《麻辣香鍋 - 旺角》記得以前讀書,我d housemates 全部都係黎自亞洲地區的,個個都好食得辣😂有一期真係日日都水煮魚麻辣燙的😏所以小妹so call 算係幾食得辣啦😎上星期同個大學同學reunion,就番大家位置,當然係出旺角啦😉貪呢邊夠曬多野食選擇🤓我地又係合拍地揀番食川菜,都幾懷念架😌💁🏻‍♀️招牌香鍋 $226(加配菜 雞軟骨/豬粉腸/蓮藕/魚片/肥牛)主菜我地要左一份香鍋,個底料只需$26,不過規定要加五個配菜,我地就肉類同蔬菜都選擇左少少😂今次唔食太辣叫左中辣姐🤭費事食完辣到胃唔舒服,個香鍋炒得乾身,中辣其實唔算太辣既初頭😂但食到中段啲辣味會越嚟越勁,味道偏濃味,可以考慮叫個白飯啦🤓配料方面,我推薦雞軟骨、蓮藕同魚片,炒得入味而且份量幾多,另外兩款相對比較普通,但都好食既💁🏻‍♀️酸辣土豆絲 $68又食麻辣,又食酸辣😂有留意我前幾個post都知食辣嘢我係好鍾意叫呢個小菜🤓酸辣土豆絲其實製作好考功夫,又要有切工,又要炒得乾身,所以好少會喺屋企整呢樣嘢😅呢度嘅土豆絲切得都幾幼細,辣度屬於小辣,又係可以當麵咁樣食😎💁🏻‍♀️紅糖糍粑 $58其實上面兩個餸都夠曬兩個人食,不過甜品
《麻辣香鍋 - 旺角》

💁🏻‍♀️招牌香鍋 $226

(加配菜 雞軟骨/豬粉腸/蓮藕/魚片/肥牛)

💁🏻‍♀️酸辣土豆絲 $68

💁🏻‍♀️紅糖糍粑 $58

其實上面兩個餸都夠曬兩個人食,不過甜品當然都要叫啦😎作為一個煙韌控,食川菜的話紅糖糍粑無可能唔叫架咼😂脆卜卜嘅糍粑點滿左甜甜既黑糖漿🤭真係好難抗拒呢,一客有成十件咁多🥰超正

整體嚟講,呢間川菜館抵食得黎又多菜式選擇,就算一個人食佢都有唔同嘅套餐,位置好近地鐵站同朗豪坊,怪唔得過咗午市時間都仲咁多人啦,好大部份都係附近做嘢嘅人過嚟食飯,價錢經濟又實惠😉
2023-01-18