2021-03-12 1154 浏览
身為深水埗上班族,每日放飯首先就要諗向左走定向右走,今日就揀咗遊人比較少嘅左邊搵食,去到天悅附近原本想食嗰間餐廳冇開門,於是就周圍趟吓,結果就俾我搵咗呢間米線樂。呢間餐廳吸引我入去嘅原因,就係佢嘅招牌寫住麻辣豬骨濃湯。麻辣同豬骨濃湯我都幾鍾意,但又未試過將兩種味道合二為一,所以都好有興趣試吓究竟係咩味道。豬骨濃湯米線$27起,就算唔加任何配料,都已經有腐皮同芽菜,以今時今日嘅物價而言其實一啲都唔貴,仲有好多小食可供選擇。我就習慣會叫啲小食,揀咗麻辣墨魚頭,佢嘅墨魚頭爽滑彈牙,份量仲勁多,夾極都仲有😂,而且仲配搭咗青瓜,真係非常可口嘅涼拌小食。蒜泥白肉唔一定係「淡仔」嘅專利,其他米線店嘅蒜泥白肉都各有特色,首先呢個蒜泥白肉嘅份量比起平時見到嘅多好多,上面加咗青瓜絲同埋芫荽,呢個配搭食起上嚟更有層次感。主食方面,就揀咗涼拌涼皮($29),本身已經配上芫荽、炸黃豆、青瓜絲同麻醬,我揀咗BB辣,辣度對我來講就啱啱好。店員建議配合蔬菜類拌涼皮會比較夾啲,所以我就揀咗萵筍($7),另外就揀咗都唔算太濃味嘅魚片頭($9)。涼皮滑滑呈透明狀,冰涼嘅感覺可中和辣味,自選配菜以呢個價錢嚟講份量亦不少。另外
麻辣墨魚頭
蒜泥白肉
招牌涼拌涼皮
另外就點了麻辣豬骨濃湯米線($29),本身已包括芽菜同腐皮,我再加配芥末沙律丸($12)同免治雞肉棒($12)。首先佢嘅湯底真係好好味,豬骨湯同麻辣味道互相兼容,可以同時食得出豬骨濃湯嘅濃郁同埋麻辣嘅麻香,絕對值得一讚!
麻辣豬骨濃湯米線
而米線樂最吸引我嘅優惠,就係可以任添米線,其實本身佢嘅面底份量都足夠,但因為湯底實在太好味,為咗唔好浪費個湯底,所以我都追加咗一份米線。
店員真係絕不吝嗇,好快就將一碗熱騰騰嘅米線送到嚟我面前,呢一餐真係抵上加抵!
食辣嘢當然要飲番杯凍飲,我哋就分別揀咗蜜桃烏龍茶同玫瑰洛神花茶,兩款都係佢哋自家製作,保證原汁原味。跟餐加配只需要$12 ,而且包裝係樽裝,飲唔晒仲可以帶走。
好開心又發掘到另一間好食嘅米線,以後想食米線嘅時候又可以多一個選擇。
麻辣墨魚頭
招牌涼拌涼皮