2023-04-10 229 浏览
一向都会将有兴趣嘅食店bookmark低发觉原来bookmark咗唔少喺黄埔嘅食店不过既唔系住近黄埔,又唔系喺黄埔附近返工,一直都提唔起劲去揾食最近难得一连4日复活节假,又冇外游,一于去黄埔揾食先围住百宝坊行咗一圈先揾到间餐厅,刚过了peak hour,等咗十零分钟就入座喇~公众假期都有 lunch set,定价仲要几亲民添$138 包3️⃣款’一品’、1️⃣款’面食’、2️⃣款’串物’ 同 1️⃣款’饮品’,仲可以追加串物同朋友2人👭🏻,order 咗2份 lunch set,开心share🔸一品一品款式系规定咗嘅1️⃣ 鸡肝多士:多士嘅大小刚好,涂上鸡肝酱唔会太腻2️⃣ 枝豆春卷:造型几可爱3️⃣ 麦粒味噌青瓜:麦粒渍物配爽脆青瓜,配搭新鲜🔸 面食1️⃣ 虎虾浓汤面🐯🍤 🍜 (+$50)哗哗哗~~~只虎虾非常 IGable 📸📸📸 虎虾虾肉结实,爽弹又有虾味,仲要俾大量炸咗嘅樱花虾包住,影咗一轮相先食都仲热,好好味😋汤底无负「浓汤」之名,虾味浓郁,一滴汤都冇得留低😋不愧为推介菜式🙌🏼2️⃣ 明太子捞面🔥 🍝朋友系明太子嘅fans ,佢钟意呢个捞面多啲有浓郁嘅明太子味,微辣仲有只温泉蛋,令个酱汁更香更滑🔶串物 串物再细
一向都会将有兴趣嘅食店bookmark低
发觉原来bookmark咗唔少喺黄埔嘅食店
最近难得一连4日复活节假,又冇外游,一于去黄埔揾食先

公众假期都有 lunch set,定价仲要几亲民添

🔸一品

枝豆春卷

3️⃣ 麦粒味噌青瓜:麦粒渍物配爽脆青瓜,配搭新鲜
麦粒味噌青瓜

🔸 面食
1️⃣ 虎虾浓汤面🐯🍤 🍜 (+$50)
哗哗哗~~~
只虎虾非常 IGable 📸📸📸
汤底无负「浓汤」之名,虾味浓郁,一滴汤都冇得留低😋
不愧为推介菜式🙌🏼

2️⃣ 明太子捞面🔥 🍝
朋友系明太子嘅fans ,佢钟意呢个捞面多啲
有浓郁嘅明太子味,微辣
仲有只温泉蛋,令个酱汁更香更滑
明太子捞面

🔶串物
串物再细分为串烧 同 串扬,各有10款选择
前者系烧物,后者系炸物
拣咗一款串烧 同三款串扬

1️⃣ 白烧活鳝:鱼皮脆卜卜,鱼肉爽弹得嚟又够Juicy (拎起串白鳝,见住啲鱼汁滴落嚟㗎~🤤)
白烧活鳝

2️⃣ 蟹肉牡蛎🦀🦪:本身只炸牡蛎已经几鲜味,加埋蟹肉就更加锦上添花
蟹肉牡蛎🦀🦪

3️⃣ 生蒜牛柳🧄🐮:朋友钟意佢嘅蒜味,不过🧄不是卖飞佛,下次叫”烧牛柳粒”应该会啱我口味多啲
4️⃣ 玉子鳗鱼:呢款炸玉子鳗鱼配附足够嘅鳗鱼烧汁,食起嚟香口又唔会干争争
上: 生蒜牛柳🧄🐮      下: 玉子鳗鱼

🔶饮品
拣咗”麦茶” 同 “午后柠檬茶”
饮品只有冻饮选择,清凉解腻
⚠️怕饮冻饮嘅朋友(即系我)~记得落单𠮶阵要同职员讲走冰🙅🏻‍♀️🧊

呢日不枉我哋专程出城到黄埔一游,食肆环境舒适,串物即叫即做,面食有特色,味道都唔错,装修带点日系轻工业风,年青嘅店员服务亦勤快有礼,估唔到公众假期都有性价比高嘅lunch set,我已经睇定晚市Menu,发现有啲菜式只于晚市供应,好有兴趣下次喺晚市再去捧场!💮

2023-04-07
明太子捞面