2020-12-13
見呢到新開左間米線舖,裝修得企企理理,幾靚。舖頭名強調係麻辣豬骨濃湯,聽落好似會幾正,一於就買返屋企試一試啦。🐷麻辣豬骨濃湯米線(走蔥)$29平時我都好鍾意食好似譚仔咁嘅麻辣米線,因為我好鍾意食辣野,米線樂嘅麻辣豬骨濃湯同譚仔嘅麻辣湯底有啲似,不過我自己就覺得米線樂嘅豬骨濃湯更加香同更加甜,作為米線嘅湯底真係一流。米線嘅份量都足夠,米線食落嘅口感有少許彈牙,啲米線唔會一夾就散開晒。🌶招牌涼拌涼皮(走蔥走芫荽)$29鍾意食辣野嘅我都好鍾意食涼拌涼皮,涼皮有紅油同麻醬撈埋一齊。涼皮每塊嘅大細都差唔多,有啲似食緊西式闊條麵,不過就涼浸浸嘅。食落去又有啲似雞絲粉皮嘅粉皮,容易咬開嘅。🦑墨魚頭 (+$12)/ 麻辣墨魚頭(走芫荽 )$38墨魚頭好有咬口,食落亦好鮮甜,份量好足夠,麻辣嘅墨魚頭紅油好啱香港人嘅口味,唔會太辣,鍾意食墨魚頭嘅朋友一定要叫嚟試吓。🐮肥牛 (+$12)呢個真係要為佢平反下,本身影相嗰陣淨係夾起左少少肥牛放喺上面。但點知食落發現原來肥牛份量好多,好似有成十塊咁。牛肉唔會太過肥膩,個人覺得肥牛好啱配紅油或者麻辣湯,因為啲肥牛非常之索湯。🐷腩肉 (+$9)/蒜泥白肉(走芫荽)$
🐷麻辣豬骨濃湯米線(走蔥)$29
🌶招牌涼拌涼皮(走蔥走芫荽)$29
🦑墨魚頭 (+$12)/ 麻辣墨魚頭(走芫荽 )$38
🐮肥牛 (+$12)
🐷腩肉 (+$9)/蒜泥白肉(走芫荽)$32
腩肉比較厚身,份量好足夠,腩肉食落有好香嘅豬肉味,加埋蒜泥同紅油嘅白肉就最啱我啦,呢個配搭口味比較重,鍾意食重味嘢食嘅朋友記得要叫呢個餸。
🥕蘿蔔 (+$7)
蘿蔔有四粒,每粒都幾大嚿,咬落嘅蘿蔔幾淋,蘿蔔非常鮮甜同好多汁。
🥤玫瑰洛神花茶(凍)$28
洛神花茶飲落去有好香嘅花味,幾清新怡人,落左少少嘅冰糖可以更加帶出花香嘅味道,食完辣野飲一啖洛神花茶可以幫助解辣。
🍵蜜桃烏龍茶(凍)$28
蜜糖烏龍茶就冇糖喺入邊嘅,更加啱我。烏龍茶充滿甘甜味,飲得出蜜桃味。而蜜桃有少許嘅甜味,個人覺得烏龍茶非常解膩,食完啲重口味嘅嘢,飲啖蜜桃烏龍茶用嚟清清個口係幾唔錯嘅。
總括而言,呢間係一間我會再encore嘅餐廳。外賣都咁好食,有機會一定會去試下堂食,應該會再好食啲。