2017-09-09
自從黃埔站開通左之後,去果頭真係方便左勁多!哩日一於搭下地鐵去黄埔落車再搵下食先!唔黎到都唔發現哩度開左咁多新食肆,而今次食既哩間就俾個裝修吸引左,一於食番餐fusion西泰菜!牆上面有隻巨型八爪魚,好靚好吸睛!是拉差雞翼…雞翼輕輕炸過,外皮微脆,細細隻都幾多肉,仲幾入味嫁,醃料咸度剛好,面頭唧左辣醬帶黎是拉差既效果,愈食愈過引!流心車打芝士粟米片球…有芝士既野我都會想試,哩個一客三條,熱辣辣非常新鮮!有兩條入面芝士爆左出黎,冇爆芝果條入面既芝士好多,拉絲冇難度!粟米片唔通係用黎整外皮?炸得挺身夠脆口,不過整體有D油膩,食完要飲番啖茶解下膩喇!西班牙香辣蒜片鳳尾蝦…一上枱就聞到好香!蝦夠爽口彈牙,有好香既蒜味,同埋沙茶味?驚喜有蒜蓉菠菜墊底!整體只係微辣,唔食得辣既我絕對接受到。面頭就有紫薯、黃薯乾。溫泉蛋奶油卡邦尼稻庭烏冬…見到哩個combination已經心心眼,溫泉蛋一擢就流黄!同卡邦尼非常夾,不過蛋太小,撈幾下就已經唔見左佢既足跡,如果有三隻就好喇😂😂😂 (不過食一碟膽固醇已經超哂標),烏冬同個汁都好夾!掛到汁之餘我就最愛佢煙煙韌韌既口感。整體唔會太膩,一個入KO都得。六十五度
牆上面有隻巨型八爪魚,好靚好吸睛!
六十五度慢煮黑毛豬仔骨…哩個姐係豬肋骨,醃得都幾入味,肉質幾淋嫩有肉汁,重點係唔黏牙!!旁邊既燒椰菜同燒蕃茄都幾好食,可以中和肉既飽膩感。
薏式煲仔飯…本身想叫串串貢雞蛋仔,但侍應話冇哂。所以就叫多左兩個甜品去抵消番內心既空虛…哩個薏式煲仔飯幾得意,真係用煲仔上,不過當然係凍食嫁啦!入面就有撈左椰汁既薏米同白飯,口感比較淋,如果用有煙韌感既糯米可能會仲好味!
綠茶布朗尼蛋糕…望落就feel到佢好綠茶,食落果然亦係好綠茶,小小回甘,質感夠濕潤札實,雖然件蛋糕係偏甜,不過冇蓋過綠茶味果下先西利,但我都係覺得少D甜會正D😜
Melocoton... 哩杯mocktail加左桃汁、荔枝蓉同蘋果汁,味道好天然,唔會過甜,夏天飲好爽。
Hitachino white ale... 黎自日本既啤酒,麥味比較重。
西班牙香辣蒜片鳳尾蝦
流心車打芝士粟米片球