2022-06-15
# #紅磡 #黃埔 @ sushitatsuhk👭又再相約閨蜜拍拖去, 走到黃埔覓食, 皆因地鐵通車令這地方變得好方便!! 最愛日本菜的我倆, 決定來個 Omakase + 熱食系列! 📍Omakase 竜 $680 🥚茶碗蒸 ~ 又嫩又滑, 還有日本蕨菜作點綴! 🍣4款刺身 ~ 帶子、太刀魚、右口魚、中吞拿魚腩🦪帶子 ~ 又厚又鮮甜, 口感嫩滑而結實🐟太刀魚 ~ 即香港的牙帶魚, 肉質緊緻, 鮮味濃郁! .🐟右口魚 ~ 配上自家製魚肝醬, 入口完全唔鯹, 魚肉質地幼滑, 口感層次豐富! 🐳中吞拿魚腩 ~ 絶美的粉紅色, 魚油甘香! 🐚熱盤 ~ 日本花螺, 出乎意料的有驚喜, 肉質好嫩滑, 生熟剛剛好, 醬汁味道柔和, 讚! 🍣6貫手握壽司 ~ 深海池魚、活赤貝、海胆、中吞拿魚腩、金線鯛、明海老、玉子! 🦪赤貝爽口彈牙又甜, 入口滑嫩嫩的! 🤤海胆似食雪糕一樣, 又鮮又甜! 🐟最有驚喜是金線鯛, 魚身表面好似有條金線一樣, 閃令令的, 肉質鮮美細嫩! 🍱是日小丼 ~ 自家制醬料醃雜錦魚生角切配芝麻油飯! 好香, 個芝麻油真心好香, 魚生因用自家制醬料醃過, 完全無鯹味, 讚! 🥣湯
📍Omakase 竜 $680
🥚茶碗蒸 ~ 又嫩又滑, 還有日本蕨菜作點綴!
🍣4款刺身 ~ 帶子、太刀魚、右口魚、中吞拿魚腩
🦪帶子 ~ 又厚又鮮甜, 口感嫩滑而結實
🐟太刀魚 ~ 即香港的牙帶魚, 肉質緊緻, 鮮味濃郁! .
🐳中吞拿魚腩 ~ 絶美的粉紅色, 魚油甘香!
🦪赤貝爽口彈牙又甜, 入口滑嫩嫩的!
🤤海胆似食雪糕一樣, 又鮮又甜!
🥣湯 ~ 鮮蝦赤麵豉味噌湯
🍈甜品 ~ 靜岡赤蜜瓜
📍Gin Tara Teishoku $380
🍱套餐同樣有茶碗蒸及鮮蝦赤麵豉味噌湯
🐟銀鱈魚西京燒 ~魚肉非常白淨, 肉質肥美滑溜, 入口即溶, 味道帶點甜, 香味突出!
🍜烏冬 ~ Q彈Q彈, 份量還真不少! 配有昆布、菇、蔥、豆腐卜, 好滿足!
🍧甜品 ~ 紫薯番薯雪糕
下星期再食過! 🤤