肥肥白白!😜 幾個月前同老公行經過圍城分店,佢一見呢間餐廳嘅門口,仲喺網上見到啲靚到飛起嘅食物相,已經話好想試吓!對我哋港島返工族嚟講,黃竹坑分店真心方便,順便仲可以行吓呢個新商場,感受下新鮮感!🛍️一入到餐廳,哇,Southside嘅裝修真心有Feel!亭台、燈籠同雅緻嘅佈置,簡直係將西湖十景「龍井問茶」嘅氛圍帶晒入嚟,感覺好似「可遊、可憩、可思」咁!老公成晚都好Enjoy,話好似重溫咗我哋之前北上食中菜嘅旅程,回味無窮!😍 聽講綠茶集團請嚟米芝蓮星級大師俞斌合作,用創新手法演繹傳統風味,仲有夏季限定菜式,可惜我哋去到嗰陣,啲人氣菜已經沽清晒!😅生日嗰位話事人(老公)點咗以下幾款,佢話食到好滿足:• 粉絲裹蝦 ($108):上枱用煲仔serving,仲有計時器提醒要煲5分鐘先食,儀式感滿分!蝦肉彈牙,粉絲吸晒湯汁,超級正!🦐• 蔥香脆皮烤鴨 ($128):一上枱滿滿嘅香蔥真是一個shock,但同蝦同粉絲一齊食,match到不得了!香蔥加脆皮鴨嘅配搭真心驚喜,MVP級!😋• 蟶子蒸蛋
生日嗰位話事人(老公)點咗以下幾款,佢話食到好滿足:
• 蟶子蒸蛋 ($78):作為蒸水蛋迷,點會唔點?!呢個蒸蛋滑到飛起,蟶子嘅鮮味同蔥香脆皮鴨match得天衣無縫,完美!
總結:蔥香脆皮烤鴨嘅香蔥真是一個全場MVP,香脆得來同其他菜式超match,食到停唔低!🍴 仲有,食完飯後小學同學提到想試佢哋嘅「筆墨酥香」甜品,呢個甜品用朱古力醬扮墨水,仿如畫山水畫或寫書法,充滿傳統中國文化嘅儀式感,超有心思!🥰 Btw,我喺英國讀書前學過一陣子書法,見到呢個甜品真是有啲懷念!🤣 另外,佢哋有個啤啤熊造型嘅檸檬菜,超可愛,如果細個飲茶有呢啲,我諗我會一早愛上飲茶啦!☕
2025-08-15 195 浏览
綠茶餐廳不嬲係大陸好出名,最近進駐香港,係南區都有分店😲 咁岩公司係附近,梗係要試吓😆🥢粉絲裹蝦 ($108)原鍋上,用卡式爐煮5分半鐘,時間一到店員就會過嚟翻炒粉絲,時間真係煮得啱啱好,蝦仁好鮮嫩完全唔鞋😍粉絲超有彈性,特製醬汁超香超惹味,送飯一流😋🥢蝦湯泡飯 ($88)蝦湯泡飯好驚喜,湯底濃郁又香😛將炸至金黃既炸米放入湯中浸泡,米飯完全吸收蝦湯鮮味,口感豐富又好味😋😋👍🏻 食完都唔覺得滯🫶🏻🥢龍井烤雞 ($138)可以話係綠茶餐廳嘅招牌菜之一😆呢道菜嘅雞經過精心醃製👍🏻用龍井茶葉慢慢烤焗,上菜時香氣四溢☺️ 外皮烤得金黃酥脆,咬下去雞肉仲保持住濕潤鮮嫩🫶🏻食落仲有淡淡龍井味,好正😍😍😍😍必點之選‼️🍹龍井檸檬茶 ($28)雖然本身有包龍井茶,不過真係太熱🥵 我揀左杯凍飲降溫🥰茶底竟然做成熊仔造型,超可愛😆因為茶底係冰,唔會好似平時飲檸檬茶咁越飲越淡👍🏻🍨筆墨酥香 ($48)最後而道甜品真係好igable📸 用豆沙酥做成毛筆頭,勁得意🤣🤣🤣外皮酥脆,內餡綿密,可以點墨(朱古力醬) 食😛 好睇又好食😝完美👍🏻綠茶餐廳嘅菜式不單止好食,仲有視覺享受,特別適合打卡📸價錢唔會特別貴,所以都好值得

綠茶餐廳不嬲係大陸好出名,最近進駐香港,
係南區都有分店😲 咁岩公司係附近,梗係要試吓😆

🥢粉絲裹蝦 ($108)
原鍋上,用卡式爐煮5分半鐘,時間一到店員就會過嚟翻炒粉絲,
時間真係煮得啱啱好,蝦仁好鮮嫩完全唔鞋😍
粉絲超有彈性,特製醬汁超香超惹味,送飯一流😋

🥢蝦湯泡飯 ($88)
蝦湯泡飯好驚喜,湯底濃郁又香😛
將炸至金黃既炸米放入湯中浸泡,米飯完全吸收蝦湯鮮味,
口感豐富又好味😋😋👍🏻 食完都唔覺得滯🫶🏻

🥢龍井烤雞 ($138)
可以話係綠茶餐廳嘅招牌菜之一😆
呢道菜嘅雞經過精心醃製👍🏻
用龍井茶葉慢慢烤焗,上菜時香氣四溢☺️
外皮烤得金黃酥脆,咬下去雞肉仲保持住濕潤鮮嫩🫶🏻
食落仲有淡淡龍井味,好正😍😍😍😍必點之選‼️

🍹龍井檸檬茶 ($28)
雖然本身有包龍井茶,不過真係太熱🥵 我揀左杯凍飲降溫🥰
茶底竟然做成熊仔造型,超可愛😆
因為茶底係冰,唔會好似平時飲檸檬茶咁越飲越淡👍🏻

🍨筆墨酥香 ($48)
最後而道甜品真係好igable📸
用豆沙酥做成毛筆頭,勁得意🤣🤣🤣
外皮酥脆,內餡綿密,可以點墨(朱古力醬) 食😛
好睇又好食😝完美👍🏻

綠茶餐廳嘅菜式不單止好食,仲有視覺享受,特別適合打卡📸
價錢唔會特別貴,所以都好值得一試😋👍🏻
--呢間綠茶餐廳環境同食物質素對得住價錢,烤雞同芋頭煲必encore。建議約多個friend share,人均$250左右就合理好多。順帶一提,英皇戲院隔籬,睇戲前食飯夠方便😏-🍠 狀元芋頭煲 $88煲仔上枱熱辣辣,芋頭炆到起沙又粉糯!醬汁濃得嚟唔鹹,送飯一流,真心超正🍗 龍井烤雞 $138半隻雞有驚喜!皮脆過薯片,龍井茶香真係滲到入骨,肉質嫩滑唔嚡口。抵讚係上枱仲keep住熱辣辣🦐 粉絲裹蝦 $108蝦煲有好多隻開邊蝦,爽彈冇雪藏味。粉絲索晒蝦膏精華,乾身唔油膩。叫多碗白飯撈汁先至夠平衡!🧀 土豆芝士塔 $22似迷你薯蓉撻,芝士拉絲有睇頭,土豆蓉滑溜!🍹 龍井檸檬茶$28茶底夠晒香!檸檬係新鮮搾嘅,酸度同茶澀味平衡得啱啱好。🍧 荔枝冰爽茶 $28杯嘢賣相靚,飲落有粒粒荔枝肉算有誠意綠茶餐廳 (黃竹坑)📍黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 3樓301號舖#綠茶 #綠茶餐廳 #芋頭煲 #黃竹坑 #thesouthside #黃竹坑美食 #香港美食
🍠 狀元芋頭煲 $88

🍗 龍井烤雞 $138

🦐 粉絲裹蝦 $108

🧀 土豆芝士塔 $22
似迷你薯蓉撻,芝士拉絲有睇頭,土豆蓉滑溜!

🍹 龍井檸檬茶$28
茶底夠晒香!檸檬係新鮮搾嘅,酸度同茶澀味平衡得啱啱好。

🍧 荔枝冰爽茶 $28
杯嘢賣相靚,飲落有粒粒荔枝肉算有誠意

綠茶餐廳 (黃竹坑)

2025-08-12 195 浏览
小妹與豬去完黃竹坑The Southside 商場行街,竟然見到人氣過江龍「綠茶餐廳」,餐廳🍴以青綠色中國風為主打,帶有古式古香感覺,而且職員穿上古代感,好似穿越左去古代一樣🤩有部分職員👩‍💼更會說普通話~環境大坐得幾舒服😌九曲紅梅🫖職員會先給予一壺西湖區九曲紅梅茶🫖,茶底香濃,感覺有生津解渴及暖心養胃😆粉絲裹蝦🦐🦑粉絲份量不少,用砂煲呈現,仲條粉絲掛滿蝦既鮮味🦐蝦好新鮮且爽口彈牙,整體口感柔韌及鮮甜,加上粉絲好入味,且食到蒜香🧄味道👅蛤蜊絲瓜🥒食落口已感覺好健康,絲瓜吸收晒蛤鮮甜味道,口感好有層次,真心好味道🤗土豆芝士塔🧀以每個計算🧮 撻皮好鬆脆,炸至金黃色~入口已經食到好多芝士🧀薯仔蓉🥔煙肉及香蔥🤩口感與味道好夾,推介👍🏻西湖雷峰塔⛰️打卡一流,超靚😘主要用上鮮山藥,牛奶🥛整成既⛰️外觀,造型好似一座塔,加上用咗青豆泥整成綠色醬汁,甜而不膩,絕對係飯後甜品🍮紅寶石琉璃🥤同樣打卡一流,充滿少女風,杯面有可愛熊仔🐻‍❄️😍味道酸甜,仲有不少爆珠~餐廳🍴能讓客人感受到每道菜都帶有傳統及現代結合,加上出餐速度好快,接住一道菜一道茶食🥰

九曲紅梅🫖

粉絲裹蝦🦐🦑

蛤蜊絲瓜🥒

土豆芝士塔🧀

西湖雷峰塔⛰️

紅寶石琉璃🥤

2025-08-12 194 浏览
Southside真係好多新餐廳進駐,想不到內地餐廳綠茶都開了,其實我都係去到先知綠茶响內地係幾出名。餐廳裝潢有亭台樓閣都幾有特色,甜品類建議必點,很有詩意👍龍井烤雞龍井烤雞外皮香脆,雞肉嫩滑,仲帶有龍井茶嘅清香,食落去真係好滋味,重要每張枱都必叫鮑魚小炒肉色香味俱全,鮑魚鮮嫩,豬肉炒到剛剛好,配合香蔥同埋蒜蓉,味道一流,真係好開胃。黑松露牛肉炒飯牛肉滑嫩,黑松露嘅獨特香氣令炒飯更加高級,陣陣黑松露的香味西湖雷峰塔似一個精緻嘅甜品,外層軟軟的,內裡有香甜嘅餡,入口即溶,味道柔和又唔膩。九曲紅梅(茶)香氣撲鼻,口感柔滑,酸酸甜甜嘅味道帶來減肥膩既味道

鮑魚小炒肉

黑松露牛肉炒飯
牛肉滑嫩,黑松露嘅獨特香氣令炒飯更加高級,陣陣黑松露的香味

九曲紅梅(茶)
香氣撲鼻,口感柔滑,酸酸甜甜嘅味道帶來減肥膩既味道
2025-08-11 126 浏览
係Southside新開左分店,經過比廳餐招牌吸引了😂餐廳環境唔錯,每款菜式都好吸引,但比較多嘈雜聲~推出咗會員Apps有迎新優惠翠舟蝦劃 $88值得一試✅有賣相!菜色澤好鮮艷,蝦肉鮮嫩多汁,配搭秋葵好爽口麵餅醬香五花肉 $108有六嚿,五花肉脂肪不多,個人覺得口感比較乾身,經過醬香調味後,幾美味🙌🏻搭配麵餅,增加口感層次😂西湖霤峰塔 $28個甜品好的骰啊😍外觀精緻‼️啱晒打卡‼️味道不太甜,甜而不膩,適合配茶享用😊花菇爙豬手 $108豬手肉質軟滑,有嚼勁又不失柔軟感😆花菇炆得好入味,搭配米飯或麵啱晒暴打鳳梨茶 $28啱晒夏天飲☀️超級大杯,清新解渴,鳳梨甜味調得啱啱好☺️📍綠茶餐廳黃竹坑香葉道11號港島南岸The Southside L3-301號舖

翠舟蝦劃 $88

麵餅醬香五花肉 $108

西湖霤峰塔 $28

花菇爙豬手 $108

暴打鳳梨茶 $28
啱晒夏天飲☀️超級大杯,清新解渴,鳳梨甜味調得啱啱好☺️

📍綠茶餐廳
2025-08-10 0 浏览
開店不久的餐廳初嘗試~這黃竹坑Southside的分店裝修設計環境是不錯的,食物也挺好,但服務真的有待改善……是女侍應!進食前只表明用餐90分鐘,食物還沒完全送上就已經遞上結帳單,然後還沒吃完被問有沒有食物要再下單,我和朋友還不確定,當時時間還很早,約晚上七時,並不是趕關門已經被催是怎樣?!吃完未飽想落單侍應生說已截單,我們還有約20分鐘用餐時間呀!而且後來才說每張枱60分鐘後截單,之前你沒說呀!想下單的食物說沒有但電子餐牌沒寫售罄?!是否想趕客而騙我没有真的只有你知!已經三翻四次被催趕我感很不耐煩,我是有權利繼續用膳的!你憑什麼趕人走!餐廳人多翻枱你也不是這樣趕客的吧!原本挺好就因為服務完全拉低質素,好自為之吧!開店不久服務就如此,反正不會再來!銅鑼灣分店的服務好很多呢!
開店不久的餐廳初嘗試~
,我是有權利繼續用膳的!
你憑什麼趕人走!
銅鑼灣分店的服務好很多呢!
2025-08-03